Neverovatno ali istinito, ako nemaš izabranog lekara ništa od oružja

0
952

lekarsko uverenjeeMožda zvuči neverovatna priča ali je istinita. Radnja se dešava u Vršcu. Čovek živi i radi u Švedskoj a naš je državljanin, voli lov i naravno lovac je. Želi u Srbiji da kupi oružje i da postane član naše lovačke organizacije. Ali onda počinje naša priča.

 

Pravilnik o obaveznom zdravstvenom pregledu odnosno utvrđivanju zdravstvene sposobnosti koji je stupio na snagu po Zakonu o oružju i municiji ove godine nalaže da se takav pregled pod „mus“ uradi i naravno kada ga prođete stičete pravo za dalju proceduru oko nabavke oružja. I naš čovek, naravno, odlazi u medicinsku ustanovu kojoj je to delegirano da može da radi i izdaje lekarska uverenja. I gle čuda, po Pravilniku morate imati izabranog lekara a da bi imali takvog „docu“ morate biti osiguranik našeg zdravstvenog sistema. Ako radite u inostranstvu e onda logično tamo plaćate sve  te doprinose pa onda niste u Srbiji sa srpskom zdravstvenom knjižicom. A bez takvog dokumenta nemate ni izabranog lekara. Onda logično stupa na snagu Pravilnik i Zakon o oružju i municiji koji vam jasno kaže da ne možete takav pregled obaviti pa ni dobiti validno lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti a bez njega nema kupovine i nabavke oružja. Znači…ne možeee.

I tako junak naše priče, čovek željan i lova i domovine ostade bez mogućnosti da sebi kupi nešto malo oružja. Iznenađen pa i uvređen, u neshvatanju situacije, zatečen i uzbuđen upita odgovorne, i šta sad da radim a odgovor onakav kakav biste i očekivali, obratite se ministarstvu.

Eeee Srbijo među šljivama.

Napomena: Ovo nije izmišljena priča, dogodila se na Ivanjdan, 7.7.2016 godine u Vršcu a ime našeg junaka sačuvaćemo u tajnosti jer ko zna…da neki đavo ne izađe između onih šljiva.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here