Kal. .204 RUGER

1
1295

.204  varmint puska…Živim u inostranstvu i imam nameru da nabavim neki varmint kalibar za lov na štetočine do veličine lisice. U poslednje vreme sam više puta čuo da se spominje cal.  .204 Ruger, kao onaj koji bi bio idealan za pomenuti lov. Pošto redovno čitam “Lorist” voleo bi da napišete nešto u vezi ovog kalibra. Pozdrav.

Petrovic Dragan iz Austrije.

 Gospodine Petroviću,

.204 Ruger je izrazito mlad kalibar i ove godine slavi mali jubilej, pet godina postojanja. Po klasifikaciji životnog veka ,on još nije “izašao iz pelena”. Međutim, i ako je tek prohodao, o njemu se više govori i zna nego o nekima koji su stekli punoletstvo. Za takav glas su mu pre svega zaslužni roditelji. Junak naše priče je, ni manje ni više, dete čuvenih roditelja koji se zovu Ruger i Hornady. Imena koja nešto znače u svetu oružija i municije su 2004. godine doneli na svet čedo i dali su mu ime .204 Ruger. Rođenje je objavljeno na sva zvona i magazinski stubci svih oružarskih časopisa mu maksimalno posvećuju pažnju i prate svaki njegov korak. Dete slavnih roditelja se trudi da pokaže da je vredan tolike pažnje i da se ne skriva iza mame i tate. Popularnost mu raste vrtoglavom brzinom. Ne bez razloga. Metak je već postao ljubimac Amerike. Za Evropu ćemo sačekati… ali ne još dugu.

RAZVOJ

.204 metak Metak.204 Ruger je mali 5mm kalibar. Na našim prostorima je taj segment skoro ne prepoznatljiv. Najmanje što se nosi u lovu u Srbiji je mali .223 rem. Dali je on baš mali? Izgleda da i nije, ima i manjih. Amerikanci su veliki ljubitelji preciznog pucanja u prirodi i upraznjavaju permanentni  lov na sitne stetočine i predatora.. Ovakav lov se po pravilu odvija na većim udaljenostima. Veće udaljenosti traže “brze” kalibre sa položenom putanjom zrna. Do sada su za taj “posao” carovali .222 rem. .223 rem. ili ozbiljno snažni .220 swift. .22-250 i 222 rem.mag. Međutim, svi pomenuti kalibri imaju neke nedostatke. Jedni su ili prejaki i uništavaju cev velikim brzinama, dok su drugi hendikepirani ograničenim balističkim svojstvima za veće daljine. Trebalo je pomiriti veliku brzinu, pritiske, efikasni domet, potrebnu energiju i vek izdržljivosti cevi. Po prvim pokazateljima , izgleda da se dobitna kombinacija zove .204 Ruger.

U konstruisanju novog metka, presudni zahtevi su bili da se sa malim dijametrom zrna dobije što položenija putanja projektila na daljinama do 400 met. ali sa slabim trzajem. Konstruktori su se setili pokušaja iz pedesetih godina prošlog veka, kada se razmišljalo o uvođenju cal.20 dok je nešto kasnije Todd Kindler suzio vrat čaure .223 i ubacio zrno kalibra .20 /5mm/. Nazvao ga je Tac 20  i sačinio je dobar “wildcat” i varmint metak. Široko tržište, nažalost, nije bilo zainteresovano za ovu inovaciju. Međutim, Hornady-ju jeste. Ovaj proizvođač zrna se bacio na posao i počeo konstruisati svoj metak. U pomoć je pozvao čuvenog puškara Ruger-a da prilagodi svoju konstrukciju mod. 77 mini karabina, za novi kolibar. Tako nastaje M77 Mk II i prvi je karabin na svetu koji je napravljen /prepravljen za .204 Ruger.

Uloga Hornaddy-ja je bila presudna u konstrukciji. Fabrika zrna i municije sa bogatim iskustvom i znanjem je morala da reši primarnu stvar…oblik projektila. Zrna malog prečnika su laganija i teoretski se mogu ispaljivati velikom početnom brzinom. Velika brzina znači položenu putanju,mali trzaj oružija i naizgled “recept” je jednostavan. Ali nije, jel bi priča bila suviše jednostavna. Mala zrna imaju malu masu i sa pređenim putem gube rapidno energiju. U ovom slučaju to i nije presudno pošto je naš kalibar namenjen odstrelu divljači i predatora do 15 kg biomase. Zapravo, najveći problem sa malim i laganim zrnima je u uticaju vetra i sitne prepreke na putanji.  Ovaj krucijalni problem je Hornady rešio konstrukcijom zrna i brzinom. Aerodinamika projektila je bila od presudnog značaja. Tako je nastalo V- Max zrno. I još jedna mala tajna. Barut. Original, fabrički punjena municija se laboriše sa barutom koji je poslovna tajna.

KARAKTERISTIKE

.204 Ruger  je razvijen iz .222 rem. mag. Poređenja radi, njegov kapacitet čaure je za oko 12% veći od poznatog 5.56×45 /.223 rem. Pomenuta čaura je sužena da primi zrno prečnika 5.2 mm.  Trenutno se na tržistu mogu naći zrna od 1.7 do 3.25 grama. Svi se slažu da je zrno od 2.1 gram ubedljivo najbolje i najpreciznije za sitne stetočine dok je zrno od 3.25 grama rezervisano za krupne predatore, poput divlje mačke,lisice, šakala, kojota. Čaura ove municije je duga 47 mm i kada bi .204 prevodili u evropske oznake ona bi glasila 5×47. U čauru staje oko 1.7grama specijalnog baruta. Da bi bilo slikovitije, u metak .30-06 staje 2.2 puta više pomenute mase.

Ono  sto karakteriše municiju .204 Ruger je brzina. Ne obična, već strahovita. Na Zapadu se ovaj kalibar naziva “džepna raketa”. Brzina na ustima cevi sa zrnom od 2.1 gram iznosi 1300 met/sec što je 4,3 puta brže od zvuka. Pri tome, energija Vo je oko 1720 J dok je sa zrnom od 2.6 grama celih 1800J. Opet malo poređenja. Energija mu je na nivou .223 ili samo za 10% manja od 7.62×39 /sa kojim se pokušava loviti i svinja u Srbiji/. Karakteristika ovog projektila je da slabije gubi energiju sa pređenim putem od svoje konkurencije. I ako snažniji od njega, .220swift, 223 WSSM pa i 22-250 imaju manju energiju od njega na 300 met. daljine. Pored toga, cev .204 Ruger izdržava duplo više ispaljenih metaka nego pomenuti kalibri. Za efikasan domet  je preporučena daljina od 450 met.

Da ne zaboravimo preciznost. Junak naše priče je u stanju da na 270 metara “spakuje” pet pogodaka u krug prečnika 7 cm. Metak izleće iz cevi sa korakom uvijanja od 1:12.  Veoma impresivno. Toliko o preciznosti. O mekoći pucanja možemo reći sledeće: – malo jače od “malokalibarke” tj. od 22 lr. Posle svakog metka imate sliku nišanjenja u okviru vidnog polja okulara. Nema odskoka.

Pitanje dugovečnosti ovog “mališana” je rešena. Jednostavno, ko god da je probao da puca ovu municiju …bio je impresioniran. Stručni krugovi i mediji su mu naklonjeni. U samo pet godina postojanja, karabine u ovom kalibru proizvode: Browning, Ruger, Remington, Winchester, Savage, Česka Zbrojovka, Sako, Cooper, Kimber…i da ne nabrajamo vise. Municija je u proizvodnim programima : Remingtona, Winchestera, Bergera, Hornadyja…

.204 U SRBIJI

Ne treba se zavaravati. Mnogo Dunava i Save ce proteći kroz našu zemlju pre nego što se .204 Ruger nađe iole primećen u rukama naših lovaca.  Ovaj “mališan” dolazi uvek kao treća ili četvrta puška, što je za naše ekonomske uslove skoro nezamislivo. Takođe, uvoznici oružija u Srbiji su inventivni i elokventni samo kada su u pitanju kalibri 8×57 ili .30-06, tako da za ovaj metak nisu ni čuli… ili ih je baš briga. Postavlja se i pitanje potrebe. Naši lovci su navikli da sve predatore “tuku”sa onim sta imaju. Dakako, sa promenjivim uspehom i sa dosta promašaja ali im ne možemo zameriti. Niko ni ne pokušava da ih edukuje da se uspeh, praktičnost i kultura lova obavlja i kroz izbor kalibra. O etici i da ne pričamo.

Na posletku, možda je i rano za “mališana” na brdovitom Balkanu. Pre je potrebno da se u posedu naših lovaca nađe obavezno neki od kalibara od .243 do 6,5×57. Time bi se dobilo mnogo više na adekvatnoj opremljenosti naše lovačke populacije. Biće vremena za “mališu”.

Predrag  Đuđev

 

 

1 KOMENTAR

  1. Bravo Predrag na opisu puske 204 ruger, ja cesto gledam lov I ribolov I slusam sta prica Svetozar Budisin.
    On mozda jeste dobar puskar ali mu balistika nije jaca strana. 22-250 I 223 nisu puske do 200 metare on prica gluposti, ja imam 204 ruger a imao sam 223. 223 do 300 metara nema nikakav problem a najlepse je sa njim pucati na 200 metara, a da ne pricamo o 22-250 koji je mnogo jaci. sto se tice 204 ima samo jedan problem; a to je teska cev, sto znaci pozeljno je pucati sa naslonom I do 500 metara nema nikakav problem,
    I veoma je ubitacna I na toj daljini zbog svoje tezine zrna, ako pucate iz nje berger 39 graina holov point sve ostaje na mestu, to zrno nikada ne izlazi van, ono luta po telu I pravi mleveno meso.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here