Kalibri: Standardi u lovu divljih svinja, pametan pristup

1
2451

maxresdefaultPoznat je i slučaj čuvenog Valtera Bela (Walter Bell), poznatijeg kao Karamodžo Bel (Karamojo Bell), jednog od najvećih lovaca na slonove svih vremena, spočetka 20. veka, koji je odstrelio više od 1.500 slonova, i to kalibrom 7 x 57. Ali, kako kaže Frenk Barns, groblje u Najrobiju je puno lovaca koji su pokušali da imitiraju Bela, a nisu bili toliko vešti i nisu imali toliko sreće kao dotični. Napominjem da se slonovi početkom 20. veka nisu plašili ljudi, da ih je bilo u izobilju, te je Karamodžo Bel pucao samo na one kojima je mogao da priđe na dvadesetak metara, kojima je mogao da plasira zrno na jedno od dva najosetljivija mesta, u slepoočnicu ili u čelo u visini očiju. Znači, i način lova na divlje svinje, analogno, isto tako je bitan uslov za kvalifikaciju nekog kalibra kao odgovarajućeg, što ću objasniti kasnije. Kao što se vidi iz izloženih primera, sam pogodak ne uvrštava neki kalibar u grupu adekvatnih za lov na divlje svinje. Koji je to onda kriterijum po kome možemo odrediti da je kalibar adekvatan? Napominjem da stvar komplikuje i činjenica da su divlje svinje jedina divljač na svetu kod koje se love primerci čiji se raspon težine kreće od 15 do 300 kilograma, znači dvadeset puta više ili manje, kako hoćete. Kad lovimo, na primer, jelena, medveda, lava ili muflona, ne pucamo po teladima, mečićima, lavićima ili po jagnjadi, ali, uglavnom, pucamo na sve divlje svinje, ukoliko se ukaže prilika. To je i razlog što ćemo se često osećati „prenaoružani“, odnosno, imaćemo teže puške i kalibre nego što je neophodno, ali valja znati da sam u jednom časopisu video fotografije dva vepra, zvanično izmerena na 355 i 328 kilograma. Dakle, koji kriterijum da primenimo?

Taj problem bih pokušao da razrešim odgovorom na jedno esencijalno pitanje: kakve su nam šanse da nađemo vepra od 150 kilograma težine, i to pucanog na 100 metara daljine, leti, po vrućini, u sam sumrak, pogođenog u stomak, na ivici nepregledne šikare i da spasimo meso od propadanja? Koji su to kalibri, koji će nam realno omogućiti da imamo ozbiljan krvni trag, ozbiljne povrede unutrašnjih organa i koji će zaustaviti divljač na relativno dohvatnoj udaljenosti pri tako lošem pogotku? Pri tom, dao sam sasvim prosečne parametre: krupan, zreo komad, prosečnu daljinu, loše svetlosne uslove, naravno, gust, pokriven teren i… nemojte samo reći da nikada ne promašujete ili ne pogađate u tako tužna i jadna mesta kao što je stomak. Kakve su nam šanse? Stvari postaju jasnije. Osim možda kalibra 6,5 x 68S i 6,5 x 68 R sa najtežim zrnom, moraćemo da eliminišemo sve ostale kalibre ispod 7 mm, što je i zakonska norma po našem zakonu o lovstvu.

Evo otprilike mog spiska: 6,5 x 68 S, 6,5 x 68 R, 7 x 57,7 x 57 R, 7 x 64, 7 x 65 R, 7 Remington Magnum, 7 x 66 Von Hofe , 7×75 R von Hofe, 7 Wetherby Magnum, 270 Winchester, 284 Remington, 308 Whincester ,30-06, 300 H&H Magnum, 303 British, 300 Whincester Magnum, 30 R Blazer, 300 Wetherby Magnum, 300 Pegasus, 300-378 Wetherby Mag, 300-338 Wetherby Mag, 338 Winchester Magnum, 340 Wetherby Mag, 8 x 57 IS, 8 x 57 IRS, 8 x 60, 8 x 64 Brenneke, 8 x 68 S, 8 Remington Mag, 8 x 75 R, 9,3 x 62 evavyo9,3 x 74R, 9,3 x 64 Brenneke, 375 H&H Magnum Flanged,  375 H&H Magnum, 45 Blazer.

Standardni kalibri su dovoljni kako za odstrel divljih svinja tako i za odstrel svih vrsta evropske divljači, kako na bliskim, srednjim, tako i na velikim daljinama. Ali, pazite, nemaju mnogo „viška“. Zahtevaju „oštro oko“ i mirnu ruku. I dobru, odnosno odgovarajuću konstrukciju zrna. Naravno, zahtevaju korektnu poziciju divljači, što po lovačkim pravilima znači – otkriven bok i plećku.

Glavni predstavnici standardnih kalibara, koje u svom proizvodnom programu imaju svi evropski proizvođači oružja i municije, su: 7 x 64 ili 7 x 65 R za prelamače, 30-06, 8 x 57 IS ili 57 IRS za prelamače. U drugu grupu kalibara spadaju magnum kalibri, čiji su glavni predstavnici, koji postoje u ponudi svih oružara: 7 Remington Magnum, 300 Winchester Magnum, 8 x 68 S Treba napomenuti da proizvođači municije pune apsolutno istim zrnima, iste težine i iste konstrukcije, standardne i magnum kalibre istog prečnika zrna. Tačnije, 7×57, 7 x 64, zatim 7 x 65 R i 7 Remington Magnum koriste ista zrna. Kalibri .308, 30-06 i 300 Winchester Magnum takođe. Isto važi i za 8 x 57 IS i 8 x 68S. Pa u čemu je onda razlika? U postojanju „viška“ u odnosu na standardne kalibre. Naime, veća količina baruta, u kombinaciji sa malo dužom cevi puške, izbacuje isto zrno 10-15 % većom brzinom. To automatski donosi veću kinetičku energiju, veći hidrodinamički šok, veću probojnost, odnosno dublju penetraciju, a samim tim i veće povrede unutrašnjih organa, tj. veće krvarenje. Češće je postojanje izlazne rane, a samim tim postojanje parnog šoka i obilnijeg krvnog traga. Na kraju, ima rezantniju, odnosno oboreniju putanju zrna, a samim tim lakše nišanjenje na svim daljinama, bez potrebe korekcije nišanske linije ni na najvećim daljinama.

Drugim rečima, ono što može, na primer, kalibar 30-06 na 100 metara, to kalibar 300 Winchester Magnum može na 200 metara. Dakle, iako načelno standardni i magnum kalibri daju iste rezultate na bliskim i srednjim daljinama, postoji ogromna prednost magnum kalibara na većim daljinama. Dodao bih, da zbog postojanja viška energije i dublje penetracije, dozvoljavaju greške i nepreciznosti u nišanjenju, što je njihova prednost i na manjim daljinama. Takođe, zbog duboke penetracije, dozvoljavaju i pucanje na koso postavljenu divljač, u traganju za idealnom dijagonalom koja će je oboriti, povređujući srce i pluća. Moj prijatelj Mile je dugo godina lovio standardnim kalibrom 7 x 64. Imao je nekoliko „izgubljenih“ divljih svinja, odnosno, sigurno pogođenih a nenađenih. Pre nekoliko godina je prešao na 300 Winchester Magnum. Iako je, usled loših uslova, imao dva tri izrazito loša pogotka, ipak smo relativno lako pronašli divljač.

Jednom prilikom sam čekao svinje na kukuruzištu u svom lovačkom društvu. Nosio sam svoj karabin u kalibru 7 Remington Magnum. Kada sam oko osam sati uveče čuo svinje ispred sebe, upalio sam far. Dve krupne svinje se naglo okrenuše i počeše da se udaljavaju oštrim kasom. Kako je udaljenost bila blizu 100 metara i kako su žurile, nije bilo vremena za čekanje. To je bila jedina šansa, posle više neuspešnih dana lova. Još nekoliko metara i izgubiću ih. Pucao sam na drugu, meni bližu. Nišanim u desni but „tražeći dijagonalu“, jer su sasvim malo iskrenute udesno. Nakon treska, čuo sam sasvim jasno zvuk pogotka u telo. Svinje se u istom trenutku razdvojiše, tako da je moja u punom galopu bežala udesno, a druga ulevo. Prepunim, povezem onu desno, računajući da je dotučem, da je ne bih dugo i naporno tražio, i oborim je u punom trku pogotkom u kičmu. Zadovoljan, ne osvetlim levu stranu njive tražeći drugu svinju. Kada sam pregledao odstreljenu krmaču, od oko 130 kila, utvrdim da je u pitanju druga svinja, ne ona na koju sam prvi put pucao. Vratim se tragom do mesta na kojem su se razdvojile i pođem levim tragom. Posle stotinak metara, pronađem isto tako krupnu krmaču. Otvarajući je, utvrdim da je zrno prošlo kroz desni but, creva, želudac i razbilo srce i pluća. I to sve na stotinak metara i sa vrlo krupnom svinjom. Ne verujem da bi bilo koji standardni kalibar ostvario takvu penetraciju, te bi takav pogodak izazvao ogromne probleme i, najverovatnije, „gubitak“ divljači. Prednosti magnuma u odnosu na standardne kalibre su jasne.

Koji su, međutim, nedostaci? Prvo, u pitanju su gotovo uvek teže puške, da bi izdržale nešto veće pritiske i kompenzovale malo jači povratni trzaj. Kod svih evropskih i američkih proizvođača se cevi magnuma prave u dužini od 65 ili 66 cm, dok su kod standardnih dužine 60 cm, znači, u pitanju su i duže puške. Duža cev je neophodna da bi sagorela veća količina baruta i zrnu magnuma dala veću brzinu. Što se tiče trzaja, odnosno povratnog udara, lično vam garantujem da su 7 Remington Magnum i 300 Winchester Magnum „mirni kao devojčice“, dok je 8 x 68 S i poprilično „jogunast“, te traži težu pušku i „čvršće“ držanje.

 

Ljubiša Šakić

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here