Хрватска: Дивља свиња најљући непријатељ Далматинаца

0
512

Најљући непријатељ далматинских пољопривредника је постала дивља свиња. Они на све стране траже помоћ јер се, кажу, свиња толико накотила у том подручју да се не би чудили да је затекну и у својим кућама.

Помоћ траже пољопривредници с Пељешца, Брача, Хвара, Мљета и Корчуле, из све четири далматинске жупаније. Мештани причају да је дивља свиња гора од болести, кише, града, жега и зиме заједно.

Накотила се толико да се не би чудили да им се погости у дневним боравцима, када је, како кажу, већ присвојила повртњаке, винограде и маслињаке, пише сплитскаСлободна Далмација.

„То је Содома и Гомора, то је народни непријатељ. Лукава је, снажна, рогопадна, дивља. Врло је опасна. Толико да је један наш ловац из Свирача недавно морао до јутра да виси на стаблу, јер га је негде доле чекао разјарени вепар. Да ли треба неког свиња стварно да убије, како би се схватило да ми на Хвару живимо под терором тог дивљег монструма? Она на острву нема природног непријатеља. Да ли треба да изазовемо пуч да би неко схватио какву ми битку бијемо?“, пожалили су се овом сплитском дневнику мештани Свирче.

Дивља свиња не преза ни од чега, ждере и тамани, причају Брачани, који кажу да једе чак и јагањце. Чим се мало зађе у далматинску природу, вреба из жбуња, трчи преко пута и напада возила, бранећи своју прасад.

На удару су људи с копна, aли понајвише они с острва, код којих су се одомаћиле више од кућних мачкака, пише лист и додаје да мештани сада траже измену закона како би се знало у чијој су надлежности овакве ситуације.

Природни непријатељ дивљих свиња је једино вук.

Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here