Predstavljamo, Lovački karabin Bergara B-14 Timber

0
984

BERGARA-B14-TIMBER-DETAIL-BACKOvaj karabin spada u oprobane recepte oružara po pitanju kako sačiniti jednostavan, pouzdan, precizan i jeftin obrtnočepni karabin. Španci su uspeli u tome.

 Šteta što lovačka populacija u Srbiji slabo poznaje oružarsku industriju Španije. Već vekovima oni prave dobro oružije ali nikada nisu imali gigantske firme koje su se mogle trkati sa Nemcima, Englezima, Austrijancima ili Francuzima na svetskim utakmicama. Naši prosečni poznavaoci su čuli /poneku i videli/ za španske lovačke puške visokog kvaliteta ali tu je interesovanje prestajalo jer se na našem komercijalnom tržištu nisu plasirale kao poznati brend. Nikad ih nije bilo. O karabinima retko ko sa naših prostora je imao podrobniju predstavu. Daleko od očiju-daleko od srca, rekao bi naš narod i time smo potpuno izgubili iz predstave da Španci imaju sasvim solidnu oružarsku industriju.

Ko je Bergara

Firma Bergara dolazi iz regiona Baskije koja važi na mapi proizvodjača oružija isto što je Val Trompia u Italiji, Sul u Nemačkoj ili Sent Etjen u Francuskoj.  Jednostavno, Baskija je regija gde se nekada kovalo vrhunsko hladno oružije a danas se tu nalazi niz proizvodjača vatrenog oružja. Baskijci su gord i radan narod koji drži do sebe ali i do tradicije zanatstva. Relativno govoreći, Bergara je mlada fabrika, nastala 1969 godine, kao proizvodjač cevi za oružije na crni barut. Kasnije počinje da radi tehnikom kovanja ožljebljene cevi u visokom kvalitetu da bi od 2005. godine stupila na scenu proizvodjača karabinskog oružja u svim tehnikama izrade ožljebljenih cevi. Upravo zbog svetske reputacije izrade perfektnih cevi, Bergara je krenula u izradu karabina široke upotrebne vrednosti. Kod pomenutog proizvodjača nećete susreti proizvode koji sadrže orah vrhunskog izgleda, duboke gravure, pozlate, i svu ostalu anglosaksonsku šminku.

Za sada pravi klasične oprtnočepne konfiguracije, karabine direktne akcije i prelamače /kiplaufe/ u ’perfektnom finišu ali bez dodatnih zanatskih radova visoke klase dorade. Filozofija preduzeća je da se ponudi tržištu pozdano, operativno, izdržljivo, konforno oružje, dobrog kvaliteta u vrlo povoljnom cenovnom razredu od 500 pa do 1700 eura u zavisnosti od modela i tehničke konstrukcije. U poslednje 2-3 godine, od kada vlada blaga recesija na tržištu skupih i elitnih karabina evropske izrade, u Bergari su shvatili da tržištu moraju ponuditi ono što je najprihvatljivije za srednje budžetski stalež lovaca. Cenovni razred je odredjen na 850-900 eura maloprodajne cene i tako je nastao B-14. U Srbiji košta model sa drvenim kundakom upravo toloko cca.890 eura. Jedan od aduta ovog modela je preciznost ali to Bergara ne naglašava preterano jer se to podrazumeva kod nje. Pomenuti proizvodjač proizvodi danas honovane cevi, tehnikom batonovanja, u toleranciji bilo kog kalibra od 0.002 mm /dve hiljadite/ a sve u preko 40 raznih kalibara. Da podsetimo, svi kalibri imaju u dijametru kao preciznu kotu 0.01 mm ili jednu stotu koja se mora ispoštovati. Španci to rade u dve hiljadite. Nije na odmet reći da Bergara ima svoju podružnicu u Americi ali i da ima svoj takmičarski tim u dalekometnom streljaštvu.

Bergara posluje po principima holdinga. Ima puno pod izvodjača koji su mašinski opremljeni da svaku fazu proizvodnje zašta su zaduženi objedine u svom opremljenom tehnološkon nizu. Time se štede resursi svakog pod izvodjača a svako radi ono što najbolje ume i zna. Bergara sve to kompletira u jedinstveni proizvod i daje mu svoje ime i svoju reputaciju kao garanciju kvaliteta. U Srbiju je uvozi firma Balkan Hunter iz Beograda i njenim posredstvom smo bili u prilici da detaljnije testiramo ovaj model.

B-14 

    JSP2946-Edit-copia Slobodnom procenom bi mogli reći da je Bergara B-14 ništa drugo no klon starijeg brata Remingtona 700. Ne baš identičana u svakom segmentu ali je radjena na istoj platformi. U pojedinim delovima proizvodnje i obrade čak je nadvisila starijeg brata po finoći izrade i glatkoći manipulisanja. Što se tiče izgleda, ovaj karabin je uradjen u maniru bezvremenskog dizajna pomešanog sa dozom klasike. Model B-14 bi opisali kao model koji u svom cenovnom razredu ne trebate ništa doradjivati. Ama baš ništa. Ukratko, okidanje je savršeno, orahov kundak u dobrom finišu i površinskoj zaštiti, kratko i retko okidanje sa kratkim hodom udarne igle, anatomski oblikovana ručica zatvarača i veličina kugle, precizno bravljenje, mekana i tiha kočnica. Ništa tu ne treba dirati ili bacati dodatni novac osim ako ne želite imati kundak u turskom orahu sa 7 zvezdica.

Prvi utisak koji smo stekli prilikom kontaklta sa ovim Špancem je bio…neverovatno gladak rad zatvarača. Poznajemo mnogo skuplje karabine koji to ne posediju. Drugi, pozitivni, utisak je bio finoća punjenja i pražnjenja komore cevi sa s donošenjem metka iz fiksnog magacina. Sve se dešava bez zastoja, upotrebe velike sile i naprezanja u ručnom zglobu. Sve radi kao podmazano. i to u koncepciji bravljenja pod uglom od 90 stepeni. Već smo navikli  da je fin rad rezervisan za puške koje brave sa 60 stepeni zaokreta ručice. Model B-14 Timber se izradjuje od ugljeničnog čelika AISI 4140 u crnoj izvedbi /klasičan brun/ ili od nerdjajućeg čelika oznake AISI 416. U prevodu, sve je čvrsto i jako u domenu dozvoljenih pritisaka u svim kalibrima u kome se prave. A kad smo kod kalibara radi se u sledećim: .308win, .243win, .270win, .30-06spr, .300wm, 7rm, 6.5x55se, i 9.3×62. Kratko reći, za svakog po nešto. Zanimljivo je da cal. .308 i .243 poseduju cevi dužine 560 mm. dok svi ostali kalibri se rade sa cevima dužine 610 mm. Cevi sadrže mehaničke nišane za brzo, instiktivno pucanje i objektivno nisu za upotrebu za daljine preko 50 met  Težina se kreće od 3.2 pa do 3.4kg u zavisnosti od modela. Podatak se odnosi na orahov kundak dok je kod „plastikanca“ sve 200 grama lakše.

Sanduk je po ugledu na Remington 700 uradjen iz cilindričnog profila tehnikom mikro liva uz dodatnu mašinsku obradu. Mikro liv ne odobravaju ljubitelji stare garde oružarstva ali je to tehnološka neminovnost savremenog puškarstva . U ostalom, da je ovaj sanduk radjen klasičnim postupkom glodanja, iz punog otkivka, cena bi mu odavno premašila 1000 eura. Zatvarač bravi preko dva brega postavljenih pod uglom od 180 stepeni a ceo postupak uvodjenja punog metka i izbacivanje  prazne čaureje funkcioniše na principu „push feed“ sistema gde se izvlakač nalazi u telu bradavice. Rezervno, sigurnosno bravljenje se odvija korenom ručice zatvarača. Izbacivanje prazne čaure vrši klipčić na čelu zatvaračča i potiskivan je oprugom. Sanduk sadrži mesto za prihvat montaže optike koja je, opet, identična sa Remingtonom 700. Kočnica je perfektno koncipirana, nalazi se na istom mestu kao i na Zastavinim karabinima i blokira obarač. Izvanredno je mekana i precizna i što je važno…tiha je. Inače je identična kao na već više puta pominjanom Remingtonu 700. Može se naštelovati na 800 grama dok je fabrički podešena na 1.4 kg. Magacin je fiksni, i u njega staje 3 metka u magnum verziji i 4 u standardnim.

O kundaku smo već rekli par reči i samo da dodamo još jednu novinu o njemu. U kundaku je uliveno ležište-kolevka od epoksi materijala /takozvani bedding/. Ovo poseduju puške veće klase od Bergare i to možemo smatrati perfektnim marketing potezom proizvodjača. Dodajmo da je čekiranje uradjeno mašinskim putem ali sasvim solidno, klasičnog tipa i dopadljivo izgleda.

Varijacije

B-14 se pravi i u varijanti Sporter. U principu je sve isto ali i nije, kako se uzme. Sporter nema mehaničke nišane, ima plastični kundak, malo je lakši , na ustima cevi, za klalibre .308win, i .243win,  ima prihvat 14×1 mm za gasnu kočnicu. U pomenutim kalibrima se radi na na „kraćem“ sanduku koji podržava municiju u čaurama do 51 mm. Ovo je llep i pametan potez proizvodjača gde se kraćim sandukom dobilo na lakoći , malo bržem repetiranju i kompaktnosti puške. Čak je B-14 Sporter jeftiniji za 100 eura od Timbera. Oni koji vole da pucaju „papir“ i da vreme provode na strelištu, ovim modelom su dobili vrlo precizan karabin, do nivao takmičarskih rezultata. Naročito u .308 kalibru. Ova puška sa kvalitetnom municijom pravi grupe od 5 metaka u ½ MOA.

Na kraju, Bergara B-14 je jedno od prijatnijih iznenadjenja na našem tržištu. Bez mnogo ustručavanja možemo reći da je pravo osveženje i na evropskom tržištu. Šteta što nismo bili u prilici da se sa ovom puškom duže družimo i u lovu i na strelištu ali i jedan vikend je bio dovoljan da se vide sve vrednosti ovog Španca. Dali smo našli neke mane na B-14.? Ako pričamo o kocepcijsko-produkcionim, onda ne. Ako pričamo o opštem utisku, takodje ne. Ako pričamo o funkcionalnosti, opet ne. Do duše, jedini pravi i objektivni test  je test vremena. Za njega nismo imali vremena ali ni municije. Voleli bi da vidimo kakvi bi bili utisci na 300 ispaljenih metaka, na 600  i na kraju 1000. Uz sve to treba dodati zimu, kišu, sneg, sunce.  Dosta ovih karabina je već prodato pa ćemo čuti odziv sa terena. Za sada, jako dobro u svojoj klasi /čak i iznad nje/ i za pare koje košta.

Predrag Djurdjev

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here