EU Direktiva o oružju: NEMAČKA KAO MERILO

0
1537

lovacko oruzjeDebata oko pooštravanja zakona u vezi sa oružjem se rasplamsava

Komentar na gostovanju Karl-Heinz Florenz-a, CDU- evropskog poslanika i Predsednika Lovačke-intergrupe u Evropskom parlamentu

Debata i predlog Evropske komisije za reviziju takozvane Direktive o vatrenom oružju se osetno rasplamsava. Evropska komisija je više godina radila na reviziji direktive i najavila je novi predlog za proleće 2016. godine. Međutim, zbog atentata u Francuskoj politički pritisak za delovanje je bio visok, tako da je novi predlog navrat – nanos podnet u novembru 2015. godine. Mnogi, mada ne svi predlozi, su urađeni na brzinu i ofrlje. Po mom mišljenju je pogrešno da se evropska regulativa o legalnom oružju obrazlaže argumentom borba protiv terorizma. Ja ne vidim vezu između legalnog posedovanja civilnog oružja, koje se koristi za lov ili streljački sport i terorističkih atentata. Revizija Zakona o oružju sa aspekta borbe protiv terorizma zaobilazi suštinu stvari i u tom kontekstu nije prihvatljiva. Nosioci posedovnog oružanog lista već danas spadaju u najstrože kontrolisane grupe u Nemačkoj. Granate, kalašnjikovi i bacači raketa koje koriste teroristi su već danas svi zajedno zabranjeni i kupljeni su ilegalno na crnom tržištu balkanskih zemalja. Protiv terora u Evropi se mora odlučno boriti ali ovde moramo početi od dubljih razloga a ne putem strože regulative za legalnu kupovinu oružja u Evropi. Sve veći jaz između bogatstva i siromaštva, propadanje državnih struktura u nekim delovima afričkog kontinenta i napredovanje Islamske države na Bliskom i Srednjem istoku moraju da se suzbijaju i rešavaju kao uzroci terorizma. Pozdravljam to što Evropska komisija hoće da se suoči sa ovim fenomenom i što je predstavila „akcioni plan protiv terorizma“, pored ostalog i za eliminaciju crnog tržišta oružja. Ali predlog Komisije za izmenu evropske smernice o oružju s tog aspekta ne postiže cilj. Nije poznat ni jedan jedini slučaj, u kome je legalno kupljeno lovačko ili sportsko oružje zloupotrebljeno za teroristički napad. Zato su evropski lovci i strelci iz udruženja pogrešna adresa.

Upravo je za nemačke lovce i sportske strelce predlog Komisije nerazumljiv: mi već danas u Nemačkoj imamo jedan od najoštrijih zakona o oružju u Evropi, koji mnoge druge države članice mogu da uzmu kao primer. Tako je čuvanje oružja regulisano krajnje strogo, u drugim zemljama su propisi u vezi sa tim delom manje restriktivni. Ovde bi evropska minimalna mera postigla veći doprinos ali u vezi sa ovom temom u predlogu nije ništa sadržano. Nasuprot tome u drugim pitanjima je Komisija pogodila cilj. Obavezni medicinski pregledi za prvo izdavanje i produžavanje dozvole za oružje ne moraju, kao što je predloženo, da budu evropski standardizovani, i već su danas dovoljno regulisani od strane nacionalnih država. I potpuna zabrana kupovine i prodaje oružja između privatnih lica putem daljinske komunikacije ne postiže svrhu. Dok bi bolja kontrola online trgovine sigurno bila korisna, tradicionalni način novinskih oglasa u stručnim časopisima, samo po sebi razumljivo, mora da se zadrži. Paušalno odbiti predlog bi u suprotnom bio isto tako prekomerna reakcija, jer on ipak sadrži i korisne elemente.

Evropsko umrežavanje nacionalnih registara oružja, jedinstvena pravila o obeležavanju oružja i zajednički standardi deaktiviranja su razumni i direktno bi ostvarili veću bezbednost ljudi u Evropi. Izleti u zemlje susede EU radi praktične ali zabranjene kupovine oružja, pošto su tamo pod određenim okolnostima prava na posedovanje oružja ili standardi za deaktiviranje manje restriktivno uređeni, za predstavnike našeg staleža su bili oduvek trn u oku. Zato ja podržavam ujednačavanje standarda radi neopozivog deaktiviranja vatrenog oružja, koje bi po sadržaju u velikoj meri odgovaralo prilagođavanju evropskog zakona nemačkom zakonu. Parlament će sledećih meseci veoma detaljno razmatrati predlog Komisije. Kao lovac, evropski poslanik i kao predsednik parlamentarne intergrupe „Biodiversität, Jagd, ländliche Aktivitäten“ („Biodiverzitet, lov, seoske aktivnosti“) ja ću se lično založiti za praktični predlog u smislu lovaca i sportskih strelaca. Kao demokrati, odbrana naših osnovnih slobodarskih vrednosti od terorističkih neprijatelja slobode za mene ima najviši prioritet. Ali smanjenje prava građana koji poštuju zakon nepotrebnim ili uopšte nesrazmernim merama, u oblastima koje su nacionalne države već dovoljno regulisale, ne sme da bude mesto oduška latentne opasnosti od terora. Uzimanje terorizma kao povoda za dalekosežna ograničenja posedovanja civilnog oružja, bi značilo isto kao i prosipati dete sa prljavom vodom.

Andjela Popović

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here