Rumunija zabranila trofejni lov u zaštititi medveda, vuka, risa i divlje mačke

0
968

odstrel-medvedaOd 2007. godine, 2.374 medveda, 1.586 vukova, 898 velikih mačaka i 120 risa odstreljeno je u Rumuniji. Rumunija je objavila neočekivani zabranu trofejnog lova. Odluka je navodno iznenađenje za mnoge, ali je bitno da se ožive populacije velikih zveri u zemlji koja se stalno smanjuje od ulaska Rumunije u EU 2007. godine.

Multimilionska evro industrija je privukla lovce iz svih krajeva, koji su navodno plaćali  i do 10.000 € da se odstreljuju razne kopnene životinje. U 2016, najveći odstrel do danas zabeležen je u Rumuniji, javlja Guardian. Lovci bi su smeli pucati 550 medveda, 600 vukova i 500 velikikih mačaka za  12 meseci.

Prema ZMEscience.com , to je ekvivalent kombinaciji populacije vuka Francuske, cela brojnost medveda  u Sloveniji, Norveškoj i Švedskoj, i četiri puta veći broj  broj risova nego u Poljskoj.

Ukupno je 2.374 medveda, 1.586 vukova, 898 velikih mačaka i 120 risova pucanou Rumuniji od 2007. godine do danas, izvestili su lokalni mediji .

Sport može rezultirati velikim profitom, ali u praksi je dramatično smanjena populacija mesoždera u zemlji. Do zabrane trofejnog lova, Rumunija se nada da će populacije medveda, divlje mačke i risa značajno porasti posle ove zabrane.

Zabrana trofejnog lova prema očekivanjima mogla bi dovesti u sukob gradsko stanovništvo  i stanovnike sela jer ovi drugi smatraju da je lov najbolje sredstvo u suzbijanju brojnosti predatora i štreta na poljoprivredi koje oni prave. Osim toga očekuje  se i negativna kampanja ljudi koji rade u lovnoj privredi.

Iako su vrste zaštićene po zakonu EU, zakonodavnu prazninu ili kako se obično kaže rupu u zakonu mogli bi lovci iskoristiti na taj način što će se brojnost predatora kao i štete od njih prikazivati u većim vrednostima a u tom slučaju lov se mora izvesti

Amanda Froelich

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here