Dinstana divlja patka

0
158

Divlja-patkaSastojci

  • 1 divlja patka
  • 100 g suve slanine
  • 2 kašike putera ili margarina
  • 1 šargarepa
  • 1 koren peršuna
  • 1 glavica crnog luka
  • 5 bobica kleke
  • lovorov list
  • limunova korica
  • 2 dl vina
  • 1 kasika brašna
  • 1 l bistre živinske supe ili supe od kocke
  • biber
  • so

Priprema

Borovinicu izgnječite i pomešajte sa biberom i solju. Suvu slaninu iz frižidera izrežite na štapiće duge oko 3 cm. Očišćenu šargarepu i peršun izrežite na kolutiće, a luk krupno narežite.

Prethodno pripremljenu (u pacu – Da bi meso divljači bilo mekše i ukusnije pre pripreme se stavlja u pac (marinadu) najmanje 24 sata. Postoji više vrsta paca – kuvani, suvi, pac od aromatičnog bilja, ali i pac od mleka ili od čistog vina. Duboko zamzavanje na -25 ºC ima na meso isto dejstvo kao marinat (jer ga led razbija), pa se meso divljači iz zamrzivača može koristiti i bez mariniranja.) i očišćenu patku natrljajte mešavinom soli, bibera i zgnječenih bobica kleke. Zatim je špikujte suvom slaninom. Patku stavite u veću posudu pa je prelijte ugrejanim puterom. Sa strane stavite izrezano povrće i luk, lovorov list i mali komad tanko rezane limunove kore. Sve malo propržite pa zalijte vinom. Pokriveno dinstajte na umerenoj temperaturi oko 1,5-2 sata. Povremeno dolivajte manje količine vode ili supe. Omekšanu patku izrežite na komade, složite na ugrejani tanjir, pokrijte i držite na toplome.

Preostalo povrće pospite brašnom, zalijte supom, prokuvajte i propasirajte. Zatim ponovo ugrejte i po potrebi dosolite. Dobijeni umak možete po želji začiniti sa malo blagog vinskog sirćeta i kašičicom šećera.

Umak prelijte preko izrezane patke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here