УН: Животна средина угрожена токсинима и заразним болестима

0
253

prskanje-traktorИЗВОР:БЕТА

Пораст болести које се преносе са животиња на људе, акумулација токсичних материја у усевима због суше и високих температура, неке су од највећих претњи за животну средину, објавила је Агенција УН за заштиту животне средине.

У извештају УН наводи се да је велика претња по људско здравље алармантна количина пластичног отпада у океанима.Научне анализе показују да су последице климатских промена, које остављају дубоке последице на екосистем, људе, имовину и економију, неизбежне.

Извештај указује на „критичну везу између здраве животне средине и здравих људи“ и позива на активнију борбу против глобалног загревања.

УН упозоравају да је током 20. века дошло до драстичног смањења екосистема и биодиверзитета, али и подједнако знатно повећање броја људи и домаћих животиња на Земљи.

Наведени факори погодују стварању вируса, бактерија и других патогених агенаса који се могу пренети са дивљих на домаће животиње, па потом и на људе, наводи се у извештају УН.

Међу такозване „зонотске“ болести спадају ебола, птичији грип, респираторни синдром са блиског истока (МЕРС), изненадни акутни респираторни синдром (САРС), вирус западног Нила, зика вирус и други.

Ова обољења су у последњих 20 година узроковале штету од преко 100 милијарди долара, а у случају пандемије код људи могле би да изазову штету од неколико хиљада милијарди долара.

Према подацима из извештаја, више од 60 одсто свих заразних болести код људи су „зонотског“ порекла, као и 75 одсто свих заразних болести у настајању.

УН упозоравају да се по једна нова заразна болест код људи појави у свака четири месеца. Многе заразне болести потичу од дивљих животиња или су оне само преносиоци вируса, као у случају причијег грипа.

Што се тиче токсичних материја у усевима, у извештају се наглашава да биљке нормално претварају нитрат у аминокиселине и протеине, али суша успорава конверзију и доводи до акумулирања нитрата који постаје токсичан за животиње.

Преко 80 биљних врста може да изазове тровање због превелике количине акумулираног нитрата, а међу најосетљивијим културама су пшеница, јечам, кукуруз, просо, соја.

„Акутна тровања нитратима код животиња могу узроковати побачаје, гушење и смрт, што је велика опасност за мале фармере“, наводи се у извештају.

Хидриген цијанид (цијаводонична киселина) још једна је од супстанци која се због климатских промена акумулира у великом броју биљака.

Микотоксин може, чак и у малим количинама, изазвати озбиљна оштећења здравља код људи и животина. Он се може пронаћи у кафи, пшеници, орасима, кикирикију и слично.

Афлатоксин, који може проузроковати канцерогена и друга озбиљна обољења, још једна је од опасних супстанци која се може пронаћи у биљкама, упозоравају стручњаци.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here