Мађарски научници: Пси стварно разумеју шта им људи говоре!

0
316

Научници су у новој студији доказали оно што власници паса већ одавно знају: да њихови најбољи пријатељи пси разумеју шта им се говори.

Мађарски научници скенирали су мозгове 13 паса док им се тренер обраћа, да би утврдили која им је хемисфера мозга тада активна.

Мађарски научници скенирали су мозгове 13 паса док им се тренер обраћа, да би утврдили која им је хемисфера мозга тада активна.

Пси које су мађарски научници тестирали

Пси које су мађарски научници тестирали

Откривено је да пси, баш као и људи, „процесирају речи“ у левој хемисфери мозга, а десну хемисферу користе за анализу тона гласа човека.

Стручњаци су утврдили да пси њима упућене речи хвале разумеју као похвалу само ако су изговорене позитивним тоном.

Бесмислене речи, иако изговорене у охрабрујућем тону, или смислене речи изговорене безлично, неутралним тоном, имају исти ефекат на псе – никакав.

Дакле, мозак пса региструје и шта му се каже и којим тоном му се то каже, изјавио је неуролог Атила Андић са Универзитета „Ејтвеш Лоранд“ у Будимпешти.

„Пас ће похвалу схватити о награду само ако изговорена реч то заиста значи и ако је изговорена са одговарајућом интонацијом“, навео је тај стручњак.

Андић је рекао да ти налази указују да се ментална способност „процесуирања језика“ развила раније него што се сматра.

Мада су друге врсте вероватно такође ментално способне да разумеју језик као што то могу пси, то је тешко утврдити јер не показују никакво интересовање за језик људи, рекао је Андић.

С друге стране, пси су се хиљадама година социјализовали с људима, те много пажљивије прате шта им људи говоре и како то чине.

Студија је објављена у новом броју часописа Сајенс (Science), а за потврду њене валидности ће бити потребно још много тестова на псима.

Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here