PREZENTACIJA PASA

0
198

hunde_saugetiereSvaka prezentacija pasa(psa) je predstavljanje s ciljem  da se što bolji utisak,  na eventualno one koji su zainteresovani da vizualno donose svoj sud o eksterijeru posmatrane jedinke. Naročito je prezentacija pasa od značaja na izložbama pasa čija svrha i jeste da se izlagani psi (u skladu sa propisanim standardom) ocene u obliku i eventualno u nekoj konkurenciji osvoje neku titulu ili naslov u lepoti.

Kako na ovaj način naročito imamo mogućnost predstavljanja naših pasa (autohtone pasmine) i ostale, trebalo bi svakako preduzeti određene pripremne radnje koje će doprinijeti boljoj prezentaciji psa i ostaviti bolji utisak na gledaoca o psu ali i o vlasniku psa. Minimum radnji potrebnih za prezentaciju psa (fotografisanje) bi trebalo po mogućnosti  prvo nastojati da se prezentacija vrši i psi fotografišu na otvorenom u nekom prirodnom ambijentu (livada ako može u pozadini šumarak i sl.)

Prije fotografisanja obavezno istrčati psa da se ako je moguće pas slika sa otvorenim ustima i jezikom koji je isplažen. Duže prethodno uvežbavanje će biti najbolje da se pas postavi u mirnom stavu sa prirodnim položajem nogu, malo uzdignute glave, poravnatim leđima i lakše izvučenim stražnjim nogama te prirodnog položaja repa,a dlaka na psu treba da je prethodno iščetkana i čista.

Ko nije uvežbao psa da bez vodiča stoji u mirnom položaju  može sam pripaziti na ponašanje psa s tim što ničim neće ometati i prikrivati prednju (bočnu) stranu psa koji se prezentuje i ruka kojom se eventualno za ovratnik ili na drugi način čuva pas u mirnom položaju ne sme da se vidi. Rep(ako ga pas drži nisko obešenog )može se na delu zadnje trećine repa  ovlaš rep podići vrhovima prstiju ruke ali tako da rep slobodno leži na prstima koji su opruženi i nikako ne smeju obujmiti rep niti ga zatezati a pogotovo ne za vrh(kao da se pas suši na štriku). Rep ne sme biti prelomljen nego u svoj svojoj dužinu u položaju kao što ima oblik sablje. Pas koji je istrčavan prethodno kada se fotografiše imaće isplažen jezik što naročito daje dobar utisak veselo, zdravog i pozornog psa ostavljajući utisak o njegovom temperamentu. Napraviti više fotografija iz različitih pozicija, profil, poluprofil, s prednje strane i eventualno izvršiti korekcije stava na psu. Lice koje fotografiše psa treba da pazi da fotografije ne budu iz»ptičije perspektive» nego slikano u približno istoj visini psa. Najbolja udaljenost je kao da se pas posmatra sa 2-3 metra rastojanja. Fotografija glave se takođe može(poželjno)uraditi  a najbolji  položaj je poluprofil.

Pas treba da se fotografiše na ravnoj podlozi  a najbolje na pokošenoj ili vrlo niskoj travi. Nipošto ne prezentovati psa koji leži (može evnutualno uz ostale fotografije)a ako je ležanje postranice sa opruženim nogama i glavom takvu sliku je bolje staviti na «šećer

Pse koji su vezani pogotovo na lancu na mestu gde inače boravi ne treba fotografisati s ciljem njegove prezentacije dobrog izgleda. Takođe uz fotografiju(e) psa u stavu poželjno je postaviti u prezentaciji psa u kretanju kasom ili lakšim galopom i u kratkom vremenu napraviti više fotografija da bi se odabrala (trenutak) ona na kojoj je pas u najboljem položaju u kretanju(jezik koji je vani isplažen opet daje poseban utisak  o naročitoj svežini psa na slici.) Ako se već i prezentuje pas u stanu treba izbegavati da pas leži te da bude bez»rekvizita»poput jastućića, dušečića, jorgančića i slično. Eventualno da bude prostirač neki ravan i nenaboran. Pas koji sedi a pritom još ima isplažen jezik je solidan prilog ostalim slikama na kojima se vidi predstavljanje u stvarnoj veličini i položaju.

Ako se pas postavi i ipak čuva na povodniku onda povodnik treba da je duži i da se drži na kraju podignut iznad psa ukoso. Svakako i fotografije u prirodnom ponašanju psa na otvorenom (priroda)ne treba izbegavati ali da ne budu u nekom»valjanju»po travi sa vodičem i slično. Vlasnici pasa po nekoj inerciji žele na slici pokazati kako oni vole svoje pse i obrnuto ne vodeći brigu o položaju psa koji se predstavlja. Psi sa decom takođe treba da su u prirodnom položaju. Ne predstavljati pse koji su uspravljeni i naslonjeni na vlasnika.

Da bi se dobila jedna dobra fotografija sa lepo nameštenim ili u drugom položaju predstavljenim psom mora se napraviti ponekad na desetine i izvržiti izbor.

Digitalni fotoaparati koji sada postoje su idealni za takve pokušaje, uvek imamo uvid koliko smo uspeli. Prezentaciju pasa ne treba podcenjivati jer mnogo govore o psu a svakako i vlasniku. Medij na kojem su lepo predstavljeni psi takođe je „moćniji“.

Redžo Haskić

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here