Erdevik-Vorovo: STIGLI MUFLONI IZ SLOVAČKE

0
50

U  lovištu „Vorovo“ kod Erdevika juče je pušteno 30 muflona, radi popunjavanja fonda divljači u ovom delu Nacionalnog parka “Fruška gora“. Dvadeset pet ženki i pet mužjaka dovezeno je iz Slovačke. U ovo lovište, ali i u Srbiju, prvi put posle pola veka, uvezeni su mufloni.

– Uvezli smo 25 ženki i pet mužjaka, koji će se posle boravka u karantinu pridružiti muflonima kojih u lovištu trenutno ima 40 –rekao je pomoćnik direktora Nacionalnog parka “Fruška gora”  Konstantin Plužarević.

Mufloni su na Frušku goru, podseća Plužarević, doneti još početkom dvadesetog veka, kada su lovišta na ovoj planini bila u vlasništvu plemića iz tadašnje Austrougarske.

– Tada su, kako bi lovove na Fruškoj gori učinili što atraktivnijima, uneti prvi jeleni  lopatari i mufloni.  Kasnije je ova divljač, koja se u Evropu proširila sa Sardinije i Korzike, donošena i iz Austrije, pa i sa Briona. Bilo je krajnje vreme da se mufloni ponovo uvezu i da opet imamo atraktivnu lovnu divljač, koja može da ponese zlatnu medalju. Tome će značajno doprineti to što smo uvezli muflone iz tri familije. Nadam se da će nam, do kraja godine, biti ispunjeni i planovi da uvezemo i nove primerke jelena lopatara, rekao je Plužarević.

Lovište Vorovo je zatvoreno lovište površine oko 1.500 hektara a u njemu se gaje osim muflona i jeleni lopatari.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here