STARI MAJSTOR

0
322

A onda stiže vest, stari majstor Petar P. Stepanović – Frćka , lovac iz Laznice   odstrelio tri vuka , jednog mužjaka i dve ženke. Vest za Riplija! Za neverovati. Ne verujem na prvu loptu , zovem Ivu Karabaševića predsednika sekcije Laznica. Iva potvrđuje vest 01.09.2006. na lokalitetu Zdravča u svom toru na doček Frćka je odstrelio tri vuka , četvrti mu pobegao.

Frćka je vredan čovek , sa svojom suprugom je ogradio svoje imanje brat bratu , ograda duga oko 7,5 km sto kamenom zidana, što plotom pletena.

Godine su prošle i starost je učinila svoje.  Sada sa suprugom koja je teški invalid  tokom  leta živi na imanju 15- tak kilometara iznad Laznice.  A imanje na lepom mestu , na Zdravči, Suncem okupano i rosom umiveno.

Frćka je omalen , visperan sedamdesetogodišnjak , lica izbrazdanog košavom i ledenim severcem.

“Morao sam “, ko da se pravda,  počinje priču Frćka ,“pet lovački kera , jagnjad, jarad , nazimad, suprasne krmače ili oni ili ja i baba, više nije se  nije mogalo! A žao mi je  i nji , mladi su , tek su život zakoračili a takva im je vučja sudbina , a i moja čobanska i lovačka.“  Tu Frćka zastade , upre pogled put planine, namršti se  i poče priču dalje , “ A nije mi žao ničega više nego jednog mladog kerića kao lutka je bio , najbolju ovcu za njeg sam dao , a kurjaci ga odneše. “  Niz izbrazdano od vetra lice potekoše mu suze. Teško je gledati čestitu starinu dok  mu se suze slivaju niz lice , i mene nešto steže u grlu setih se svojih stradalih kerova. “ A znaš sinko, puška mi je oštećena samo jedna cev bije, a sačmu ja u moj kalup lijem i meci pravim, ne verujem ja u tu kupovnu municiju. A čeko sam ih , druge bilo nije. Dugo su vili oko bačiju , đa tam, đa ovam,  al nikako preko ogradu. A onda ka ,,drakulji“ odjedanput ispred men. Nisam ni vido kad su preskočili. Podignem pušku , dva jedan pored drugog stoje, opali je , padoše oba, prepuni onu jednu cevku opali jopet , pade i treći, četvrti trući u mrak i otide mi za malo.  A ima nji tu još, proletos sam video dva stara i sedam mladi, još će bude belaj sa nji.“ Frćka mota po rukama starog IŽ-ea 16, sa oštećenom cevi,  iz  kojeg odstreli tri mlada vuka , sačmom njegove  proizvodnje , da ostane priča o lovcu Petru P. Stepanoviću – Frćki  iz  homoljskog sela Laznica , koji iz dva metka odstreli tri kurjaka!

 

Foto “JOCA“                                                        Branislav Živković

Objavljeno u Loristu br.19

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here