Šamac: Uspješan lov na divlje svinje

0
663

LU „ Fazan „ Šamac organizovalo je lov na divlje svinje – pogonom 24.12.2016.godine. Mjesto okupljanja lovaca je “Pogon Lugovi”, mjesto izvođenja lova, dio lovišta zvano “Jelas”. slika-samacLovce je pre kretanja u lov pozdravio predsjednik LU “Fazan” Šamac dipl. pravnik Mirko Lukić, a lovnik dipl.ing. Vladimir Dobrokes je obavestio učesnike da vode računa o bezbednosti svih i da u lovu koriuste dozvoljene lovačke puške i municiju i staraju se o bezbednosti učesnika.

O kompletnoj organizaciji izvođenja lova starao se lovočuvar Milenko Cvijanović, a u samoj organizaciji izvođšenja lova pomagali su mu pomoćni lovočuvari: Drago Dujković, Luka Stanojević i Lazar Pupčević.

Broj lovaca ( ukupno učesnika u lovu ) je bio 168, broj lovaca u pogonu je bio 90, a 78 lovaca je raspoređeno na čekama.

Ukupno je odstreljeno 3 vepra, a mnogo veći broj se izvukao, i normalno da je bilo i promašivanja.

Lovci koji su odstrijelili divljač: Stevo Tovirac, sekcija Srpska Tišina, ( 2 komada ), i Perica Arsenić, sekcija Srpska Tišina,  ( 1 komad ).

Gosti u lovu ( lovačka udruženja ) bili su: LU „Majna“ Modriča, LU „Soko“ Donji Žabar,

LU „Prepelica“ Pelagićevo, LU „Fazan“ Brčko, LU „Ozren“ Petrovo i LU „Kozara“ G.Podgradci – Gradiška.

Neke zanimljivosti: Okupljanje lovaca ( domaćina i gostiju ),bilo je na pogonu Lugovi, odakle su nakon pozdravne riječi predsjednika LU “Fazan“ Mirko Lukić i lovnika Vladimir Dobrokes koji je objasnio način izvođenja lova,vrste  oružja i municije,kojom se lovi,lovci organizovano krenuli na teren.

Pokrenuto je krdo od desetak divljih svinja,a odstrijeljeno je 3 komada ( veprovi ).

Prisutan je bio i Mile Božić-Jankula,poznati preparator divljači, koji radi s arsenom što doprinosi kvalitetu preparirane divljači.

Nakon uspješno izvedenog lova prisustvovali smo predavanju o predatorima u lovištu (šakal i lisica ), kao i o stanju zeca u regionu,koje je pripremio i izlagao prof. dr Zoran Ristić iz Novog Sada.

Uspješno organizovan i izveden lov, lijepo druženje, još ljepše i korisno predavanje, začinili smo odlično spremljenim lovačkim paprikašem uz druženje do sitnih sati u lovačkoj sekciji Kruškovo Polje, koja je bila domaćin za poželjeti.

Treba napomenuti da je ovo udruženje ove godine dalo i predsednika Lovačkog saveza Republike Srpske dipl. pravnika Savu Minića, koji je imao obaveze koje su ranije dogovorene baš kao predesdnika Saveza.

Dipl. ing Vladimir Dobrokes

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here