MARINADA (PAC) ZA DIVLJAČ

0
606
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Postoji više vrsta, kuvani ili suvi pac od aromatičnog bilja, zatim od mleka ili čistog vina. Duboko zamrzavanje na -25oC ima dejstvo kao i marinat, jer ga led razbija.

Kuvani pac

Potrebno:
1 l domaćeg vinskog sirćeta
1 l belog vina (ne koristiti crni vino)
20 dg crnog luka
20 dg šargarepe
20 dg korena peršuna
10 dg celera
20 zrna crnog bibera
4 kašike šećera
2 l vode

Priprema:
U odabrani emajlirani sud sipati vodu, vino i sirće, dodati očišćeno povrće iseckano na kolutove (listiće) i začine. Kratko prokuvati i ostaviti da se ohladi. U ohlađenu marinadu potpuno potopiti prethodno obrađeno meso da se marinira najmanje 2 sata po kilogramu težine ili ostaviti da odleži preko noći. Ovako marinirano meso uz svakodnevno okretanje po dva puta (bez prisustva kiseonika), može da stoji i do tri nedelje.

Suvi pac

Potrebno:
20 dg soli
10 g crnog bibera
20 bobica kleke
10 g majčine dušice
6 zrna suve borovnice
1 list lorbera

Priprema:
Kleku i biber zdrobiti, a list lorbera iseckati. Komade mesa istrljati mešavinom soli i začina. Staviti u plastičnu posudu (ili emajlirani sud) i pritisnuti teškim predmetom koji neće biti u direktoj vezi sa mesom. Držati na hladnom.

Mlečna marinada

Potrebno:
2 l masnog, punomasnog ili kiselog mleka
8 bobica kleke
8 zrna crnog bibera
1 list lorbera

Priprema:
Obrađeno meso divljači staviti u sud i preliti mlekom u koje je prethodno dodato zdrobljena kleka, biber i iseckan list lorbera. Ovako marinirana divljač uz svakodnevno okretanje treba da staji 2-3 dana, nakon čega se može koristiti na bilo koji način.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here