TEST OPTIKE HAWKE Endurance 30 – evropski stil za fer pare

0
1683

Dobro pozicioniran reostat za iluminacijuU Engleskoj i Americi su Hawke optike odavno stekle status cenovno

povoljnih a ujedno upotrebljivih optika. Kao najveći nedostatak im je

pominjana jasnoća u sumračnim uslovima. Međutim, nova generacija

optika je otišla korak dalje u pogledu kvaliteta onog trenutka kad su došli

na probirljivo evropsko tržište. Od skora su i u Srbiji…

 

U segmentu niže srednje cenovne i kvalitativne grupe oduvek su “optičari” vodili teške bitke za tržišni udeo. Pojavom novih tehnologija i premeštanjem proizvodnje na Istok, otvorila se mogućnost da se sačini solidna optika za fer pare. I Hawke je smislio način kako da uzme svoj deo kolača. Jednostavno, ponudio je za stepenicu viši kvalitet i bolju opremu od konkurencije u cenovnoj kategoriji do 500 evra. Ova robna marka dolazi iz Engleske i već trideset godina od svog nastajanja moto kompanije je da se prave tehnički izdržljive optike. Hawke je to postigao praveći i testirajući modele za dalekometno streljaštvo. Cenu je verovatno postigao pošto je produkcija sa dekleracijom “made in China”. Kako stvari stoje, izgleda da će celokupna optičarska industrija za par godina nositi ovu dekleraciju.

Zainteresovani pojavom nove optike na našem tržištu, kontaktirali smo uvoznika, firmu Balkan Hunter iz Beograda i zamolili ih da nam daju par optika za test. Naravno, iz nove serije Endurance 30. Ova serija je rađena po afinitetima i stilu koji gaje evropski lovci ali sa namerom da bude dostupna za svačiji džep. Osnovne informacije smo odavno pregledali putem interneta na njihovim prezentacijama ali smo želeli da pomenutu optiku “opipamo” našim rukama. Najnovije štampane publikacije iz inostranstva su pune hvale za nove modele ali marketing je čudo. I od babe devojku sačini… Do duše, dobre recenzije su dolazile iz časopisa kojima se veruje i od urednika sa kredibilnim imenom, ali najbolje bi bilo da smo bili u prilici da steknemo sopstveno mišljenje i da najtraženije modele propustimo kroz “sopstvene šake”.

I nije bilo problema. Balkan Hunter nam je stavio na raspolaganje celu paletu pristiglih optika. Čak je bio decidan da možemo uraditi bilo kakav test po želji, odabrati bilo koje uvećanje i pucati sa njom. Podrazumevala se provera navoda proizvođača po bilo kom aspektu. Uključujući i onu na izdržljivost. U našoj redakciji nije bilo kraja zadovoljstvu. Naročito kad imaš odrešene ruke po pitanju metode testa. Takođe, da odmah naglasimo, ovaj tekst nije plaćeni PR gde autor po pravilu ima ograničenja i mora da prećuti ili sakrije svoje utiske. Ono što smo želeli našim izborom testa je da, ukoliko je to moguće, objektivnim i subjektivnim metodama proverimo osnovne navode iz tehničke karakteristike proizvoda. Puno puta na papiru piše jedno, a realnost je iz neke druge priče. Naravno, test smo bazirali na simulaciji lovačkih uslova u kome se optika upotrebljava i u situacijama u kojima će se ista naći.

Paleta Hawke optika serije Endurance 30 Paleta

     Za naš test smo odabrali model Endurance 30 sa uvećanjem 1.5-6×44. Zašto, pitaćete se.? Verovatno zato što je to uvećanje dovoljno zgodno da “pokrije” većinu lovačkih metoda i lovnih situacija u Srbiji. Može se smatrati optimumom za postavku na bilo koju konfiguraciju ožljebljenog oružja i za odstrel svake divljači sa našeg podneblja. Takođe, težnski je u prihvatljivim granicama i sa ovim optičkim nišanom lako je ići i na čeku i u pirš ali i u pogon po vrletima. Zapravo, mogli smo izabrati bilo koju optiku iz serije Endurance 30 i rezultati testa bi bili verovatno isti. Da ne izostavimo informaciju, pored našeg odabira, u ponudi iz ove serije se nalaze i uvećanja 3-12×56, 2.5-10×50, 1-4×24… i svi su sa uređajem za osvetljenje končanice – iluminacijom. Nije na odmet reći da se u prodaji može naći i jeftinija serija Panorama EV sa uvećanjem 3-9×40 IR, takođe sa osvetlenjem. Tu je i model Sport HD, 2-7×32 kao osnovna kvalitetna i cenovna klasa. Sve u svemu, lepa paleta, različiti cenovni razredi i za svakog po nešto.

Da se vratimo na naš odabir 1.5-6×44. Proizvođač je deklerisao optiku sa sledećim karakteristikama.

 • 30 mm jednodelni tubus kućišta
 • osvetljena končanica crvenom tačkom tipa l 4A
 • mogućnost pojačavanja inteziteta osvetljenja
 • fast fokus ocular- brzo fokusiranje cilja u okularu
 • ¼ Moa jedan klik  /7 mm/
 • integralni zaštitni poklopci leća optike
 • štitnik za sunce je standardni deo opreme
 • izdržljivost na trzaj kalibra .375 HH
 • opseg rada -20 +50 oC
 • otporna na vodu, maglu i udar manjeg inteziteta
 • punjeno nitrogenom, upotrebljivo u svim vremenskim uslovima
 • prenosiva garancija na drugog korisnika.
 • udaljenje objektiva od oka 100 mm
 • vidno polje na 100 met. sa uvećanjem 6x iznosi 5.4 metara
 • ograničena doživotna garancija na tehničku ispravnost

 

Iz specifikacije se može zaključiti da se radi o ozbiljnoj dekleraciji i specifikaciji koja krasi srednji cenovni segment optika. U prvom trenutku smo bili skeptični da li se ova specifikacija može uklopiti u cenu od 450 evra na evropskom tržištu ili isto toliko dolara na američkom.

 

1.5-4x uvećanje, i ako ga nismo posebno testirali, perfektno se pokazaoVizuelni pregled

Test smo počeli sa opštim vizuelnim pregledom. Na prvi pogled se vidi da se radi o opšte prihvaćenom dizajnu koji vazi za Evropu i ne razlikuje se puno od većine vodećih proizvođača. Tubus od 30 mm odaje  prilično skladnu siluetu, pomalo zdepastu ali to je ovih dana modni trend u dizajnu. Zanatski veoma ozbiljno deluje sa perfektnom površinskom zaštitom, koja je verovatno urađena nekim postupkom teflonizacije. Kažemo verovatno, jer to je savremeni  standard u površinskoj obradi. Kljunastim merilom smo premerili jednodelni tubus u više tačaka. Na pet pozicija je dimenzija bila izmedju 30.05 i 30.08mm. Perfektno, samo 3/100 dela mm. razlike i ona potiče od nanosa površinske zaštite. Ovo govori o dobroj izradi kućista. Konstatujemo da je ukupna dužina tubusa oko 95 mm. koja je raspoloživa za prijem prstenova montaže. Moglo je i duže. Navikli smo da se ta dimenzija kreće oko 110-120mm. Ovaj podatak znači da će se morati koristiti prednji prsten sa ekstenderom /pomerenim  unazad  kako bi optika došla u što bolji položaj pred oko strelca. Za prečnik objektiva /ovde je 44 mm/ dovoljna je svaka “niska” montaža. Što je dobro. Što niže-to bolje je osnovna maksima svake montaže. Da ovde pohvalimo i sistem poklopaca objektiva i okulara koji je sačinjen od lake legure.  Jako dobro rešenje. Ovaj sistem nemaju ni mnogo skuplje optike. Posebnim alatom se montira i poklopci postaju integralni deo tubusa. Lako se skida istim alatom kojim se i montira. Jedan od najpouzdanijih sistema  zaštita leća koja se može sresti na tržištu.

Prsten za pomeranje uvećanja na tubusu radi pod kontinuelnim obrtnim momentom i potrebna je fina sila da bi se pokrenuo. Ovo su karakteristike koje krase pouzdane optike. Poklopac kućista baterije za osvetlenje koncanice je urađen od mesinga, tefloniziran je i sadrzi zaštitnu dihtung gumicu za nepropustnost atmosverilija u unutrašnjost. Potenciometar za nivo osvetljenja ima dovoljan otpor na obrtno kretanje. Pametno, time se sprečava nesmotreno aktiviranje crvene tačke u končanici. Uključivanje osvetljenja na najniži nivo je uz jasan zvuk “klick” što govori o dobrom potenciometru.  Stepen iluminacije je izuzetno širokog spektra. Čak na najačem nivou ima toliki intezitet da zaslepljuje. Bespotrebno. Verovatno da ga u tom položaju niko, nikad, neće ni koristiti. No, od viška glava ne boli. Po pitanju sočiva,  jasno se vidi da je na staklima urađen zastitni premaz. Proizvođač kaže u više slojeva a mi nismo bili u stanju da to potvrdimo ili da negiramo. Po kvalitetu svetlosne propustljivosti i čistoći slike, mislimo da je to solidno urađeno.

 

Izgled končanice na testiranom modeluPogled kroz optiku

Udaljenost optike od oka, sa jasnim krugom /prstenom, bez perifernih senki, je oko 95 mm na uvećanju od 1.5x. Distanca za poštovanje i u skladu sa visokim zahtevima. Međutim, do pojave gubitka cele centralne slike i nastanka distorzije kruga, imate samo 5-6 mm ukupnog pomeranja/hoda glave napred-nazad, pri uvećanju od 6x. Pri tome, na istom uvećanju, udaljenje od oka da bi ste videli jasan centrirani krug u optici… je oko 70 mm. Da ne budemo prestrogi, veći hod se očekuje samo kod vrhunskih optika i zato takvu konfornost plaćate višestruko od naše optike na testu. Proverili smo i navode iz tehničkih karakteristika vezane za širinu vidnog polja. Potpuno su tačni. Premerili smo na strelištu da se pri uvecanju od 6X, na 100met.  jasno vidi  preko 5 met. O L4A dot. končanici i svetlećoj tački ne bi previše komentarisali. Pomenuti krst je vec svima poznat kao jako dobar za sve svetlosne uslove i sve vrste lova. Jedino… veličina tačke je diskutabilna. Pokriva 1 Moa /28 mm./ na 100 met. Sa upaljenim minimalnim osvetljenjem utisak je da pokriva krug od 4 cm. na 100 met. Puno ili podnošljivo, pitanje je sad ? Stvar afiniteta i upotrebe. Za pucanje na distancama preko 200 met. svakako da je problematično uputiti precizan hitac. Međutim, budimo iskreni, da li je uvećanje od 6x uopšte za pucanje preko 200 met. Periferne distorzije slike na najvećem uvećanju nismo primetili. Hromatska aberacija postoji i njena izraženost nije prevelika ali se uočava. Posledica toga je da imamo kod slika različite veličine, i u različitim bojama, samo jednu boju u zoni perfektne oštrine. Ništa naročito, to imaju i mnogo skuplje optike od Hawke-a.

Ono što pleni na prvi pogled kroz ovu optiku je perfektno jasna slika. Naviknuti da lep dan može stvoriti subjektivni osećaj /jer po lepom danu je sve lepo/, proveravali smo po raznim svetlosnim uslovima svoj utisak. Po oblačnom vremenu, u sumrak, iz tamnijeg ka svetlijem predelu. I uvek smo dolazili do jasnog zaključka da je pogled dosta bistar. Strane publikacije kažu da ova optika ima 96% svetlosne propustljivosti i 92% optičke. Mi nismo dovoljno edukovani, stručni i nemamo opremu da to izmerimo i potvrdimo ali verujemo stranim kolegama. Subjektivni i objektivni utisci više članova naše redakcije su ostali impresivni. Perfektno čisto ali sve do trenutka intezivnog sumraka. Da ne teramo kera na banderu… za intezivan sumrak pomaže samo “velika evropska četvorka “ i par hiljada evra. U ovom slučaju, sa objektivom od 44 mm, dobili smo više nego što smo očekivali.  A potvrdu nasih uverenja stekli smo i na strelištu.

Mehanika

I pored nastojanja da pronađemo kako je sačinjena mehanika, nismo uspeli. U tehničkim karakteristikama nema podataka o tome. Želeli smo da saznamo da li je, kako se žargonski kaze,

“metal na metal”, “plastika na metal” ili “plastika na plastiku”. Naravno, pričamo o mehanici za pomeranje končanice u obe ose. Predpostavljamo da se radi o “plastika na plastiku” sistemu. To je najeftiniji sistem ali u zavisnosti od materijala “zupčanika” ne znači i lošu varijantu.

Model na testu 1.5-6×44 ima štelovanje/pomeranje od ¼ MOA ili jedan “klik” iznosi 7mm na meti, na 100 met. Tureti /tockiči/ se nalaze ispod aluminijumskih kapica koje dobro pokrivaju, čuvaju i dihtuju mehanizam. Sami tureti su dizajnirani da se pomeraju prstima, bez upotrebe novčića, odvijača ili peroreza. Prečnika su 27mm i pružaju siguran hvat i osećaj svakog “klika”. Jedino, “klikovi” su malo mekani i “plitki”. Fali im malo jasnija definicija. Ovo je samo subjektivni osećaj i većini korisnika će se pre dopasti postojeći , fino-mekani osećaj.  Funkcionalnost je dobra i konstrukcija dozvoljava da po upucavanju optike turete vratite u polozaj “o” Ovo je jako važno što može da se uradi jednostavno, bez dodatnog alata, jer ako korigujemo upucanu optiku, uvek krećemo od “o”. Šema o pomenutom načinu vraćanje podeonog točkica je ucrtana na čelu tureta koji je u upadljivoj boji. Brojali smo /klikove/ mogućnost otklona končanice u vertikalnoj i horizontalnoj ravni. Proizvođač je podeoni aparat podesio tako da postoji otklon od 120 “klikova” iz središne pozicije ili “o”. Preračunato, od centra-centra postoji definisano pomeranje od po 30 minuta ugla /MOA/ i to “levo-desno” i “gore-dole”. Ako to preračunamo na meti na 100 met., podešavanje je u opsegu od po 0.8 metara od centra po svim osama. To je u skladu sa podelom kao kod većine ozbiljnih proizvođača. Za lovačke potrebe i više nego dovoljno. Ostaje dosta prostora /klikova/ za upucavanje čak  loše centrirane montaže. Opšti utisak je dobar, mada bi po sudu pisca ovih redova mogla biti veća sila za pomeranje /okretanje/ tureta.

Iskoristili smo više posetu strelištu i na početku smo našu test optiku stegli u stegu za upucavanje karabina. Želeli smo da proverimo preciznost i odziv “klikova” i držanje “o”. Proveru smo počeli tako što smo podesili da končanica stoji u čistom mušu /centru na meti. Zatim smo 100X ponovili “šetanje” končanice za 20 “klikova” nagore, zatim isti broj desno, potom dole i na kraju u levo, čime smo zatvorili pun krug. Istu radnju smo ponovili i sa otklonima od 30 i 40 “klikova”. Končanica se uvek vraćala u strogi centar. Isti test smo ponovili i sa kretanjem suprutno od kazaljke na satu. Končanica se i ovde vraćala u strogi centar. Sačinili smo oko 3.500 “klikova” dok nas nisu prsti zaboleli. Ovaj test “prolaze” i mnogo jeftinije i manje kvalitetne optike od Endurance 30 serije i to nas nije puno fasciniralo. Od nje se to i očekivalo, barem po dekleraciji. Iskreno, u svom lovačkom veku, lovačka optika nikad ne doživi toliki broj “klikova”, ali ako treba, mora ih odraditi besprekorno. Ali sledeći testovi su pokazali dodatnu ozbiljnost optike.

Otpornost

Ozbiljan test na otpornost  /izdržljivost na trzaj jakih kalibara/ nismo ni pokušavali da sačinimo. Za to su potrebni ozbiljni balistički uslovi i komparativna oprema koju imaju instituti. O troškovima da ne govorimo. Mi smo ispalili 42 metka .300 WM, 36 kom. 308 win.  i 60-tak kal. 9.3×62. Pucali bi mi i više ali naša redakcija ne spada u bogate redakcije a i za ovaj test nismo imali sponzora. Nas je više intrigiralo kako reaguje pomeranje končanice u “vatrenim” uslovima. Zapravo, tražili smo potvrdu koliko su tačne podele na mehanizmu da je jedan “klik” 7 mm. i da optika reagije na svaku promenu posle svakog pucnja te da ne meša horizontalnu i vertikularnu ravan. Međutim, rezultati ovog testa zavise i od preciznosti puške i kvaliteta municije. Ukoliko puška i municija imaju loše karakteristike, ne mogu se dobiti pouzdani podaci za optiku. Na sreću, dorađeni  .308 win. i “match” municija Lapua su bili na visini zadatka. Želeli smo da pucanjem i pomeranjem napravimo “kocku” od pogodaka pomerajući končanicu za po 3 “klika” na 100 met. što iznosi oko 21 mm pomak. Da napomenemo, normalna prihvatljiva greška na 100met. iz dobre puške je sa rasipom pogodaka od 2 cm. i smatra se  za lovačke uslove više nego precizna. Da ne davimo dalje, optika je potpuno “odradila “zadatu temu. Što bi naš narod rekao “sluša” klikove. Čak se i Zastavin karabin u 9.3×62 sa PPu municijom pokazao vrlo preciznim. Hawke je prošao ovaj test.

Znamo da na kraju dolazi šlag na tortu ili jagoda na šlagu. Naš šlag je podatak da smo ceo test radili pošto smo malo “prodrmali” optiku. Naravno sa dozvolom uvoznika. Zapravo, nismo je mazili. Želja nam je bila da proverimo navode proizvođača za funkcionalnost rada u deklerisanom temperaturnom opsegu i vlažnim-vodenim uslovima. Prvo smo stavili optiku u zamrzivač na -18 oC. Tamo je provela 24 /dvadeset četiri/sata. Zatim smo je odneli u saunu gde je provela 12 /dvanaest/ sati na temperaturi od 45-59 oC i  na vlažnosti od 95%. Za kraj, proveravajući vodootpornost, optiku smo potopili u korito vode na 6 /šest / sati na dubini od 30 cm. Posle svakog postupka proveravali smo osnovnu funkcionalnost za nesmetanu upotrebu /čistoću slike, jasnoću, rad mehanike i sl./ Tek po navedenom rigoroznom tretiranju nastavili smo sa testom na strelištu. I posle svega, optika je besprekorno funkcionisala. Iskreno govoreći, najviše smo bili skeptici  posle potapanja u vodu. Nismo verovali da će proći ovaj test. Testu je falila provera funkcionalnost prilikom pucanja na temperaturi od -18 posle 12 časova provedenih na toj temperaturi kao i pucanje i klikovanje na +50 stepeni. Na žalost, za to nismo imali vremenske uslove a i test je rađen na +30 oC. Za kraj smo i pušku i optiku bacali 4x sa visine od 1.3 met. na travu. Do duše nežno, po boku i po mekanoj travi. Optika je ostala upucana ali tu je malo zaslužna i čvrstina montaže. I za kraj,  jedno priznanje…Autor ovog teksta nikada nebi imao hrabrosti da svog Schmidt&Bendera ili Leupolda Mark IV podvrgne ovom “nasilju”.

Šta reći…

Po svemu navedenom, testirajući u sažetim uslovima, a koji su verna kopija lovačkih situacija u kome će se optika naći, nismo imali nikakvih krucijalnih zamerki na rad i kvalitet deklarisanih karakteristika. Izgleda da su svi podaci koje je proizvođač naveo …tačni 100%. Tehničke karakteristike, koje smo u početku sa nevericom posmatrali, su odraz srednje klase optika i u rangu su zvučnih imena optičarske industrije i ako cenovno ova optika pripada nižoj klasi. Mi bi ovu optiku stavili u rang sa Bušhnelom serije Elite, Jol Super B, Delta titanium, Meoptom meostar, Leupoldom VX II ili Nikonom Buck mastersom i sl. Daleko da se ova optika može meriti sa optikama visoke srednje klase, pre svega po kvalitetu sočiva i nekim tehničkim rešenjima ali zaista opravdava poređenje da vredi za svaki evro za koji se prodaje i da je pouzdana.  Kod nas je cena Hawke Endurance 30 1.5-6×44 oko 430 evra i vredi te pare. Možda je u tome i poenta. Ostaje jos jedan test, a to je vreme i glas korisnika za dve, tri ili pet godina.  Vremenska distanca je jako merodavna. Za sada sve izgleda poželjno, realno i izuzetno prihvatljivo i ako bi je ocenjivali sloganom, nazvali bi je –  uspešnim čedom kompromisa. Ostaje pitanje koliko je ovih optika servisirano u protklih dve godine od njenog lansiranja. Negde smo pročitali da je to oko 1 %. Ako je to tačno, rezultat je vrlo prihvatljiv. Toliku reklamaciju imaju i daleko zvučnija imena od ovog Engleza. Ako bi se usudili da prognoziramo…optiku Hawke serije Endurance očekuje lepa budućnost jer su njeni potencijali sasvim obećavajući. Može se preporučiti.

Predrag Đurđev

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here