Italija najveći izvoznik i proizvođač vina u 2015.

0
424

crveno vinoItalija je prošle godine bila najveći izvoznik i proizvođač vina na svijetu, a Sjedinjene Američke Države najveći potrošač italijanskog vina, pokazali su objavljeni rezultati jednog istraživanja.

– Danas je svaka peta izvezena flaša vina proizvedena u Italiji, zemlji najvećem izvozniku vina na svijetu – navodi se u saopštenju italijanske poljoprivredne asocijacije “Coldiretti”, a prenosi agencija Frans Pres.

Italija je prošle godine izvezla vino u vrijednosti od 5,4 mlrd USD (5 mlrd EUR), što je povećanje od 575% u proteklih 30 godina, pokazali su rezultati studije, koja je istraživala oporavak ovog sektora od skandala sa metanolom iz 1986, kada je jedna porodična kompanija, u želji da poveća procenat alkohola u vinu, dodala metanol, što je na kraju uzrokovalo smrt 23 osobe i trovanje desetina ljudi.

– Imidž italijanskih proizvoda je tada bio drastično kompromitovan širom svijeta, ali je to takođe bila prilika za novi početak, i za revoluciju i odlazak italijanskih vina u osvajanje međunarodne scene – navodi se u saopštenju asocijacije.

Najveći potrošač italijanskog vina su Sjedinjene Države, koje su prošle godine uvezle vino u vrijednosti od 1,3 mlrd EUR, što je za 13% više nego u 2014. godini. SAD su izgurale Njemačku na drugo mjesto, dok je Britanija zauzela treću poziciju, saopštio je “Coldiretti”.

Apetit za italijanskim vinima u Kini raste, pošto je tamo prošle godine izvezeno vino vrijedno 80 mil EUR, što je za 18% više nego u 2014. godini, dok je izvoz na tržište Japana porastao za 2% na godišnjem nivou.

Izvor: ekapija

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here