ČIME LOVIMO ANTILOPE U AFRICI

0
628

Gepard, odstreljen kalibrom 8x68Pošto smo u prethodnom broju zagolicali i otvorili apetite našim lovcima za lov na crnom kontinentu sa posebnim osvrtom na lov antilopa u Namibiji neophodno je da prenesemo praktična iskustva u vezi lovačkog oružja, izbora kalibra i vrste municije za one lovce koji bi sutra rado pošli sa nama da uživaju u lepotama afričkog lova i crnog kontinenta.

Kako se lovi

Prevo treba da objasnimo da se u Africi lovi na relativno otvorenim i dobro preglednim terenima.

Što se tiče načina lova on se uglavnom odvija pomoću terenski vozila ali i tzv. „piršom“ vodič lovac i sa čeka na vodozahvatima. To znači da se izuzev specifičnih situacija puca uglavnom na kratkim distancama do 200 metara. Polazeći od anatomije afričke divljači odnosno antilopa specifično je da se njihovo srce ne nalazi iza plećke nego ispod plećke pa je veoma bitno pravilo u afričkom lovu da se ne puca po dobrom starom pravilu četiri prsta iza plećke nego se mora uputiti tačan pogodak u samu plećku, tzv „treger“. Na taj nači obezbeđujemo da divljač pada u vatri ili veoma malo odlazi od mesta nastrela. Ukoliko ne poštujemo ovo pravilo dolazi najmučniji period za svakog lovca na krupnu divljača- gubljenje divljači, što u toplim krajevima dovodi do kvarenja kako mesa tako i trofeja.Uz sve ovo izostaje i pravi lovački doživljaj.

Pošto je telesna težina većine antilopa znatno preko 100 kg pa ide do preko jedne tone, potrebno je imati dovoljno jak metak odnosno kalibar sa težim zrnom. Kako je naše opredeljenje da sve naše podatke podupremo sa praksom a moja praksa se ogleda u tome da sam sam ili sa prijateljima u više navrata bio u Africi pri čemu smo zajedno ostrelili više od 200 trofejnih antilopa, to će mo i u ovom članku izneti naša praktične iskustva. Naslanjajući se na ta uskustva slobodno možemo poručiti lovcima da su za lov antilopa najpovoljniji lovački karabini poznatih svetskih prizvođača ali i Zastavini karabini i to zbog mogućnosti brzog repetiranja drugog zrna. Pored karabina mogu se koristiti i prelamače sa olučenim cevima tzv. kip lauf, Bog Bix i dvokuglare.

Planinska zebra, odstreljen kalibrom 30-06, Crvena zastava, i metak PPU 11,7 gr Kalibri i municija

Naše grupe lovaca su pretežno koristle lovačke karabine Crvena Zastava, Mauser 66, Štajer-Malicher, Blaser (repetirka, Kiplauf i dvokuglara), i Fanzoj iz Austrije. Što se tiče kalibara koristili smo od najmanjeg 7×64, 7 Remington magnum, 7mm Von Hofe a najviše 30-06, 30R Blaser, 300 Vinčester magnum, 8x57S i starijeg brata 8x68S kao i 9,3x74R i 375 Holand Holand magnum.

Možemo konstatovati da smo sa ovim oružjem i kalibrima sa zrnom težine preko 11 grama svi uspešno odstreljivali željenu divljač. Izbor metaka i zrna svodio se na domaći PPU, nemački RWS, austrijski Hirtenberg , Norma, Blaser CDP i Johan Fanzoj iz Ferlaha. Što se tiče konstrukcije zrna, radilo se o klasičnim lovačkim zrnima sa podeljenom košuljicom koja su namenjen za odstrel krupne divljači. Naprimer  Soft point od PPU, Nosler breneke Tig Itug, Hamantel, Kegelšpic, Vulkan od Norme i CDP od Blasera.

Na antilope se pucalo na daljinama od 70 do 300 metara ali se pretežno radilo o distancama ne većim od 200 metara.

Optika i druga upustva

Lovačaka optika koju smo koristili bila je uglavnom 6×40 pa do 2,5-10×50, dok su montaže Sul, Švenk kao i fiksne od različitih proizvođača. Što se tiče dvogleda koristili smo Swarovski 7x42GA i Zais 10×40 ali i više tipova Swarovskog tipa SLC kao i Leica. Uz sve ovo koristili smo i njihove daljinomere.

Oružje koje smo nosili moralo je biti spakovano u čvrstim alu koferima, zbog avio saobraćaja. Zbog toga se i municija posebno nosi, takođe u alu koferima ilio Samsonite torbama jer u avion se ne može uneti zajedno puška i municija.

Važna oprema je lovački nož i baterijsaka lampa pa u tom smislu preporučujem nož Clap Meser i malu halogenu lampicu. O lovačkoj odeći pisali smo prošli put.

Oryx, odstreljen kalibrom 30-06Šta se lovilo

Divljač koju smo lovili su Špringbok, red hartebest, blesbok, oryx, veliki kudu, prugasti i belorepi gnu, eland, impala, planinska i stepska zebra, žirafe. Pored njih lovili smo bradavičaste svinje, noja a od grabljivica šakala, geparda i leoparada. Inetresantno je reći da su bradavičave svinje telesno i po težini manje od naših divljih svinja. Najveću muku za lov zadaju planinska zebra i žirafa jer jako dobro podnose naše zrno. Odmah uz njih ide gnu ukoliko ne dobije precizan pogodak u plećku. Mi smo najviše lovili na lovačkom ranču Gintera Hajmštata u Namibiji.

 I šta reći na kraju

Od korišćenog oružja najbolje su se pokazali 8x68S i 30-06. Dobra iskustva su i sa 300 Vinčester magnum. Sa ovim kalibrima i nakrupnija divljač ostajala je u vatri. Smatram da je 7mm stvarno donja granica za ovu vrstu lova.

U posebnoj analizi predstavićemo kalibre sa kojima se love tzv. debelokožci i bafalo

Dipl. Pravnik Ferenc Irmenji

Specijalista za lovstvo

 

 

Okvir

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here