SUL – MONTAŽA ZA SVA VREMENA

0
886
2vaf7ef Problem pričvršćivanja optičkog nišana za pušku star je otprilike koliko i pronalazak moderne kuglare sa žljebljenom cevi. Čvrst spoj, od koga je zavišio precizan hitac, je bio osnovni cilj . Tako su nastala razna konstrukciona rešenja. Mnoga od njih su vremenom izbačena iz proizvodnje, zbog svojih mana i nedostataka. Sulova montaža spada u onu  grupu koja se i danas proizvodi . Nemamo tačan podatak kada je čuvena Nemačka fabrika oružja u mestu Sulu, po kome je i ova montaža dobila ime, počela sa razvojem ovog sistema, ali je sigurno da je svom patentu obezbedila sam vrh među montažama optičkih nišana. Po nekim nezvaničnim izvorima  sadašnju konstrukciju kao i masovniju primenu doživljava krajem prvog svetskog rata.

Sulova montaža, kao i Švenk, spada u grupu skidajućih montaža. Preporučljiva za sve vrste kalibara, optika i načina lovova! Sastoji se od prednjeg i zadnjg postolja kao i prednjeg i zadnjeg nosača optičkog nišana. Na nosačima se na donjem delu nalaze četiri nožice /po dve na svakoj/, a na postoljima četiri odgovarajuća otvora za njih. Postavljanje se vrši tako što se prednje nožice stave u otvore na prednjem postolju pod određenim uglom i blagim pritiskom optičkog nišana na dole smeste u otvore na zadnjem postolju. Zabravljivanje se vrši pomoću klizača na koji deluju dve opruge, koje sprečavaju  odbravljivanje optičkog nišana prilikom pucanja. Podešavanje sile zabravljivanja, kao i sam hod klizača, vrši se pomoću dva zavrtnja, / za svaku oprugu po jedan/  koji su smešteni  u zadnjem delu zadnjeg postolja.
Ova vrsta montaže se izrađuje za sve tipove optičkih nišana, i načine spajanja za nosače /prsten,šina,poluprsten/. Izrađena je od visoko kvalitetnog kovanog čelika. Ovom se ne misli na jeftine „replike“ koje se nabavljaju sa ugradnjom za 100 evra!! Pogodna je za ugradnju na svim tipovima kuglara, a gotovo je nezamenljiva na drilinzima kao i kombinovanim puškama. Za razliku od ostalih montaža ovog tipa moguće je postavljanje optike veoma nisko. Zbog svojih minimalnih dimenzija postignut je i estetski efekat, koji nije zanemariv kod pravih poznavaoca dobrog i  kvalitetnog oružja. Za razliku od drugih tipova montaža , sa sulovom  montažom moguće je i nišanjenje preko mehaničkog nišana a ispod optike kroz takozvani tunel. Zbog minimalnih dimenzija nosača i tunel je veoma oskudan ali pruža dovoljno vidno polje za  uočavanje cilja preko mehaničkog nišana. Ovo sulovu montažu čini univerzalnom za sve terene i načine lova.
Jedina mana joj je visoka cena za naše uslove. Za razliku od drugih tipova, koji su izrađeni mašinski do finalnog proizvoda, sulova montaža se proizvodi kao gotov poluproizvod. Što znači da za ugradnju treba utrošiti još nekoliko desetina sati visoko stručnog puškarskog rada. Šesnaest naležućih površina koliko ovaj tip ima, treba upasovati dugim mukotrpnim radom, tako da optika stoji bez ikakvih napona i zazora. Dobro upasovana montaža obezbeđuje visoku stabilnost. Otud dolazi i delovanje blagim pritiskom ruke prilikom postavljanja optičkog nišana. Ovo je veoma bitan detalj. Ukoliko optički nišan prilikom postavljanja prednjih nožica u otvore  sam padne prema zadnjem postolju znak je da postoje neželjeni zazori i da je stabilnost montaže narušena a samim tim i precizan pogodak doveden u pitanje.
Postoje i „čvršće“ montaže od SUL-a, ali svojim izgledom često podsećaju na vojne od kojih su i nastale. Takve puške se sigurno nemogu nazvati lovačkim. Baze(postolje) su im daleko višlje postavljene tako da je i uzdužna osa  optike veoma udaljena od uzdužne ose cevi! Ovakvi „vojni“ tipovi montaža nikad nisu mogli da se prilagode lovačkim potrebama i zahtevima na drilinzima i kombinovanim puškama. Postolja sulove montaže se spajaju za pušku pomoću kalaja a u nekim slučajevima i srebrom tako da se usled dejstva plamena i kiseline oruzje mora i brunirati, sto dodatno uvećava cenu.
Postoji izreka da se dobro urađena SUL montaža nasleđuje. Ali treba znati i to da kod nje ne postoji ispravka grešaka nastalih prilikom nestručnog rada. O tome postoje mnoga gorka iskustva gde je nešto vrhunsko pretvoreno u neupotrebljivo. „Sto“ načina ima za postavljanje SUL-ove montaže, ali je samo jedan pravi. Iz tog razloga je mnogi izbegavaju, nazivajući je fetišom puškarskog zanata.

Majstor Toza

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here