Почела пролећна вакцинација лисица против беснила

0
520
Вакцинација ће се спроводити избацивањем вакцина у облику оралних мамака из авиона на подручју целе земље, осим у насељеним местима, на воденим површинама и великим саобраћајницама

Фото Пиксабеј

Управа за ветерину саопштила је да је у сарадњи са Европском унијом започела је пролећну вакцинацију лисица и других дивљих месоједа против беснила .

Како је наведено на сајту управе, у току ове 14. кампање вакцинације планирано је да се дистрибуира 1.650.000 мамака вакцине на територији целе земље, при чему ће се по посебном плану дистрибуирати 21.000 мамака у приградским општинама у околини Београда.

Вакцинација ће се спроводити избацивањем вакцина у облику оралних мамака из авиона на подручју целе земље, осим у насељеним местима, на воденим површинама и великим саобраћајницама, према усвојеном плану вакцинације у зависности од временских услова.

Средства за спровођење вакцинације дивљих животиња против беснила обезбеђена су из ИПА фондова ЕУ, као и из буџета Србије. Подсећа се да је ЕУ пружила финансијску и техничку помоћ за спровођење претходних 13 кампања вакцинације почев од јесени 2010.

Министарство финансија спровело је јавну набавку вакцина заједно са услугом спровођења вакцинације, а произвођач вакцина је компанија Биовета из Чешке, која је са другим компанијама у конзорцијуму, одговорна и за дистрибуцију вакцина. Произвођач је обезбедио све потребне дозволе, лабораторијска тестирања и одобрења за дистрибуцију вакцине из ваздуха од надлежних органа у Србији.

Управа за ветерину подсећа да се орална вакцинација дивљих животиња спроводи на основу Стратешког програма контроле, праћења и искорењавања беснила који је усвојен од стране те управе новембра 2010, а чији је дугорочни циљ да се болест у потпуности искорени у Србији и да се одржи статус земље слободне од беснила.

Програм је предвидео примену оралне вакцинације лисица и других месоједа како би се вршила у континуитету сваког пролећа и јесени до потпуне елиминације вируса.

Према подацима Управе за ветерину, укупан број случајева беснила у Србији 2009. био је 181, да би увођење оралне вакцинације 2010, те године тај број смањен на 104, у 2011. години на 46, у 2012. на 19, да би у 2013. години било регистровано пет случаја, а 2014. и 2015. године три , а у прошлој години четири случаја.

Управа за ветерину при Министарству пољопривреде и заштите животне средине очекује да ће даљим наставком вакцинације у Србији и другим деловима балканског полуострва, вирус беснила бити потпуно елиминисан.

У циљу што боље информисаности јавности, надлежних органа и стручних служби о активностима које се односе на вакцинацију, Управа за ветерину истиче да је у сарадњи са стручњацима из ЕУ, припремила низ информативних материјала који су дистрибуирани на терен и који су доступни на интернет страницама те управе. (Танјуг)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here