OSTAJU LI LOVCI SRBIJE BEZ SVOG „DOMA LOVACA“ U BEOGRADU?

2
788

dopis-od-2-septembra-2016Kako Lorist nezvanično saznaje lovci Srbije po svoj prilici ostaju bez svog „Doma lovaca“ u Beogradu. Čeka se odluka i rešenje iz Apelacionog suda.

Priče koje ovih dana kolaju u lovačkoj javnosti da su lovci Srbije ostali bez zgrade u Beogradu, Alekse Nenadovića 19-23, a koja je bila imovina Lovačkog saveza Srbije izgleda da imaju osnova.

U našu redakciju stiglo je pismo koje je Pero Škobić (u mandatu predsednika saveza prof.dr Zorana Popovića bio presednik Nadzornog odbora LSS) uputio rukovodstvu Lovačkog udruženja „Beograd“ u kome on tvrdi da su kako to udruženje tako i Lovački savez Srbije ostali bez imovine na pomenutoj adresi a koja je odlukom suda uknjižena kao imovina Republike Srbije. Kao dokaz za svoju tvrdnju Škobić navodi da Lovački savez Srbije u Bilansu uspeha za 2015 godinu nije iskazao trošak amortizacije za tu zgradu.

uknjizba-geodestski-zavod-1Prema podacima do kojih smo došli Republički geodetski zavod, Služba za katastar i nepokretnosti u Beogradu izdala je 4.12.2013 godine rešenje po kome je zgrada uknjižena kao imovina kako Lovačkog saveza Srbije tako i Lovačkog udruženja „Beograd“. To rešenje je shodno Zakonu o udruženju građana (čl 80 i 81) trebalo da posluži kao osnov za povrat imovine na prave vlasnike putem tužbe a koju podnosi vlasnik određene nepokretnosti.. To je inače klasična procedura koju su prošla mnoga lovačka udruženja kada su radila uknjiženje svoje imovine.

 

Međutim,  kako Lorist saznaje, Sud u Beogradu je u prvostepenom postupku 3.4.2015 godine (7.264) odbio zahtev Lovačkog saveza Srbije zbog toga što navodno nije uspeo da dokaže iz kojih sredstava je zgrada građena pa se shodno toj odluci zgrada Lovačkog saveza Srbije a i deo koji pripada Lovačkom udruženju „Beograd“ upisuje kao državna imovina odnosno imovina u vlasništvu Republike Srbije.

Da li će Apelacioni sud takvu odluku potvrditi ostaje da se vidi.

J.T.

2 KOMENTARA

 1. LUB je postala jedna policijska organizacija samovoljnih funkcionera koji otimaju na sve strane a postavljaju i primaju ljude u udruženje samo po partijskoj osnovi, a u vrhu i disciplinskim komisijama sede lovokradice. Ako je LUB udruženje građana zašto samo određeni imaju povlastice u lovu, novcu, prodavanju divljači na crno i ostalo. Mutno je to društvo. Još uvek se vuče sudski spor protiv njih zbog odstrela svinja i prasića u hajci gde su se odstreljivali samo veprovi. Svaki građanin koji ispuni uslove može da postane član, a kod njih ni za upisninu od 50000 dinara ni to nije dovoljno! Mnogi članovi su nezadovoljni upravom, a kad im prodaju PKB loviće po Knez Mihajlovoj! Lovočuvari se ponašaju bahato i izigravaju policajce koji love po naseljima kako bi stvorili čist teren svojim lovokradicama iz uprave.

 2. Da je Jeremija malo pažljivije istraživao, video bi da je u katastru opštine Vračar kao vlasnik pojedinih delova zgrade upisan i uknjižen LSS, i to kao vlasnik 1/1 u PRIVATNOJ svojini, bez tereta! Upis vlasništva je završio prethodni predsednik Zoran Popović i to pred sam kraj svog mandata. Zašto u katastru piše da je deo objekta koji je vlasništvo LSS u privatnoj svojini, nemam pojma. Svojinski podaci iz zemljišnih knjiga su jedini validni za dokazivanje vlasništva – LSS sa svojim delom zgrade u ovom momentu može da radi šta hoće jer je vlasnik 100%! Zašto Šormaz ne pokaže presudu kojom je navodno osporena svojina saveza nad nekretninom? Sve se svodi na rekla-kazala.
  Zašto u 2015. godini u bilansu uspeha LSS stavka amortizacije iznosi NULA dinara, a prethodne 2014. je amortizacije bilo? Amortizacija se inače ne odnosi samo na zgradu, nego i na sva druga osnovna sredstva (npr. vozila…). Amortizacija NULA dinara – prevedeno, zgrada i automobili i sva druga osnovna sredstva saveza su, ako bukvalno shvatimo, potpuno amortizovani i vrednost im je NULA. A to je nemoguće!
  Treba pitati one koji su ovakav bilans sastavili, onog koji ga je potpisao i one koji su ga usvojili, da li su uopšte svesni šta su uradili? Da li je moguće da su u bilans uneti netačni podaci? Gospodo delegati Skupštine saveza, za čega ste vi to glasali i šta ste usvajali? Pitajte Šormaza da vam objasni!
  Bilansi uspeha su dostupni javno na adresi Agencije za privredne registre APR http://pretraga2.apr.gov.rs/pretragaObveznikaFI/, po matičnom broju LSS: 07010141, i kasnije izborom obrasca bilansa uspeha.
  Takodje je na sajtu APR u zabeležbama moguće videti da je tek 21.07.2010. godine tadašnji predsednik LSS Zoran Popović uspeo da pripoji u LSS davno upokojeni Lovački savez Jugoslavije, i svu imovinu LSJ prenese na LSS.
  Svi podaci oko vlasništva nekretnina su javno dostupni na sajtu katastra http://katastar.rgz.gov.rs/KnWebPublic/PublicAccess.aspx , odabirom opštine Vračar, i unosom broja parcele 422 na kojoj je zgrada sedište LSS. Pregledom vlasništva posebnih delova zgrade se tačno vidi ko je vlasnik a ko je korisnik kojeg dela. LSS je i dalje vlasnik svog dela, a kao vlasnik je morao obračunavati amortizaciju objekta!
  Slično važi i za imovinu LU Beograd, sve je vidljivo na sajtu katastra.
  Dakle, odgovore na pitanja treba da daju pre svega predsednik LSS Šormaz, zatim članovi UO LSS i delegati u Skupštini LSS. Gde je presuda kojom je osporeno vlasništvo nad nekretninom, i šta ste to bre usvajali i kakve finansijske izveštaje dostavljali državnim organima?

  Jeremija kad već hoće da piše o nekoj temi koja je više pravno-ekonomska nego lovačka, onda treba da piše celovito i sa podlogom u činjenicama koje sam izneo, a ako ne zna materiju onda treba da pita one koji znaju. Pismo Pere Škobića nije dokaz da LSS ili LUB nisu vlasnici nekretnina, nego je samo signal za proveru kako vlasništva, tako i podataka u bilansu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here