Uz divljač, Slovački kuvani hleb

0
303

slovacki-kuvani-hleb-serviranjeKada pronadjete u roditeljskoj kući stari kuvar, pa još pisan na jeziku svojih predaka, onda on ima vrednost pravog malog blaga! Tako je moja sestra Ruzena Hrubik ex Celovsky, izvukla iz naftalina stari slovački kuvar, donet pre više decenija iz Slovačke. A tamo: neka jela koja se prave za posebne prigode i svečanosti, zaboravljeni stari seljački kolači i jela od divljači… ma, za svakog po nešto! Mi smo danas pravile slovački kuvani hleb i pisaću vam o tome…

 

Slovački kuvani hleb pravi se kao prilog jelima od divljači, paprikašima, ljutim pečenim kobasicama i uopšte, jako začinjenim jelima. Pored njega obično ide i slatki kupus sa kimom, ali o tome ćemo drugi put.

Slovački kuvani hleb (tri veknice) za 6-8 osoba:

500 gr brašna, meko pšenično tip 400

1/2 svežeg kvasca (20-25 gr)

2 kašike svinjske masti

200 ml mleka

malo soli

1 jaje

Od navedenih sastojaka umesiti testo. Jako je važno da se testo dugo i dobro izradi. Ostaviti ga pokrivenog kuhinjskom krpom da odstoji i krene da raste nekih pola sata. Nakon toga jufkicu podeliti na tri dela, svaki deo premesiti, razvući u pravougaonik i uviti kao štrudlu. Umotati svaku tako pripremljenu jufku u kuhinjsku krpu i ostaviti ponovo nekih pola sata da ponovo raste.

slovacki kuvani hleb- motanje

Jako je važno, kada pripremljene rolne umotavate u kuhinjske krpe, da ostavite prostora izmedju krpe i testa, da ima mesta da diše i raste pod dejstvom kvasca. U medjuvremenu stavite veći lonac do pola napunjen vodom da provri. Kad se prostor izmedju krpe i testa popunio , spuštamo veknice hleba zajedno sa krpom u vrelu vodu da se kuvaju. Poklopimo i ostavimo 20 minuta da se kuva. Smanjite malo temperaturu i ne otvarajte 20 minuta.

slovacki kuvani hleb - kuvanje

 

Kad su vekne kuvane, izvadimo ih iz vode, skinemo krpu i ostavimo veknice da para polako izlazi iz njih. Premažemo ih sa malo ulja da se ne bi lepile. Čim ne budu više vrele, seku se na šnite debljine prsta i serviraju uz glavno jelo kao prilog :)

slovacki kuvani hleb - serviranje

DSC03772DSC03769

DSC03771DSC03770

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here