Predlažemo trpezu za doček Nove godine: NOVOGODIŠNJA LOVAČKA RAPSODIJA

0
463

 

Pripremila:  Ivanka Rumpl

Evo poštovane lovkinje i lovci našeg predloga za Novogodišnju noć i večeru na lovački način. Ovog puta, specijalno za Lorist,  predlog je izradila Ivanka Rumpl, kulinar i veliki poznavalac lovačke kuhinje.

 

Hladno predjelo

FAZANSKA PAŠTETA I POGAČA

Potrebno:

1 fazan

2 glavice crnog luka (srednje veličine)

Guščja mast (cca 300gr)

Beli biber, najkvirc, so

Sveži peršun (list)

Fazanska supa

Želatin

Listovi dimljenih ćurećih grudi

Postupak:

Skuvati fazana u supi, kuvano meso iskostiti i izmiksati u blenderu. Na guščjoj masti izdinstati sitno seckani luk i dodati izmiksano meso, kratko propržiti i dodati začine.

Kalup obložiti ćurećim grudima, staviti paštetu i izliti aspik od fazanske supe.

Pašteta se služi kao hladno predjelo uz puter i prženi tost.

 

POGAČA

Potrebno:

660 gr brašna

2 jaja

2.5 dl jogurta

2.5 dl mleka

1 kvasac

1 margarin

So, šećer i susam

Postupak:

Otopiti kvasac u toplom mleku i šećeru, dodati ga u brašno, so, jogurt, jaje i umesiti glatko testo. Smesu podeliti na 8-10 jufkica. Svaku jufkicu rastanjiti, naribati margarin i slagati jednu na drugu. Na kraju razviti veliki krug, seći i oblikovati po želji u tepsiju i ostaviti da odstoji 2 sata.

Pre pečenja premazati žumancetom i posuti susamom.

Peči na 180 stepeni dok ne porumeni.

 

Toplo predjelo

LAZANJE OD SRNETINE

Potrebno:

1kg mlevene srnetine

½ kg kora za lazanje

1 l mleka

1 puter

½ l sosa od paradajza

½ kg mocarele

Crni luk i začini po ukusu (so, biber, origano)

Postupak:

Izdinstati luk na sitno seckanoj slaninici, dodati mleveno meso, kratko propržiti i dodati paradajz i začine i prokuvati desetak minuta.

Otopiti puter,dodati 2-3 kašike brašna, promešati i zaliti mlekom. Mešati dok se ne zgusne i na kraju posoliti.

Na dno posude za pečenje staviti malo fila zatim red kora, fil pa bešamel i narendanu mocarelu. Postupak ponavljati dok se sastojci ne potroše. Odozgo premazati bešamelom i naribati mocarelu.

Peći u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta, dok ne porumeni.

Služiti kao toplo predjelo uz mileram ili kečap.

Glavno jelo

DIVLJE PEČENJE U SOSU OD KAJSIJA

Potrebno:

2 ½ kg buta divlje svinje

200 gr slanine

1 glavica belog luka

Ruzmarin, med, biber, so, tucana paprika

1 dl crnog vino

Maslinovo ulje

Priprema:

Meso ušpikovati, u svaki zarez staviti komadić slanine, čen belog luka i malo ruzmarina.

Otopiti 4 kašike meda, dodati crno vino, par kašika maslonovog ulja, seckani sveži ruzmarin i sok iz kompota od kajsija. Ovom smesom preliti meso i ostaviti u vrećici da odstoji minimalno 8 sati, maksimalno 24. Povremeno okretati.

Meso se peče na 160 stepeni prekriveno folijom oko 2.5 sata, sat po kilogramu težine.

Sok od pečenja procediti, dodati izmiksane kajsije i preliti preko buta isečenog na šnicle.

Služiti uz prilog od polutki pečenog krompira.

 

I na kraju da se zasladimo

ČOKOLADNA RAPSODIJA

Potrebno:

300 gr mlevenog plazma keksa

½ margarina

600 gr čokolade za kuvanje

½ l slatke pavlake

500 gr malina/višanja

Postupak:

Mlevenu plazmu umesiti sa margarinom, malo mleka i 100 gr otopljene čokolade. Smesu staviti u kalup i preko nje poređati voće i preliti kremom.

Krema: Otopiti ½ kg čokolade, dodati slatku pavlaku i zagrijavati mešanjem do sjedinjenja pa preliti preko voća.

Ostaviti da prenoći i sutradan skinuti kalup.

Po želji, poslužiti uz voće i umućenu slatku pavlaku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here