TEST OPTIKE DELTA

0
1551

Zainteresovani pojavom nove optike na našem tržištu kontaktirali smo uvoznika, firmu Stardast d.o.o, i zamolili ih da nam daju osnovne informacije vezane za seriju Titanium. Bili smo prijatno zatečeni tehničkim katrakteristikama i dekleracijom proizvođača. O tome smo pisali u prošlom broju Lorista. Ali nije nam dao đavo mira. Potražili smo dodatne informacije putem interneta na lovačkim forumima i nazvali smo proizvođača u Poljskoj. To što je poreklo iz Poljske nije nas nimalo pokolebalo. I čuvene IOR optike su iz Rumunije pa imaju svetsku slavu i kvalitet. Bogami i cenu. Iz Poljske smo čuli jednostavno objašnjenje… – Mi se bavimo proizvodnjom optičkih instrumenata raznih namena a lovačka optika nam je od skora u asortimanu. Naš projektni biro u Poljskoj je definisao karakteristike, projektnu dokumentaciju i sve je prebačeno u proizvodnju u Japanu. Optike se rade u istoj fabrici gde se radio HAKKO, a danas JOL i VIXEN optike. Radimo svega desetak modela namenjeni za lov i za dalekometno pucanje. Smestili smo naše optike u niži cenovni razred nego gde pripadaju po kvalitetu. Kvalitet je barem za stepenicu viši. Potvrdu izdržljivosti posedujemo od nemačkog DEVA instituta za lovačko oružje i optičke uređaje. Imamo vrhunski sistem kontrole. Mi smo mala fabrika i probijamo se na tržištu… glasio je odgovor iz komercijalne službe Delte. Pogledali smo i recenzije iz lovačke štampe i sa tržišta gde se već prodaje /Austrija, Mađarska, Poljska, Češka/ i nismo naišli na loše kritike. I to nas je zaintrigiralo.

Impresivno, nema šta, i zamolili smo uvoznika da nam pošalje jednu optiku da se uverimo u te navode. Ruku na srce, nismo se nadali da će pristati. Naročito kada smo naveli šta želimo da radimo sa njome. Iz Stardasta su rekli… – OK, zašto da ne. Šaljemo vam naš “top” model po prodaji, 2.5-10×56 iz serije Titanium sa osvetljenjem u centru 4A končanice. On u Srbiji kosta oko 56.000 din, sa porezom. Bili smo iznenađeni.

Osnovno što smo želeli testom je da, ukoliko je to moguće, objektivnim i subjektivnim metodama proverimo osnovne navode iz tehničke karakteristike proizvoda. Naravno, test smo bazirali na karakterističnim lovačkim uslovima u kome se optika upotrebljava i na situacijama u kojima će se ista naći. Puno puta na papiru piše jedno, a realnost je iz neke druge priče. Tehnički opis proizvođača glasi ovako:

Specification:

 • magnification: 2.5-10x
 • objective diameter: 56 mm
 • coating: Fully Multi Coated
 • reticle:4A
 • reticle adjustment (1 click): 1/4 MOA
 • central dot diameter @100 m: 10.4 mm @ 10x
 • illumination reticle: central dot
 • exit pupil: 5.6 mm @ 10x
 • eye relief:  100 mm
 • linear field of view @ 100 m: 12.5 m @ 2.5x – 3.4 m @ 10x
 • angular field of view: 7.18° @ 2.5x – 1.94° @ 10x
 • light transmission 98% (lenght wave 620nm)
 • twilight factor: 11.8 @ 2.5x – 5 @ 10x
 • luminosity: 502 @ 2.5x – 16 @ 10x
 • waterproof: 0.3kg/cm2
 • nitrogen filled
 • optical tube: one-part 30 mm
 • weight: 670 g
 • lenght: 351.3 mm
 • shockproof: 1000G / 6500J
 • tube material: Aluminium 70%. Brass 20%. Steel 10%
 • operating temperature range: +71ºC do -20ºC
 • minimal focus distance: 14 m @ 2.5x – 36 m @ 10x
 • 5 years warranty

Vizuelni pregled

 

Test smo počeli sa opštim vizuelnim pregledom. Na prvi pogled se vidi da se radi o opšte prihvaćenom dizajnu koji važi za Evropu i ne razlikuje se puno od većine vodećih proizvođača. Tubus od 30 mm odaje  prilično skladnu siluetu i konstrukciju ukupne optike. Zanatski veoma ozbiljno deluje sa perfektnom površinskom zaštitom, koja je verovatno urađena postupkom teflonizacije. Kljunastim merilom smo premerili jednodelni tubus u više tačaka. Na pet pozicija je dimenzija bila izmedju 30.05 i 30.08mm /slika 1/. Perfektno, samo 3/100 dela mm. razlike i ona potiče od nanosa površinske zaštite. Ovo govori o dobroj izradi kućišta. Konstatujemo da je ukupna dužina tubusa 105mm koja je raspoloživa za prijem prstenova. Moglo je i duže. Navikli smo da se ta dimenzija krece oko 120mm. Ovaj podatak znači da će se morati koristiti prednji prsten montaže sa ekstenderom /pomerenim  unazad /slika 2/ i visokim postoljem pošto se radi o optici prečnika objektiva 56 mm. Prsten za pomeranje uvećanja na tubusu radi pod kontinuelnim obrtnim momentom i potrebna je fina sila da bi se pokrenuo. Ovo su karakteristike koje krase pouzdane optike. Poklopac kućišta baterije za osvetlenje končanice je urađen od mesinga, tefloniziran je i sadrži zaštitnu dihtung gumicu za nepropustnost atmosverilija u unutrašnjost. To nam govori da je proizvođač obezbedio sigurne kontakte za provodljivost kapaciteta baterije. Potenciometar za nivo osvetlenja ima dovoljni otpor na obrtno kretanje. Pametno, time se  sprečava nesmotreno aktiviranje crvene tačke u končanici. Uključivanje osvetljenja na najniži nivo je uz jasan zvuk “klick” što govori o dobrom kvalitetu potenciometra. Pozicija kućišta baterije je mogla biti u skladu sa savremenim rešenjima, tj. mogla se nalaziti sa leve strane zadnjeg dela tubusa, pod uglom od 60 stepeni. Time se dobija na lakšoj manipulaciji prilikom izbora nivoa osvetlenja i primereno je ergonomiji ali samo za dešnjake… Jasno se vidi da je na staklima urađen zaštitni premaz. Proizvođač kaže u 4 sloja a mi nismo bili u stanju da to potvrdimo ili da negiramo. Po kvalitetu svetlosne propustljivosti i čistoći slike, mislimo da je to kvalitetno urađeno.

 

Pogled kroz…

 

Udaljenost optike od oka, sa jasnim obodom /prstenom, bez perifernih senki, je oko 100mm.

Distanca za poštovanje i u skladu sa visokim zahtevima. Međutim, do pojave gubitka jasne slike i nastanka distorzije kruga, imate samo 5-6 mm ukupnog pomeranja/hoda glave napred-nazad. Da ne budemo prestrogi, veći hod se očekuje samo kod vrhunskih optika i zato takvu konfornost plaćate višestruko od optike na testu. Proverili smo i navode iz tehničkih karakteristika vezane za širinu vidnog polja. Potpuno su tačni. Premerili smo na strelištu da se pri uvećanju od 10X, na 100met.  jasno vidi 3.5 met. /slika 3/. Ono što pleni na prvi pogled kroz ovu optiku je perfektno jasna slika.

Naviknuti da lep dan može stvoriti subjektivni osećaj, proveravali smo po raznim svetlosnim uslovima svoj utisak. Po oblačnom vremenu, u sumrak, iz tamnijeg ka svetlijem predelu, po mraku.

I uvek smo dolazili do jasnog zaključka da je pogled bistar kao suza. DEVA institut iz Nemačke je potvrdio 98% svetlosne propustljivosti i 92% optičke /slika 4/. Mi nismo dovoljno edukovani, stručni i nemamo opremu da to izmerimo i potvrdimo ali verujemo toj renomiranoj kući. No, i subjektivni i objektivni utisci više članova redakcije su ostali impresivni. Perfektno čisto.

Potvrdu naših uverenja dobili smo na strelištu kada smo našu Deltu Titanium uporedili sa Swarovskim Z6i 5-15×56. i Schmidt&Bender-om 2.5-10×50. Čistoća slike je kod svih bila bez primetnih razlika. Delta se razlikovala po malo većoj paralaksi na 10x uvećanju /jedva primetnoj/ i po maloj distorziji slike u samom kraju vidnog polja. Do 8x uvećanja, razlika nije bilo. Ruku na srce, poređenja su bila sa vrhunskim modelima iz vrha svetske produkcije. Obe pomenute optike imaju fokus u prvom fokalnom planu. Delta u drugom. Razlike ipak moraju postojati. Postoje i u cenovnoj klasi. O 4A končanici i svetlećoj tački ne bi previše. Pomenuti krst je već svima poznat kao jako dobar za sve svetlosne uslove i sve vrste lova. Funkcioniše savršeno i preko prepreka u prvom planu /slika 5/. Osvetlenje iste je takođe dobro, bez isijavanja koja u noćnim uslovima pravi veću tačku nego što je potrebno.

 

Mehanika

 

I pored nastojanja da pronađemo kako je sačinjena mehanika, nismo uspeli. U tehničkim karakteristikama nema podataka o tome. Želeli smo da saznamo da li je, kako se žargonski kaže,

“metal na metal”, “plasika na metal” ili “plastika na platiku”. Naravno, pričamo o mehanici za pomeranje končanice u obe ose. Predpostavljamo da se radi o “plastika na metal” sistemu. Model na testu 2.5-10×56 ima štelovanje/pomeranje od ¼ MOA ili jedan “klik” iznosi 7mm na meti, na 100 met. Tureti /točkići se nalaze ispod aluminijumskih kapica koje dobro pokrivaju, čuvaju i dihtuju mehanizam. Sami tureti su dizajnirani da se pomeraju prstima, bez upotrebe novčića, odvijača i peroreza. Prečnika su 27mm i pružaju siguran hvat i osećaj svakog “klika” /slika 6/. Funkcionalnost je dobra i konstrukcija dozvoljava da po upucavanju optike turete vratite u položaj “o” tako što se  isti nategnu od optike /izvuku/ i okretom se stave u nultu poziciju. Ovo je jako važno što može da se uradi jednostavno, bez dodatnog alata, jer ako korigujemo upucanu optiku, uvek krećemo od “o”. Sema o pomenutom načinu vraćanje podeonog točkića je ucrtana na čelu tureta koji je u upadljivoj žutoj boji.

Brojali smo /klikove/ mogućnost otklona končanice u vertikalnoj i horizontalnoj ravni. Proizvođač je podeoni aparat podesio tako da postoji otklon od 150 “klikova” iz središne pozicije ili “o”. Preračunato, od centra-centra postoji definisano pomeranje od po 37,5 minuta ugla /MOA/ i to “levo-desno” i “gore-dole”. Ako to preračunamo na meti na 100 met., podešavanje je u opsegu od po 1metar od centra po svim osama.. To je u skladu sa podelom kao kod većine ozbiljnih proizvođača. Za lovačke potrebe i više nego izvrsno. Ostaje dovoljno prostora /klikova/ za upucavanje čak  loše centriranih montaža. Opšti utisak je dobar, mada bi po sudu pisca ovih redova mogla biti veća sila za pomeranje /okretanje/ tureta. Ovo je samo subjektivni osecaj i većini korisnika će se pre dopasti postojeći, fino-mekani osećaj.

Iskoristili smo više posetu strelištu i na početku smo našu test optiku stegli u stegu za upucavanje karabina. Želeli smo da proverimo preciznost i odziv “klikova” i držanje “o”. Proveru smo počeli tako što smo podesili da končanica stoji u čistom musu /centru na meti. Zatim smo 100X ponovili “šetanje končanice za 20 “klikova nagore, zatim isti broj desno, potom dole i na kraju ulevo, čime smo zatvorili pun krug. Istu radnju smo ponovili i sa otklonima od 30 i 40 “klikova”. Končanica se uvek vraćala u strogi centar. /slika 7/ Isti test smo ponovili i sa kretanjem suprutno od kazaljke na satu. Končanica se i ovde vraćala u strogi centar. Sačinili smo oko 10.000 “klikova”. Ovaj test “prolaze” i mnogo jeftinije i manje kvalitetne optike od Delte Titanium, i to nas nije puno fasciniralo. Od nje se to i očekivalo, barem po dekleraciji. Iskreno, u svom lovačkom veku, lovačka optika nikad ne doživi toliki broj “klikova”. Ali sledeći testovi su pokazali dodatnu ozbiljnost optike.

 

Test na otpornost

 

Ozbiljan test na otpornost  /izdržljivost na trzaj/ nismo ni pokušavali da sačinimo. Za to su potrebni ozbiljni balistički uslovi i komparativna oprema koju imaju instituti. O troškovima da ne govorimo. Takođe, Delta Titanium poseduje sertifikat Deva instituta iz Nemačke /slika 8/, da je optika serije Titanium sa tubusom od 30 mm testirana na otpornost 1000 metaka /pucano je cca.1500/ .375 H&H. Institut je od ugleda i normalno je da se uzdamo u njihove rezultate i da im verujemo. Mi smo ispalili 42 metka .300 WM , 60-tak kal. .30-06 i 40-tak u kal.308 win. radi drugih provera. Nas je više interesovalo kako reaguje pomeranje končanice u “vatrenim” uslovima. Zapravo, tražili smo potvrdu koliko su tačne podele na mehanizmu da je jedan “klik” 7 mm. i da optika reagije na svaku promenu posle svakog pucnja. Rezultati ovog testa zavise i od preciznosti puške i kvaliteta municije. Ukoliko puška i municija imaju loše karakteristike, ne mogu se dobiti pouzdani podaci. Na sreću, dorađeni .308 win. i “match’ municija PPU su bili na visini zadatka. Želeli smo da pucanjem i pomeranjem napravimo “kocku”od pogodaka pomerajući končanicu za po 3 “klika”. Da napomenemo, da normalna prihvatljiva greška na 100met. iz dobre puške, je sa rasipom pogodaka od 2 cm za lovačke uslove. Da ne davimo dalje, optika je potpuno odradila “zadatu temu”./slika 9/.

Znamo da na kraju dolazi šlag na tortu ili jagoda na šlagu. Nas šlag je podatak da smo ceo test radili pošto smo malo “prodrmali” optiku, naravno sa dozvolom uvoznika. Zapravo, nismo je mazili. Želja nam je bila da proverimo navode proizvođača za funkcionalnost rada u deklerisanom temperaturnom opsegu i vlažnim-vodenim uslovima. Prvo smo stavili optiku u zamrzivač na -18oC. Tamo je provela 27 /dvadeset sedam/sati. Zatim smo je odneli u saunu gde je provela 12 /dvanaest/ sati na temperaturi od 45-59oC i vlaznosti od 95%. Za kraj, proveravajući vodootpornost, optiku smo potopili u korito vode na 12 /dvanaest/ sati. /slike 10, 11 i 12/. Posle svakog postupka proveravali smo osnovnu funkcionalnost za funkcionisanje /čistocu, jasnoću, rad mehanike i sl./ Tek po navedenom rigoroznom tretiranju nastavili smo sa testom na strelištu. I posle svega, optika je besprekorno funkcionisala. Iskreno govoreći, najviše smo bili skeptici  posle potapanja u vodu. Nismo verovali da ce proći ovaj test. Takođe, autor ovog teksta nikada nebi imao hrabrosti da svog Schmidt&Bendera podvrgne ovom “nasilju”. Delta Titanium je sve izdržala.

 

I…

 

Po svemu navedenom, testirajuci u sažetim uslovima koji su verna kopija lovačkih situacija u kome će se optika naći, nismo imali nikakvih krucijalnih zamerki na rad i kvalitet deklerisanih karakteristika. Izgleda da su svi podaci koje je proizvođač naveo …tačni 100%. Tehničke karakteristike,  koje smo u početku sa nevericom posmatrali, su odraz visoke srednje klase optika

i u rangu su zvučnih imena optičarske industrije. Prijatno smo iznenađeni i ostaje nejasno zašto je proizvođač dao garanaciju od 5 godina kada svi pokazatelji govore da se radi o jako dobrom kvalitativnom razredu optike. Iz iste klase /poput JOL-a, Vixen-a, Meopte i sličnih/ prozvođač daje dužu garanciju ali i cenu, naravno. Možda je u tome i poenta. Ostaje jos jedan test, a to je vreme i glas korisnika za dve, tri, pet godina. Vremenska distanca je jako merodavna. U Mađarskoj je prodaju vec dve godine i kažu da imaju svega 0.5% reklamacije. Hmm, na svetskom nivou velikih proizvođača. Za sada sve izgleda poželjno, realno i izuzetno prihvatljivo. Ako bi se usudili da prognoziramo…optiku Delta Titanium očekuje lepa budućnost jer su njeni potencijali izvanredni. Može se preporučiti.

 

 

Dipl.Ing Predrag Đurđev

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here