Gulaš od jelenskog mesa

0
295

jelenski-gulasDovoljno je znati osnovni princip po kojem uz teška jela idu i teška piva, pa je odmah jasno da će uz divljač najbolje ići piva punijeg ukusa, tamna i s više alkohola. Posebno dobro uz divljač pašu engleska piva gornjeg vrenja, ale, ili nemački altbier. No, uz lovački kotlić u kojem krčka jelenski gulaš sjajno će pasovati bilo koje pivo, pa čak i ako je gulaš skuvan po ovom receptu, s dodatkom crvenog vina.

Sastojci za tri porcije
500 g jelenskog mesa
20 g maslaca
20 g mesnate slanine
1 kašikica borovnica
90 g zelenja za supu
1 luk
1 list lovora
1 grančica majčine dušice
2 kašikica džina
1/8 l crvenog vina
1/8 l uvarka
biber, so
2 kašikice skroba

Priprema
Meso jelena oštrim nožem očistite od tetiva i kožice, te izrežite na male kockice. U posudi za pirjanje ugrejte maslac. Slaninu izrežite na grube komade i jako propržite i sklonite s vatre. Meso jelena podelite na dve porcije i propržite na vrućoj masnoći. Izvadite meso u duboki tanjir i održavajte toplim. Borovnice, sitno naseckano zelenje za supu, naseckani luk, lovor i majčinu dušicu pirjajte u masnoći od pečenja. Zalijte džinom. Meso zajedno sa sokom od pečenja vratite u posudu za pirjanje i dolijte crveno vino. Pokrijte posudu. Pirjajte na srednjoj vatri oko 45 minuta. Izvadite majčinu dušicu. Nalijte uvarak. Začinite sveže samlevenim biberom i solju. Skrob pomešajte s malo hladne vode i time povežite umak.
 
374 kilokalorija po porciji

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY