NASTAVAK AKTIVNOSTI ZA IZMENE I DOPUNE PODZAKONSKIH AKATA ZA SPROVOĐENJE ZAKONA O ORUŽJU I MUNICIJI

4
1425

Lovako oružjeOdržan drugi sastanak na vrhu

Dana 08.06.2016. godine u Beogradu, u Ministarstvu unutrašnjih poslova je održan drugi sastanak povodom inicijative da se izmene podzakonska akta u vezi sprovođenja Zakona o oružju i municiji.

Lovački savez Srbije su na ovom sastanku predstavljali predsednik saveza Dragan Šormaz i članovi Upravnog odbora dr Aleksandar Milovančev i Tomislav Radosavljević, zatim advokat Snežana Rakočević, Zoran Petronijević -predstavnik Nacionalne asocijacije za oružje Srbije i Dragan Savić -predstavnik Sektora proizvođača i trgovaca lovačkim i sportskim oružjem, municijom i opremom.
Razgovaralo se o svim otvorenim pitanjima  do tančina, a naročito u pogledu obuke i posudjivanja oružja.
Može se zaključiti  da je Lovačka komora Srbije, u konsultacijama  koje su vođene, po našem saznanju  još  iz  vremena prethodnog ministra, predlagala neadekvatna i  pogrešna rešenja za lovce, (što se može videti navedeno u četvrtom pasusu, na drugoj strani, dopisa upućenog iz Kabineta ministra unutrašnjih poslova).

U Ministarstvu unutrašnjih poslova su priznali da su pogrešili što nisu konsultovali Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, odnosno Upravu za šume i  Lovački savez Srbije, koji su i na ovom primeru pokazali da su daleko kompetentniji od lovačke komore, posebno u temama životno važnim za lovce.

Dogovoreno je da se održi još jedan sastanak i da naši predlozi  uđu u nove pravilnike. Očekujemo da posle formiranja  nove Vlade Republike Srbije pravilnici i zvanično budu promenjeni,  u skladu sa našim predlozima.

Obavešteni smo da se i Pravilnik o utvrđivanju zdravstevne sposobnosti fizičkih lica za držanje i nošenje oružja (koji je u nadležnosti Ministarstva zdravlja RS), menja  u skladu sa našim predlozima.

Na žalost,  ovakav kakav je, još uvek je važeći i nije stavljen van snage,  iako su pojedini lovački mediji  najavljivali da će se to dogoditi zbog nečijih intervencija.
Pokazalo se da država mnogo ozbiljnije radi i da joj je potreban ozbiljan partner poput Lovačkog saveza Srbije, koji može da brani i zastupa  interese lovaca, a ne uticajni pojedinci. Očekujemo da će se i taj pravilnik uskoro izmeniti.

LSS Press

4 KOMENTARA

  1. Zasto nema predloga da se u lov na krupnu divljac , prvenstveno divlje svinje, mora nositi revolver i shodno tome da se moze registrovati kao lovacko oruzje?

  2. Зато што је шољмаз својим образложењем тога амадмана убио сваку помисао на то да нам тако нешто дозволе! За оне који су пратили тадашњу расправу то се десило другог дана а првог дана се шољмаз није ни појавио 🙁

  3. Država otvara fabrike municije, a koči plasman toga, stvarajuci sve teže uslove za nabavku oružja. Nekompetencija ponovo u organima Srbije. Lek.uverenje mora biti usmereno na psihicko zdravlje, na alkoholizam i narkomaniju, a ne na telesnu težinu lovca i njegov krvni pritisak.

  4. Фабрика муниције ће да производи војну муницију и то је настало као последица све већег захтева страних земаља за већом испоруком исте.
    Из неког њима знаног разлога њима се допада наша муниција 😉

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here