Jelen u umaku od vrganja

0
185

1d58ce84814beff1d9935f22ea7b4e47_xlPotrebno:

1 kg mesa jelena (od buta bez kostiju)
25 dg vrganja (ili šampinjona)
10 dg suve slanine
20 dg korena šargarepe
15 dg korena celera
15 dg korena peršuna
10 dg suvih šljiva
5 dl belog vina
4 dl domaće supe od kostiju
1 kašika džema od crne ribizle
2 dl kisele pavlake
1 kašika bezglutenskog brašna
1 limun
2 lista lovora
1 kašika maslaca
so, biber u zrnu

Za marinadu:
1 veza zeleni
1 l belog vina
5 dl domaćeg vinskog sirćeta
1 kašičica bibera u zrnu
2 lista lorbera

Priprema:
Skuvati marinadu od 2 l vode i sastojaka bez soli. U ohlađenu marinadu potopiti meso i držati ga najmanje četiri dana, povremeno ga okretati. Slaninu narezati na štapiće i pričvrstitI je na meso, zatim ga sa svih strana propržiti na ulju da se zarumeni. Meso izvaditi, na istoj masnoći dinstati povrće narezano na kolutove, dodati biber, so, lorber i šljive, pa dalje dinstati. Zaliti vinom, staviti meso i pokriveno dinstati oko dva sata (zavisno od starosti jelena), dolivajući povremeno supom. Meso izvaditi i narezati ga na odreske. U preostali sok od pečenja dodati ostatak supe i džem od ribizle i kuvati još 10 minuta, zatim dodati kiselu pavlaku pomešanu sa brašnom. Kada se zgusne dodati sok od limuna i sve procediti. U međuvremenu, u posebnom sudu, na maslacu dinstati gljive, pa ih usuti u zgusnuti sok. Dosoliti, ako je potrebno i ovim prelivom preliti odreske mesa. Servirati sa knedlama ili okruglicama od hleba.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here