Univerzalni ili kalibar za “sve”

1
5032
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U lovačkim krugovima se već decenijama vodi polemika o izboru univerzalnog kalibra za “sve i svašta”. Jedna puška, jedan kalibar, od lisice do losa. Učene glave svetske oružarske industrije, balističari, poznati lovci,  i bezbroj drugih autoriteta tragaju za magičnom formulom… ko je favorit. Pravile su se ankete, analizirana je prodaja, rađeni su se testovi i prikupljala su se iskustva iz praktičnog lova. Naravno, u igri su oduvek bili kalibri koji mogu pokriti sve vrste lovova ne uzimajući u obzir veliku afričku petorku. Da  to nije lak matematički problem govori nam podatak da rasprave još uvek traju i da nema naznaka kada će se završiti. U rešavanju te jednačine pojavile su se mnoge “nepoznate” kao što su stavovi, navike, afiniteti, kultura, geografsko poreklo, istorija,struka, marketing…Bezmalo, stigosmo do teorije relativiteta.

Ne sećam se da je Anštajn bio lovac, ali mi miriše na to. Na kraju, po starom pravilu, dva lovca – tri mišljenja, otvara se Pandorina kutija  i redovno se oko ove teme lome koplja koje i dva najbolja prijatelja mogu zavaditi. Ovde treba biti oprezan, pogotovu u zemlji Srbiji gde se i za manje važne teme raskida kumstvo, gubi prijateljstvo ili se više ne dolazi na slavu.

JEDAN ALI VREDAN

Na našim prostorima se uvek tragalo za jednom puškom koja rešava sve situacije u lovu. Kažem tragalo, ne u smislu koji je to kalibar već kako doći do nje. Lovački karabin je odvek značio jedno…8×57 i modifikacije vojnog M-48/M-24 ili ma šta to značilo. Društvene okolnosti su do početka osamdesetih godina prošlog veka rešile problematiku “univerzalnog kalibra” u Srbiji. Zašto? Prvo, bilo je teško doći do lovačkog karabina a sretnici koji su i došli do njega… imali su samo jedan izbor. Prosto, 8×57 je bio jedini dostupan , bio je najbolji i odmah je postao ‘univerzalni”. Ne treba biti pametan pa reći da se tako iskreirao mit koji je trajao 40 godina. Mit prerasta u tradiciju i mi smo dobili našeg favorita. Međutim, u poslednjih 25 godina popularnost .30-06 je već uveliko narasla tako da je počela da ugrožava već ustoličenu “ikonu”. Amerikanac protiv Evropljanina. Zvezda ili Partizan? Ko je u pravu? Šta je bolje? Popilo se tu poprilično spricera i pojelo dosta prasića prilikom izođenja zaključaka i analiza. Mnogi prasići i danas plaćaju glavom u dokazivanju ovog pitanja.

Vremena su se promenila. Prosečnom lovcu je danas dostupan popriličan izbor  domaćeg i stranog asortimana karabina u svim aktuelnim kalibrima. I dalje su super popularni.30-06 i 8×57 ali još uvek kao odluka  o izboru “univerzalnog”. Provuče se tu i neki 7×64 ali opet kao jedini. Ekonomska situacija, recidiv prošlosti ili stvar navike, tek  uvek težimo ka “jednom “ koji mora da reši sve lovačke situacije. Mnogi lovci se teško odlučuju za drugi karabin/kalibar u svojoj vitrini . Zaboga, staće im dva kad je jedan dovoljan – svemoguć.. I to traje decenijama.  Dali su u pravu? Naravno da ne.

ISKUSTVA

mauser universalZa razliku od Srbije, “univerzalni” na zapadu znači jedan od minimum dva ili tri kalibra u vlasništvu ponositih vlasnika. Teorija o jednom –  jedinom je odavno pala u vodu. Kako spojiti upotrebu u šumskim i otvorenim lovištima, od ostrela lisice do odstrela medveda, na daljinama od 100-300 metara, na različitim visinskim nivoima i različitim vremenskim uticajima? Iskustva poznatih svetskih poznavaoca lova i balistike su kategorični da su tri kalibra/karabina neophodna. Minimum dva, ako se mora. U tom pravcu postoji puno preporuka za “bateriju” koja ce obezbediti adekvatan odabir za svaku vrstu lova. Primera radi, u zavisnosti od ukusa i afiniteta, jedna od preporuka glasi :.223 rem. 7×64, 9.3×62. Ukoliko želite dva karabina, predlog bi bio 6.5×57 i 8×57. Prepoznajete, ovo su predlozi evropskih autoriteta. Anglosaksonci bi preporučili: 6 mm.rem, .270 win. i .338 vin.mag. Ako se zadovoljavate sa dva kalibra, odabir bi bio .243 win i 300 win mag. Svi predlozi su više nego izvrsni. U Srbiji, sve vrste lova bi mogli pokriti sa .243 win, .30-06 spring. i 9.3 x62 i sve ih radi Zastava. Jeftino, pouzdano, dugovečno. Za odabir dva karabina, dobitna kombinacija može biti .270 win. i 9.3×74.

Kao sto možete primetiti, u predlozima caruju tri prečnika zrna / grupe. 6-7 mm, 7-8 mm. i preko 9 mm. Zapravo u tome je i suština izbora. Ovom podelom se definiše potrebna energija i dejstvo zrna na telu divljači prilikom odstrela. Potrebe diktiraju odabir i siguran odstrel. Takođe, u izbor su uvek utkani afiniteti, etika, praktičnost  neophodnost i metoda lova. Da pojasnimo. Sa visoke čeke će odstrel divlje svinje perfektno odraditi .300 win mag i na 200 met.. Međutim,  tu istu crnu divljač je daleko bolje i efikasnije dočekati na šumskoj proseci, u punom trku na 20 met, sa 9.3×62.

Neko će reći, sve je to lepo, ali moj 30-06 sa 8 gr. zrnom može oboriti lisicu na pristojnoj daljini a sa 13 gr. zrnom će biti ubitačan za vepra na proseci. Tačno, složićemo se ali uz jednu korekciju. Koliko nam treba municije, vremena i živaca da svaki drugi dan, u sezoni, prepucavamo optiku na različite gramaže zrna. Ili da ponudimo drugačije rešenje… gde menjamo za svaku gramažu zrna –  drugu optiku. Skupo , zar ne. Zbog specifične balistike, čak i da želimo, kod 8×57 ne možemo upotrebiti isti recept i ostaje nam kao  jedno rešenje  oprobano zrno od 12.7 gr. Jednostavno, ovaj kalibar ne trpi previše lake projektile i zbog toga možemo biti u hendikepu.

Postoji još mnogo primera koji bi poslužili kao dokaz teoriji da su dva ili tri kalibra neophodan izbor svakog lovca. Međutim, i poznavaoci oružija i kalibara kakav je jedan Chuk Hawks su pokušali da reše misteriju ‘all-araund”- “devojka za sve metka” za američko i evropsko podneblje. Očigledno da i amerikanci vole da traže svoj “univerzalni” kalibar.

CHUCK HAWKS

Ovaj poznavaoc oružija i municije i guru lovaca širom planete, je pokušao da nađe odgovor za pitanje dali postoji “univerzalni” kalibar koji bi preporučio  svima koji žele da  se baziraju na jednom kalibru. U američkom slengu , naziv “all-around” ne isključuje posedovanje još nekog kalibra ali znači da je to “ono” što najčešće želite da nosite u rukama. Ovde se najčešće podrazumeva široka upotrebna vrednost kalibra a ne i najbolje rešenje za odabir bilo koje vrste lova.

Suština je u odabiru kriterijuma kalibara koji će biti kandidati za “devojku za sve “.  U obzir su uzimani poznati kalibri, lako dostupni za nabavku, pouzdani sa radom u većini sistema za prepunjavanje i koji su već dokazani u lovačkoj praksi kod odstrela od lisice do medveda. Kalibri su trebali da na “papiru” obore bilo koju divljač sa tla Evrope i Amerike. U obzir je uzeta municija izmedju 6 i 8 mm prečnika polja cevi  koja se komercijalno proizvodi u SAD-u i Evropi. Nisu se računali kalibri za “velikih afričkih pet” pošto je to nedostižan san mnogih lovaca, običnih smrtnika a i radi se o previše energetsko snažnoj municiji.. U široki izbor su uvrštene, više – manje, skoro sve IKONE koje su prezentovane u našem Magazinu. Da ih pomenemo. 6.5x55SE, .260 rem., 6.5×68, 264 win mag., 270 win., 270 WSM, 7mm-08 rem., 7×57, 7×64, .280 rem., 7 rem. mag., 7mm.WSM., .300 savage, .308 marlin, .308 win., 7.62×54, .30-06, .300WSM, .300 win.mag., .303 british, 8×57, 8×68…. Kakva plejada, zar ne.

Sledeći korak je bila prva selekcija za kraću listu. U kratku listu su mogli ući kalibri koji pouzdano rade iz svih poznatih sistema za prepunjavanje…obrtnočepnih, položnih, poluautomatskih, dvokuglara, pumperica. Na listi su ostali   6.5x55SE,  270 win., 270 WSM, 7mm-08 rem., 7×57, 7×64, .280 rem., 7 rem. mag., 7mm.WSM., .308 win., 7,62×54, .30-06, .303 british, .300WSM, .300 win.mag., 8×57,. Kao sledeći kriterijum za pravljenje još kraće liste je odlučivala dostupnost nabavke municije i oružija u navedemim kalibrima. Municija je morala biti dostupna od Afrike, Latinske i Severne Amerike, Evrope,  preko Azije do Australije . Dostupnost je značilo da je prisutna u svakoj iole većoj prodavnici.  Na najkraćoj listi su ostali :  6.5x55SE,  270 win., 7 rem. mag., .308 win., 7,62×54, .30-06, .300 win.mag.,  Sedmorica veličanstvenih.  Zanimljivo je da je na glavnu listu  dospelo čak pet kalibara iz porodice .30 / 7.62.  Velika sedmorka je upućena na analizu  ljubiteljima i poznavaocima oružija na planeti. Ubrzo, sa liste su skinuti ‘sveđanin” 6.5x55SE kao anemičan i oba magnuma kao preteški , sa jakim trzajom i dugačkim cevima koje su problem za korištenje u gustim šumskim lovovima. 7.62×54 je otpao zbog arhaične konstrukcije zrna.

Velika trojka / .270, .308 i .30-06 / je zadavala veliko problem žiriju od par hiljada “stručnjaka”.

Koga odabrati? Po kom kriterijumu? I naravno , vodila se žučna polemika. Kod lova losa, medveda i jelena, 30-06 je naj bolji. Za sve ostale aktivnosti oba protiv kandidata su superiornija i preciznija. .270 je ljubimac pola planete ali ima najteže zrno od “samo” 9.7 grama.  Na kraju, presudili su afiniteti i za favorita je izabran .308 Win. Ne kao pobednik već kao preporučeni favorit. Izbor ne čudi pošto su anketu i kriterijume radili amerikanci. Ne ulazeći u metode i način izbora, teško da ko može išta krucijalno zameriti kalibru .308 win. osim, možda, da je poreklom van lovačkih krugova.

To je ipak besmislen argument. Da je analizu pravio Chuck Hawks po svom nahođenju, pobednik bi verovatno bio cal. 270 win.

IZBOR

Šta reći posle ovih analiza i izbora? Univerzalni kalibar za srpsko područije bi mogli potražiti među “velikom trojkom” sa izuzetkom sto bi .270 win. zamenio sa .7×64 zbog zakonskih ograničenja u Srbiji za pojedine vrste lovova koji podrazumevaju kalibre preko 7 mm. Jednostavno, .270  je u kalibru 6.86 mm a naši propisi su rigidni. Ako birate jedinu jedinu pusku/kalibar, ovaj test vam može pomoći kod odluke. “Univerzalni” kalibar podrazumeva preciznost, ravnu putanju zrna i početnu energiju preko 3400 J kao i široku upotrebnu vrednost.

Kod odabira “univerzalnog” moramo biti svesni da je to čedo proseka i iznuđeno rešenje. Teško je sa jednom “cevkom” zadovoljiti sve činioce kod odstrela gde je diapazon bio mase divljači od 10 -300 kg. Prosto je ne moguće sačiniti takav kompromis. Treba razmisliti o tome.

Na posletku, pisac ovih redova preporučuje minimum dve puške/kalibra. 6,5×57 i 9.3 x62 su moj tandem. Ako dozvolite da iskažem svoj sud do kraja, topla preporuka bi bila tri. Koja? Recimo, .243 win., .308 win. i 9.3×62.  Mešavina Evrope i Amerike se najbolje slaže. Shvatite moje predloge kao stvar ukusa. A o ukusima se ne raspravlja jer opet će stradati prasići i jaganjci.

Predrag Đurđev

 

 

1 KOMENTAR

  1. Uz pohvale za sadržaj teksta, a s obzirom na to da se ipak radi o javnom mediju, preporučio bih vam da ponovo prelistate udžbenik pravopisa maternjeg jezika iz osnovne škole. Zaista je šteta da ovolike i ovako banalne pravopisne greške diskredituju ovaj, inače sadržajno kvalitetan, tekst i sajt.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here