10 SAVETA KAKO SAČUVATI ZAČINE

0
132

zacini_Začini u komadu, kao i začinske biljke duže zadržavaju svežinu u odnosu na seckane, mlevene, tucane…

  • Čuvajte začine i biljke, dalje od izvora toplote, vlage, i direktne sunčeve svetlosti,
  • Izbegavajte da čuvate začine na mestu direktno iznad šporeta ili u blizini prozora,
  • Začine čuvajte u posudama koje možete dobro zatvoriti, čime se značajno produžava njihov nek trajanja. Vek trajanja začina skladištenih na ovaj način može biti i do 4 godine ukoliko se čuvaju u komadu, 2-3 godine za mlevene…Naravno, ovo zavisi i od vrste začina,
  • Začini, kao i začinske biljke ne mogu se pokvariti ali mogu izgubiti na jačini,
  • Postoje tri načina kako proveriti svežinu: vizuelni, miris, i ukus. Ukoliko proveru vršite vizuelno, onda obratitepažnju na boju, takodje redovno proveravajte začine i na druga dva načina, kako bi otkrili da li imaju dovoljno jak i prepoznatljiv miris ili ukus. Ukoliko, ne možete da osetite odgovarajuću aromeu, zamenite začine,
  • Nemojte sipati začine direktno iz posude u kojima ih čuvate direktno u jelo koje kuvate. Para od kuvanja će prodreti u posudu u kojoj su začini i oni će izgubiti aromu i jačinu,
  • Budite sigurni da je pribor kojim zahvate začine iz posude za čuvanje suv,
  • Boju tucane crvene paprike, aleve paprike, kao i čilija možete  održati ako ih čuvate u frižideru,
PODELI
Prethodni tekstPAC, PRILOG, SOS
Sledeći tekstGULAŠ OD VEPROVINE

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR