DOBAR POGLED ŽELI VAM VAŠ LORIST TIM.
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

 
Napredna pretraga

137917 poruka u 5847 tema- 5789 članova - Poslednji član: Hektor

Октобар 21, 2014, 01:56:49
Novi SadBeogradNišValjevoPrištinaBanja LukaPodgorica
Stranice: [1] 2 3 4   Idi dole
Štampaj
Autor Tema: Ostrenje lovackih nozeva.  (Pročitano 22714 puta)
vlado
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 710



« poslato: Септембар 03, 2008, 01:42:25 »

Ostrenje kako i sa cim dajte predloge.
Sačuvana

U SVETU ZIVOTINJA JE SVE KAO KOD LJUDI SAMO POSTENIJE.
kmkole86
Gost
« Odgovor #1 poslato: Септембар 03, 2008, 05:31:57 »

ako se ne varam milslim da je Ry opisao veoma, veoma dobar nacin ostrenja na jednom drugom sajtu (necu da reklamiram, ne znam da li je dozvoljeno), pa mislim da bi on bio pravi covek ko ce to da objasni i ovde, jbg treba postovati autorska prava  Grin
Sačuvana
vlado
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 710



« Odgovor #2 poslato: Септембар 04, 2008, 04:29:37 »

Ja sam samo na ovom forumu probo sam da se registrujem na ribolovcima al nesto neide,tako da neznam sta je Rajko tamo piso.Kupio sam i onaj ostyrac iz ketneraa sa dijamantskom prasinom kroz koji se provlaci ostrica noza al to je cisto sra...
Sačuvana

U SVETU ZIVOTINJA JE SVE KAO KOD LJUDI SAMO POSTENIJE.
bane30
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1250


Ako kanis pobijediti nesmes izgubiti!


E-mail
« Odgovor #3 poslato: Септембар 04, 2008, 08:12:42 »

Evo da i ja dam moj skromni doprinos ovoj temi posto se bavim njom vec oko 2 godine. Sto kaze vlado vecina tih stvari je neupotrebljiva ali sa druge strane kada covek stekne rutinu u rukama dovoljan je i tanjir za izvlacenje crte. Inace sa cabelasa sam porucio gatco komplet kamenja i stiglo mi je bez problema, jako su dobri i za razliku od lanski ostraca koje takodje imam dosta su siri. U svako slucaju upotreba je jako prosta, postavi noz u stegu, stega u da kazem nosac i krene sa ostrenjem. Takodje proizvodjaci daju upustvo kako ostrit ali tu nastaje problem, fali osecaj za filing koji se stice samo vremenom i samo praksom i nikako drugacije. Neko pre neko kasnije al to je cela mudrolija. Takodje imem i smith's tree hone ali tu tek treba ruku navintati zbog uglova!
Sačuvana
Ry
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1837


Najbolji na Forumu Lorist u 2011 godini


« Odgovor #4 poslato: Септембар 04, 2008, 11:10:45 »

Hm, danas sam postavio post kojeg sada nema Shocked
Dole opisan nacin ostrenja je od Bogdana Ristivojevica. Maximillian the Magnificent je ovaj text postirao na forumu lovac info.
Citat
I u najprimitivnijim uslovima, bez mnogo opreme ili čak i bez kvalitetnih kamenova je moguće naoštriti nož i to više nego izuzetno, upravo prema rečenici "U ruke Mandušiča Vuka biče svaka puška ubojita".

Kada sam počeo da skupljam noževe oštrenje mi je predstavljalo popriličan problem, i uvek mi se činilo da mi noževi nikada nisu dovoljno oštri. Pretpostavljao sam da je problem u opremi, i savladavanje veštine oštrenja sam usmerio na skupljanje sve bolje i bolje opreme i magičnih alata koji će pomoči da nož zaista bude oštar.


Kada sam pre 5-6 godina nabavio Lanski činilo mi se da su svi moji problemi rešeni, i da će sa njim svi noževi biti savršeno naoštreni. Na kraju , posle desetak godina, jednostavno mogu da konstatujem da je sve to bila zabluda i da sam u traganju za načinom kako da naoštrim nož često skretao na stramputicu. Upravo zbog toga pokušaču da vam prenesem način oštrenja koji se pokazao najefikasniji i koji lično koristim zadnjih nekoliko godina, a čiji su rezultat noževi koji su toliko oštri da se njihove oštrine gotovo plaši večina iskusnih korisnika koji su ih probali.

Prilikom ušenja oštrenja, osnovna stvar je da nemate strah od grebanja ili oštečivanja noža pošto upravo ovakav strah predstavlja prepreku za kvalitetno oštrenje. Najbolje je početi na jeftinom nožu, obavezno od ugljeničnog čelika, pošto se oni daleko lakše oštre i nečete se pitati da li je greška u vašem oštrenju, nožu ili nečem trečem.

Ni oprema za početak uopšte nije skupa, dovoljno je u farbari nabaviti šmirglu gradacija 400, 600, 800, 1000 i 1500, deblju podlogu za računarskog miša kojih ima u svim prodavnicama računara, nači komad kože i malo polir paste, moguće je koristiti i finu pastu za poliranje ventila na automobilima, ili purol pastu za poliranje bakra i mesinga, ali je najbolja Hrom oksid zelena pasta koje ima na svim buvljacima i radnjama koje prodaju alat za obradu metala. Uz sve to vam još ostaje da nadjete malo dobre volje i slobodnog vremena.

česta zabluda je da je oštrenje noževa nešto što može da se radi mašinski. U nizu testova koje sam obavio, jednostavno mašinski naoštreni noževi nikada nisu mogli da se mere sa ručno naoštrenim noževima. Cilj oštrenja je da se dobije što tanje sečivo, na samoj oštrici debljine od gotovo jednog mikrona, a prilikom mašinskog oštrenja na večini mašina ovako tanka ivica se zagreje, i bez obzira što vam se čini da temperatura nikao nije dovoljna za otpuštanje čelika, na samoj ivici koja je jako tanka za kratko vreme temperatura je dovoljna da otpusti samu oštricu i uništi sav trud. Upravo zbog toga, večina fabričkih noževa brzo gubi svoju izuuetnu oštrinu, a kada se obrade rukom, i pomeri se ivica sečiva za pola milimetra u dotada neoštren čelik, sve dodje na svoje mesto, i odjedamput imate utisak da nož seče petostruko duže.

Večina oštrača kod nas noževe oštri mašinski i to je i razlog zašto takvi noževi ne drže oštrinu onako kako bi trebali.

Druga zabluda je da uglovi sa obe strane noža trebaju da budu apsolutno i neprikosnoveno isti, a izvodnice potpuno prave. Ovakvi noževi lepo seku, ali konveksno oštreni noževi čiji je presek oštrice jednak preseku semenke jabuke drže oštrinu bolje pošto sama, jako tanka ivica ima bolju podlogu u pozadini. Uz to i otpori prilikom sečenja kod ovakvih noževa su manji, pa se stoga i kada su tupi, u radu čini da su još uvek oštri.

No vratimo se samom postupku oštrenja. Za početak cilj nam je da stanjimo postoječu ivicu i povučenmo samu oštricu unazad, trošeči nož da bi smo došli do neotpuštenog čelika. Ovo je najednostavnije uraditi na ravnoj tvrdoj površini, koristeči komad šmirgle čija je širina otprilike jednaka dužini sečiva. Ovako veliki komad šmirgle će znatno ubrzati proceduru, ali bez obzira na sve, nemojte štedeti vreme, jer je priprema upravo preduslov za oštar nož.. Stavite nož na šmirglu, sečivom od sebe, podesite ugao koji je mani od finalnog ugla oštrenja koji želite i počnite da vučete prema sebi. Kada pogledate brušenu ivicu jasno će se videti trag šmirgle, koji treba da zahvata celu površinu same ivice, ili njenu gornju ivicu, a nikako samu oštricu, barem ne na početku, sok ne skinete dovoljno čelika. Ako vam je lakše moguće je ofarbati ivicu markerom, da bi se tragovi lakše priometili.. Kada nadjete odgovarajuči ugao zapamtite ga, i držeči nož pod tom uglom vcite ga ka sebi, odignite sa šmirgle, vratite napred, pa opet. Svakih desteak povlačenja potrebno je prokontrolisati kako napredujete, a cilj je da sa suprotne starne sečiva, one koju ne brusite dobijete prevrnutu ivicu. Ovo je i najdugotrajnija faza oštrenja i ne ponavlja se svaki put, več samo prvi, kada formirate oštricu, ili kada otklanjate oštečenja na sečivu.

Kada se na suprotnoj strani pojavi prevrnuta ivica, nož treba prevrnuti i oštriti pod istim uglom kao i prethodnu stranu sve dok se na suprotnoj strani opet ne pojavi prevrnuta ivica, što je znak da je sa obe strane formiran ugao.

Sve sledeče faze se rade na gumenoj podlozi, ili podlozi za miša koja se definitivno pokazala kao najefikasnija. Cilj je da celu oštricu zaoblite i ispolirate. Na podlogu postvite finiju šmirglu, ovog outa 600, pod istim ili malo manjim uglom, i pritisnite toliko da se podloga malo ugne ali bez preteranog pritiska, pošto bi on samo tupio ivicu. Ovom prilikom cilj je da se zaoble ramena na prelazu od brušene ivice i same oštrice i da se uklone tragovi od prethodnog, grubljeg papira. Opet povlačite nož ka sebi i pratite formiranje prevrunute ivice, ili kako se još kod nas zove žice. Kada nestanu tragovi grublje šmirgle, i obradjene su obe strane, predjite na finiju granulaciju, i tako redom , sve dok žicu ne dobijete na obe strane sa granulacijom 1500. Vodite rašuna da smanjujete pritisak i da skinete sve risove od prethodnih granulacija, a bružena površina treba da izgleda kao ogledalo.

Na kraju nam je ostalo da skinemo žicu i ispoliramo ivicu. Skidanje žice je najjednosavnije na komadu kože na koga smo naneli malo polir paste. Ako je polir pasta masna, dovoljno je samo razmazati malu količinu po koži, postaviti kožu na podlogu od miša i vuči ka sebi. Ako radite sa hrom oksidom, zdrobite malu količinu i pomešajte sa malo ulja, recimo balistola, pa to sve nanesite na kožu. Kada skinete žicu sa sečiva, sa obe strane, vratite se na trenutak na najfiniju šmirglu, gradacije 1500 i ponovite povlačenje po njoj 20'30 puta, pa opet na kožu. Zadnji korak nije obavezan, ali dodatno tanji samu ivicu i osigurava da ona nije predebela posle skidanja žice.

Pritisak prilikom poliranja na koži treba da bude lagan, samo toliki da ivica sečiva dodiruje kožu, inače vam se može desiti da zaoblite samu ivicu. Ovako naoštreno sečivo deluje tupo pod prstom na prvi pogled, ali probajte da nešto presečete sa njim, ili da skinete dlakje sa ruke i bičete zadivljeni. Verujte nam na reč

Bogdan Ristivojevič


Rezultat tog oštrenja u rukama kolege RY-a
http://www.youtube.com/watch?v=UlNgpK3GMuo

i oštrenje u praksi
http://www.youtube.com/watch?v=-Az0scxmYpg
 
dodao Max011 orginalnom tekstu
Sačuvana

Sound of the drums
Beatin' in my heart
The thunder of guns!
Tore me apart
Resavac
Junior
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 62



« Odgovor #5 poslato: Септембар 04, 2008, 02:41:32 »

Rajko svaka čast!
Sačuvana
vlado
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 710



« Odgovor #6 poslato: Септембар 04, 2008, 11:39:22 »

Rajko hvala na informacijama,dosadilo mi da stalno kolegi dajem noz na ostrenje,on ih ostri pod vodom sanekim starim kamenom izuzetne fine granulacije,neostavlj riseve i dosta drzi ostricu.
Sačuvana

U SVETU ZIVOTINJA JE SVE KAO KOD LJUDI SAMO POSTENIJE.
gardista
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 710



E-mail
« Odgovor #7 poslato: Септембар 05, 2008, 08:03:26 »

uglavnom pred sezonu odnesem kod HOŠEKA u Novi Sad, za nekih 300 din ne brinem da ce mi neki od seoskih strucnjaka sj....ti noz.
inace ovaj rajkov sistem mi izgleda fini, samo dok nadjem neki noz za probu...
Sačuvana

cev je shipka kroz koju je provucena rupa...

www.adio.rs
Ry
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1837


Najbolji na Forumu Lorist u 2011 godini


« Odgovor #8 poslato: Септембар 05, 2008, 12:45:15 »

Jos jednom , "sistem" nije moj nego Bogdanov.
Gospodo drugari naucite da sami ostrite nozeve. Posle puske to je sledece sto koristite u lovu. Lovac bez noza nije lovac, lovac sa losim i tupim nozem je pola lovca. Gomila para ode na gomilu gluposti u zivotu , pomislite koliko malo u odnosu na ostalo treba dati za dobar noz.
Sluzice vas dovoljno dugo da njime naucite i vasu unucad kako se obradjudje srndac ili vepar.
Da ne bude da pretendujem ali ja moj derac na opisan nacin nekada ostrim, tj. doostravam 2-3 puta u danu, zavisi koliko lopatara bude ulovljeno.
Sve sto mi treba za ostrenje stane u dzep od jakne i pantalona. Pogledajte spiskove postovanih kolega vezane za opremu koju nose u lov...gde je ostrac za noz?
Prvo oruzje i orudje prvog pretka-lovca.
Ukrasavan, pazen, cuvan, statusni simbol,amajlija,pribor za jelo, za obradu divlaci, za napad i obranu...ne fetish, nikako...neophodnost u lovu do koje treba drzati i koju treba postovati.
U protivnom, sve to bih mogao uraditi istim  onim ozem kojim moja zena sece gibanicu
Bogdan, ma kako bio osporavan uglavnom zbog razloga nevezanih za lov je svojevremeno rekao "Mozda nikada necu loviti sa "Holland &Holland" dvocevkom ali cu si sigurno priustiti noz u toj kategoriji".
Sačuvana

Sound of the drums
Beatin' in my heart
The thunder of guns!
Tore me apart
bane30
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1250


Ako kanis pobijediti nesmes izgubiti!


E-mail
« Odgovor #9 poslato: Септембар 05, 2008, 07:35:42 »

Brate RY ne znam te al svaka ti je na mestu! JOs kad bi hteli preko neta da salju nozeve za srbiju to bi bilo fantazija.
Sačuvana
majer
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1120



« Odgovor #10 poslato: Септембар 05, 2008, 08:04:58 »

Moj savet za vezbanje a videcete da je odlican noz i za kasnije koriscenje je francuski Opinel kosta nekih 10e ima ih razlicitih duzina najduzi je kolko ja znam No12 ,a po meni je najbolji No10 imate Inox i Carbon varijantu naravno treba da se opredelite za Carbon.
Sačuvana
vlado
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 710



« Odgovor #11 poslato: Септембар 05, 2008, 09:18:25 »

Imam ga jos n10 carbon i mogu reci da je odlican ,mada je tanko secivo za dranje a ostricu drzi dugo.
Sačuvana

U SVETU ZIVOTINJA JE SVE KAO KOD LJUDI SAMO POSTENIJE.
bane30
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1250


Ako kanis pobijediti nesmes izgubiti!


E-mail
« Odgovor #12 poslato: Септембар 18, 2008, 10:39:41 »

Vec neko vreme pokusavam naostriti nozeve na gore opisan nacin, nabavio smirgle, kozu, pastu stalak, sve je tu al nisam zadovoljan. Naostrim ja nije to sporno ali bolje ispadne na gatco ostracima! Ne znam sta lose radim, da li je do ruke ili sta vec? Trebaju li smirgle biti nakvasene? Da jos jedna me stvar zbunjuje RY. naime nacin je opisan do detalja i yo je ok ali na snimku you tube ti ili ko vec ostri potpuno drugacije od opisanog nacina. Tamo pise da prvo ostrimo samo jednu stranu pa kad zavrsimo onda drugu a na snimku se ostre naizmenicno obe strane pa ne znam kako je ispravno???
Sačuvana
Ry
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 1837


Najbolji na Forumu Lorist u 2011 godini


« Odgovor #13 poslato: Септембар 19, 2008, 06:25:54 »

Verovatno ti treba jos prakse.
Noz se preko grube smirgle povlaci konstantno u jednom , a onda u drugom pravcu dok se formira ostrica...to nije ostrenje. Kada formiras ostricu ides na ostrenje sa smirglama od 400-1000 , mozes i finiju ako hoces. Kada ostris slobodno mozes uraditi onako kako je pokazano na you tube.Vazno je da ne pritisces previse pri povlacenju preko smirgle ili paste.
Znas kada je noz naostren? Kada samo tezinu ostrice naslonis na zreo paradajz i ona potone 3-5mm Wink
Sačuvana

Sound of the drums
Beatin' in my heart
The thunder of guns!
Tore me apart
bane30
Lovac veteran
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Poruke: 1250


Ako kanis pobijediti nesmes izgubiti!


E-mail
« Odgovor #14 poslato: Септембар 19, 2008, 06:36:41 »

A vidis ja sam pocinjao sa smirglom 400 kao najgrubljom! Pa koju da uzmem?
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 4   Idi gore
Štampaj
Prebaci se na: