POSLE PRIMENE NOVOG ZAKONA PALA PRODAJA LOVAČKOG ORUŽJA

0
894

Novi Zakon o oružiju i municiji, i ako najavljivan kao liberalniji, doneo je mnogo poteškoća lovcima. Primena ovog Zakona počela je 5. marta 2016. i odmah se videlo da će isti doneti mnogo „glavobolja“ lovcima ali i distributerima i uvoznicima lovačkog i sportskog naoružanja i prateće opreme.

Nevolje su počele zakonskom odredbom o preregistraciji oružja vlasnika koji su od ranije imali dozvole /čitaj oružne listove/ za držanje. Naime, preregistracija podrazumeva  obavezni lekarski pregled kod specijalista medecine, a sve po kriterijumu koji je zakonodavac propisao. Skoro godinu dana od dana primene Zakona, pomenuti pregled se mogao obaviti u vrlo malo medecinskih ustanova širom Srbije. I naravno, kako to biva, po početku primene Zakona lutalo se sa kriterijumima zahtevnosti pregleda, procedurama kako i gde to obaviti i naravno, ceni takvog pregleda. Lovci su bili u čudu, informacije i kriterijumi su bili različiti od od regiona do regiona Srbije i svi su čekali dodatne instrukcije u vidu novih Uredbi koje će definisati jasno sprovodjenje novog ZOOM-a. Novi šok je došao kad sa urednim papirima i uradjenim lekarskim pregledom treba uraditi preregistraciju. Ispostavilo se da to i nije tako jeftino. Prostom računicom se dolazi do zaključka da za preregistraciju dve lovačke puške i dva karabina lovac treba da izdvoji preko 30,000 dinara. I to pod uslovom da ima završene obuke za rukovanjem oružja koja su odavno obavezna ali samo za one koji su nabavljali novo oružije. Ukoliko neko nije imao završenu obuku od ranije, ovoj cifri bi trebalo pridodati još oko 12,000 dinara.Naravno, zbog procedura, lekarskog pregleda ali i finansijskih izdataka desilo se da je tržište lovačkog oružja jednostavno stalo. Prevedeno na narodski jezik, zbog otežane procedure, lovci „ne vade“ dozvole za nabavku lovačkog naoružanja jer nju ne mogu parcijalno uraditi a da ne izdvoje veliku sumu novca i utrošenog vremena. A kako se to odrazilo na tržište…

Prodavci, distributeri, uvoznici lovačkog naoružanja su već duže vreme u haosu i depresiji. Jednostavno, nema prodaje pušaka i karabina. Sve je stalo. U 2016, se još nešto dešavalo jer su postojale dozvole za nabavku izdate pre 5. marta pomenute godine kada je počela primena novog Zakona. Od prošle jeseni, pa do današnjeg dana, mirno more. Tu i tamo se pojavi neki sretnik koji je izvršio preregistraciju i nabavio dozvolu za nabavku po novom kriterijumu. I to je sve.

Na ovogodišnjem beogradskom Sajmu lova i ribolova, koji se održao u martu mesecu ove godine, napravili smo anketu po štandovima prodavaca vezanu za prodaju lovačkog naoružanja. Epilog je da su prodavci bili očajni i da je poredići prethodnu godinu prodaja pala za 98 %. Zamislite, tokom četvorodnevnog trajanja manifestacije, na celom Sajmu je prodato par lovačkih pušaka i karabina. Paralelno sa tim, pada i prodaja prateće opreme. Par meseci kasnije, početkom maja ove godine, na sajmu lova Kraguj M u Kragujevcu, ista slika… Opet smo ponovili anketu i opet smo dobili identične odgovore i istu slku. Prodaja oružja jednostavno stoji i jedva u tragovima se vidi neki pomak. Ponuda u rafovima i nije bila tako loša, ali nema ko da kupuje. Tokom pripreme da napišem ovaj tekst sam kontaktirao prodavnice širom Srbije. Situacija je i dalje ista. Sve u svemu, grubo računajući, prodaja se svela na svega 5-6% u odnosu na period od pre godinu, dve.

Dokle će biti tako..? Verovatno dok se ne napune i onako prazni džepovi lovaca ili dok se ne izvrši masovnija preregistracija oružja. Ruku na srce, važan faktor su i lekarski pregledi ali tu se barem vide neki pomaci. U poslednjih 6 meseci se rapidno povećao broj ustanova kojima je zakonodavac dao licencu da mogu obavljati ovu delatnost. Lovci iz unutrašnjosti Srbije ne moraju više putovati 60-100 km. da bi završili ovu obavezu. Medjutim, lovci neće moći da još dugo odlažu svoje obaveze po pitanju preregistracije jer do marta 2019. je moraju izvršiti. A sa druge strane, prazni džepovi…. Ko će razrešiti ovaj gordijev čvor, videćemo.

Predrag Djurdjev

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here