Šamac: Uspješan lov na divlje svinje

0
379

LU „ Fazan „ Šamac organizovalo je lov na divlje svinje – pogonom 24.12.2016.godine. Mjesto okupljanja lovaca je “Pogon Lugovi”, mjesto izvođenja lova, dio lovišta zvano “Jelas”. slika-samacLovce je pre kretanja u lov pozdravio predsjednik LU “Fazan” Šamac dipl. pravnik Mirko Lukić, a lovnik dipl.ing. Vladimir Dobrokes je obavestio učesnike da vode računa o bezbednosti svih i da u lovu koriuste dozvoljene lovačke puške i municiju i staraju se o bezbednosti učesnika.

O kompletnoj organizaciji izvođenja lova starao se lovočuvar Milenko Cvijanović, a u samoj organizaciji izvođšenja lova pomagali su mu pomoćni lovočuvari: Drago Dujković, Luka Stanojević i Lazar Pupčević.

Broj lovaca ( ukupno učesnika u lovu ) je bio 168, broj lovaca u pogonu je bio 90, a 78 lovaca je raspoređeno na čekama.

Ukupno je odstreljeno 3 vepra, a mnogo veći broj se izvukao, i normalno da je bilo i promašivanja.

Lovci koji su odstrijelili divljač: Stevo Tovirac, sekcija Srpska Tišina, ( 2 komada ), i Perica Arsenić, sekcija Srpska Tišina,  ( 1 komad ).

Gosti u lovu ( lovačka udruženja ) bili su: LU „Majna“ Modriča, LU „Soko“ Donji Žabar,

LU „Prepelica“ Pelagićevo, LU „Fazan“ Brčko, LU „Ozren“ Petrovo i LU „Kozara“ G.Podgradci – Gradiška.

Neke zanimljivosti: Okupljanje lovaca ( domaćina i gostiju ),bilo je na pogonu Lugovi, odakle su nakon pozdravne riječi predsjednika LU “Fazan“ Mirko Lukić i lovnika Vladimir Dobrokes koji je objasnio način izvođenja lova,vrste  oružja i municije,kojom se lovi,lovci organizovano krenuli na teren.

Pokrenuto je krdo od desetak divljih svinja,a odstrijeljeno je 3 komada ( veprovi ).

Prisutan je bio i Mile Božić-Jankula,poznati preparator divljači, koji radi s arsenom što doprinosi kvalitetu preparirane divljači.

Nakon uspješno izvedenog lova prisustvovali smo predavanju o predatorima u lovištu (šakal i lisica ), kao i o stanju zeca u regionu,koje je pripremio i izlagao prof. dr Zoran Ristić iz Novog Sada.

Uspješno organizovan i izveden lov, lijepo druženje, još ljepše i korisno predavanje, začinili smo odlično spremljenim lovačkim paprikašem uz druženje do sitnih sati u lovačkoj sekciji Kruškovo Polje, koja je bila domaćin za poželjeti.

Treba napomenuti da je ovo udruženje ove godine dalo i predsednika Lovačkog saveza Republike Srpske dipl. pravnika Savu Minića, koji je imao obaveze koje su ranije dogovorene baš kao predesdnika Saveza.

Dipl. ing Vladimir Dobrokes

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY