POMOĆ MLADIM I NEISKUSNIM KUPCIMA ŠTENETA

0
242

 

391789_202749039814978_100002396519172_439169_54804119_nU društvu, lovaca, prijatelja i ljubitelja pasa, vrlo se često razgovaralo o tome koje štene uzeti iz legla, prvo, drugo, peto? Jedno je sigurno i da znamo- i najbolje štene ako dođe u rđave ruke, biće suđeno na propast.

Ne smemo zaboraviti da svaki pas raste, do dobi sve do 12 i više meseci, a u tom periodu se mnogo toga događa oko i u samom mladom psu. Dakako moguće su mnoge greške nehotične, u samom početku još dok je štene u odgajivačnici (čitaj kod onoga ko je vlasnik majke štenadi), pa sve dok štenad ne budu spremna za isporuku, odnosno kada su dobila prvu vakcinu sa sedam nedelja starosti, pa sa starosti od oko 70 dana, mogu da napuste majku.

Pomenućemo samo neke od grešaka koje se mogu dogoditi u odgajivačnici, a naravno i kasnije kada štene sa navršena dva meseca dobije svog prvog vlasnika.

1.Ukoliko odgajivač nije na vreme očistio štence od crevnih parazita, a oni se tretiraju sa preparatima u uzrastu od već 20 i više dana starosti, odnosno kada počnu uzimati prvu dodatnu hranu. Takva štenad ostaju zakržljala i nemogu se pravilno razvijati, nogice su im tanke, imaju stalne krmelje na očima. Međutim ukoliko odgajivač uz to još i zakasni sa dodatnim hranjenjem štenadi ( bez obzira koliko ih je u leglu) naročito ako je ostavljeno više štenadi,7, 8, pa neki i do deset. Takva štenad će biti zakržljala.

Ako sagledamo još neke vrlo važne faktore kod roditelja štenadi, vrlo česte nasledne ili skrivene mane, kod pasa uz ovo napred navedeno, gotovo da ste kao kupac na velikom iskušenju, pa kod kupovine, nemojte srljati ni pametovati, već se posavetujte sa nekim iskusnim i poštenim odgajivačem pasa one rase za koju se opredeljujete.

Dakako, prilikom kupovine neke i mnoge pretpostavke o roditeljima uopšte nećete imati u vidu, uz iskusnog kinologa, zatražite najpre rodovnike roditelja, kako biste se bar donekle upoznali sa linijama pasa koje su u štenetu koje vas interesuje. Premda u našem okruženju, ima i onih koji se bave prljavim stvarima, i podmeću „lažnjake“ a sve u svrhu dobre trgovine, ma bez obzira o kojim se rasama pasa radi., jer ovo je ipak Balkan.

SVAKO MLALO, ŠTENE DOBRO UZGOJENO JE LEPO

Bucmasto, i ako gledamo leglo od 5, 6 štenadi videćemo da ipak neki od njih odudaraju od ostalih, ili su mršaviji, ili su jači, ili veći. Kako god, to nam već nešto govori, da ako je leglo neujednačeno, da nešto ne štima, a mi neznamo šta. Jer ako je leglo ujednačeno, zdravo, već nam to govori nešto i o njihovim roditeljima. Jer sve rase rasnih pasa imaju standard, i moraju biti unutar svojih proporcija.

STANDARDI

Rasni psi tek kada napune devet meseci i jedn dan mogu da se izvedu naprvo ocenjivanje, u lepoti (exterijeru) a naravno i na prve ispite urođenih osobina, ako se radi o lovačkim pasminama pasa.

Da bi vaš pas dobio neku od pozitivnih ocena, a one su odličan, vrlodobar i dobar, mora biti unutar standarda te rase, i da nema vidne mane i neke deformacije, očemu ćemo u nekim od narednih priloga u rubrici kinologija i naši psi.

Pošto smo pomenuli nasledne mane, ovde ćemo ih i navesti. To su odstupanja od standarda rase, kao što su broj i položaj zuba, oči, uši, visina i dužina psa, prsni koš, rep, dlaka, i boja dlake, te extreniteti. Ukoliko, je neki od roditelja, neopravdanao zalutao u uzgoj nesavesnih odgajivača, budite sigurni da će neki od štenadi primiti njihove osobine, a vi kao kupac dodatne i iznenadne probleme kod bašeg mladog psa. Ako su zubi u pitanju, kompletno stalno zubalo se može videti tek nakon šest meseci starosti psa, pa je to veći vremenski period kada je pas već kod vas, naravno i nedostatak nekih zuba će se tek onda uočiti.

Jedna od retkih, ali kod nas viđena teška mana uz zubalo je i kod mužjaka nedostatak ili nije pošten jedan ili čak oba testisa, nedovoljno razvijena vilica, kvalitet dlake, izgled trupa, neprvilni stavovi nogu.

Pored ovih za lovce vrlo važnih detalja, svakako je bitno znati i ko je odgajivač, jer danas imamo na sve strane i svakakvih oglasa, o prodaji pasa za lov. Stari kinolozi će vam reći da se prvo raspitate o odgajivaču, pa tek onda o onome što vam nudi, jer imamo mnogo onih koji su se opredelili za uzgoj pasa samo radi pribavljanja novca, a njih kvaliteta pasa, pošten uzgoj i radne osobine uopšte mnogo ne interesuju.

Kao lovca vas zanima kako će vaš ljubimac biti koristan u lovu, i da ga što pre pripremite kao dobrog i poslušnog pomagača.Svakako vrlo su ovde bitni roditelji i preci vašeg budućeg šteneta jer oni psi koji love i koji su poslušni, jakog lovačkog nagona će dati slične i potomke, pa veća garancija je ako su oba roditelja položila one nužne, a da ne govorimo i druge propisane radne ispite za tu rasu.

I ovde imamo podmetanja od nesavesnih odgajivača, i pojedinih tzv. kinologa. Prvi radni ispit se popularno zove ispit urođenih osobina, a na kojem pas treba da bude ispitan na pucanj, a onda i da radi po programu za tu rasu, ako se radi i psima za lov. Neki psi su neopravdano dobili takve prolazne ocene, rekao sam nesavesnih ljudi, pa onda imamu u uzgoju kuje ili mužjake koji nisu sposobni za lov, jer se plaše pucnja, a ovi su ih pustili u priplod, iz njima poznatih razloga.Takvih se treba čuvati, i javno ih prozivati.

Dakle, štene se ne kupuje svaki dan kao vekna hleba, treba za njega odvojiti značajan novac, i budite pri kupovini oprezni, i ne nasedajte lepom pričama i oglasima.puno ih je koji nikada neće biti dobri pomagači u lovu, bez obzira u čije ruke dođu.  Ako vam je već želja da sami odgojite psa ZA lov i sami ga pripremate, kao neiskusan, ONDA VAM PREPORUČUJEMO POZNATOG ODGAJIVAČA, ČIJI SU PSI VEĆ POZNATI KAO RADNI I LEPI, jer je to već neka garancija da će vaš pas biti od koristi. Dakako uz vašu pažnju i trud oko uvođenja mladog psa u lovište o čemu će mo pisati .

Ovo je vrlo bitno da kod odgajivača dobijete uz štene, pre nego odete od njega. Neka vam gospodin garantuje da štene koje vam je prodao neće imati urođene i nasledne mane, a neka to glasno izjavi, kao garanciju, a ako se to naknadno utvrdi da imate pravo nadoknadu štete ili u zamenu drugo ispravno štene. To je ljudski, i jedino pošteno. On vam neće moći garantovati kakav će pas biti u lovu, jer to je vaš rizik, i zadatak, ali ispravnost u lepoti je u domenu odgajivača.

Mora da vam za vaš novac, da ispravno i zdravo štene, vakcinisano bar desetak dana pre preuzimanja, kako bi prošla bezbolna inkubacija. Zdravstvenu knjižicu overenu od veterinarske ustanove, o podacima šteneta i vrsti vakcine koje je dobilo, a na vama je da izvršite revakcinu, u dozvoljenom vremenu ukoliko je cjepljeno pre manje od mesec dana.Takođe, rodovnik je bitan, ako ga nema, momentalno, mora vam odgajivač garantovati da će to uraditi u kratkom roku i predati vam ga. Ovde se pojavljuju problemi kod tetoviranja, jer se ne poštuju propisi po ovom osnovu, jer potrebno bi bilo da svi štenci budu tetovirani još kod odgajivača, kako novom vlasniku nebi prestavljali dodatne probleme, kao i mikročipovanje.

I na kraju mali savet. Ne uzimajte najkrupnije, a niti najsitnije štene. Ne uzimajte niti najdeblje. Zamolite odgajivača neka vam da na uvid štence koji su za prodaju, a vi ako vam to i dozvoli odlučite trezne glave- da li vam se štene uopšte koje i zbog čega dopada, pa čak i da izvršite malo testiranje štenadi u grupi. Evo kako. Koje je štene brže, koje je zainteresovano za nigrzu i radoznalo, koje ima izgled svojih roditelja, i pored svih ovih testova, testirajte i sebe. Da li vam je zaista potrebno malo štene od kojeg će te pokušati napraviti psa za lov, ili da odustanete, i kupite psa gotovog. Već uvedenog u lov, i treće, s obzirom na vaše sve mogućnosti i karakteristike, ima lovaca koji nikada nisu imali psa, a love.

Međunarodni kinološki sudija i instruktor: Obrad M.Štrbac

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here