Vaša pisma: Otimanje para za novi oružni list, sramota ljudi

8
3555

Poštovani kolege lovci, strelci i braćo po oružju, mesecima se lomim dali pisati ili ne, dali uopšte vredi?

Pa evo, ne mogu više da izdržim. Radi se o novoj dopuni Zakona o oružju, i nešto u daljem tekstu i o lovstvu uopšte. Kao što je već svima poznato, od negde aprila 2016 godine, donešena je odluka o zameni starih oružnih listova(pa svi do tada izdati su stari, čak i od marta 2016, neviđeno). Neke moje „presavesne“ kolege  pohrlile su odmah da naprave nove iz neznam kojih razloga (rok je april 2019),možda da bi imali broj 1, i platile nešto više nego što sada košta, i evo,o tome se radi. Pa dali je normalno platiti za zamenu dokumenta celu jednu platu? Nemojte mi reći da nije tako, jer većina ljudi oko mene, bar u Zrenjaninu, radi za 18 do 25 hiljada (u trafikama, prodavnicama, buticima, samoposlugama i fabrikama), a zamena oružnog lista za lovačku pušku sa neolučenim cevima iznosi 2.570+900+600( 3 takse) + lekarski 2900 (u početku bio 4.500) + 12.000 obuka o rukovanju sa oružjem (u Zrenjaninu obavezna bez obzira kada ste postali lovac) + 300 za uverenje od suda, znači sve ukupno 19270 dinara!!!! Pa zar to nije sramota? I nemojte mi molim vas reći kao što sam već čuo, pa kad imaš oružje, plati. Jeste, mi imamo oružje kao što neki imaju teniski reket (koji zna da košta mnogo više nego većina naših pušaka), neki imaju štapove za pecanje, neki noževe, pa i neki sekire (i to zna da ubije), ali niko nije „kažnjen“ zbog toga, jer ovo smatram kaznom. Nastavak dopune Zakona se odnosi i na trofejno oružje. Ili ga zadrži i plati sve ovo prethodno uz još dodatnih 4070 za registraciju puške (za karabin i pištolj je još skuplje), ili ga onesposobi isključivo u Zavodu Crvena Zastava (kao kada bi iz dedinog džepnog zlatnog sata izvadio skazaljke, pa evo ti uspomena), tu je od 15 do 19000 dinara, ili ga pokloni državi, kao što je moja sestra morala prošle nedelje da uradi (to me je konačno i navelo da ovo pišem), uspomena na pokojnog supruga. Mogu da zamislim neku majku, čiji je sin jedinac  poginuo u ratu, početkom 90-tih, braneći ovu državu, kojoj je jedino ostala lovačka puška kao uspomena na njega, i ona sada je sa svojih 70-tak godina života trebala da polaže rukovanje sa oružjem!!! Ne, ona je poklonila tu pušku državi, to jest, njoj je otkinuto jedno parče srca!!!!

Ja jesam kivan i ogorčen (kao i većina lovaca) na ovaj zakon, ali još više (i tu je suština mog pisanja) na sve one koji sede na raznim funkcijama u lovačkim savezima Srbije i Vojvodine, streljačkim savezima, uredništivima raznih lovačkih novina, koji bi trebali, a i siguran sam koji bi i mogli da nešto učine povodom ovog zakona, ali sem 2-3 stidljiva članka, niko nije mrdnuo prstom. Pa nije suština nekog funkcionera samo sedenje u fotelji, odlazak na lovački paprikaš,na razne simpozijume u zemlji inostranstvu i besplatne lovove. Suština je unapredjivati taj sport (dali lov,dali streljaštvo), zalagati se i braniti interese preko 200-300 hiljada članova.

Usko vezano za ovu temu je i porez na oružje (pištolji i revolveri). Ne bi me iznenadilo i ponovno uvodjenje poreza na lovačko i streljačko oružje. Iako nigde u Evropi, pa možda ni u svetu (eventualno u Zanzibaru, Bangladešu, Eritrei i slično) ne postoji. Ovo vam odgovorno tvrdim, nije puka pretpostavka. I nikom ništa, po „lalinski“ ćuti i plati, da me slučajno neko ne bi dirao.

Ja ne bežim od toga da pomognem ovoj, svojoj državi,znam da smo u teškom stanju, i nije problem menjati zdravstvenu knjižicu za 400 dinara, ličnu za 1200 dinara, ali brate, 20.000 dinara za jedan oružni list, to je van svih normi (i nemojte mi sad pričati kako sve ostale puške idu na taj isti oružni list, 20 hiljada je 20 hiljada), i 3.700 porez na pištolj. Pa hajde onda i porez na frižider, to je isto kao i pištolj samo svojina, a ne imovina.

Ali kao što rekoh, niko ništa, sem ona več spomenuta 2-3 stidljiva članka, i to u lovačkim novinama, koje samo lovci čitaju. Žalimo se sami sebi, niko drugi nas ne čita, ali zato kada treba udarati po nama, kao nedavno u neznam kojem visoko tiražnom dnevnom list  pisalo je „okrutni lovci pustili psa specijalno za borbu protiv lisica u jamu, iako je to zakonom zabranjeno, pa je jadan pas izašao sav iskasapljen“, e to onda se piše na sva zvona. E pa te novine čita masa, ne lovačke. To čitamo samo mi.

Takodje, kada se radi o zabrani lova na neke vrste životinja, ili uopšte o zabrani lova od strane raznih pokreta zelenih, niko ne mrda prstom da objasni da smanjenje populacije zečeva i jarebica je posledica štetnog načina gazdovanja poljoprivredom, sečom šuma i remiza, promenom putanja selidbe ptica (grlica na primer), nego lovci su sve potamanili. Pa gde su ti zaštitari, zimi na minus 10-20,po snegu? Pa u fotelji, ispred televizora! Mi to znamo, ali narod ne zna, jer lovačke novine čitaju samo lovci.

Drugovi moji, mislim na one koji su ovde pomenuti i koji mogu nešto da kažu i učine, ne ja koji sam običan Pera Perić, kažite i učinite nešto.

Lovački pozdrav,

Lovac Berislav Prpić-Beca iz Zrenjanina

8 KOMENTARA

 1. Druže moj i brate po lovu oruziju ja te u potpunost razumem i ja sam ogorćen ne samo po zakono o oruziju već po nogim aspektima ali shvatio sam da Kakav Narod takva Država Zakoni Odredbe i Propisi.

  Ja sam sve to odradio po pitanju Oruzija ne da bi bio kako kažeš broj 1 već da bi izbegao one masocne gužve redove i ono maltretiranje koje ce neizostavno biti kad dođu onih poslednjih 6meseci do isteka roka.

  Bio krajem osmdesetih oroslog veka jedan serijal „TRAŽILOSTE GLEDAJTE“ e narode Srpski Tražio si jos od
  9.Marta oreko Teomesecnih demonstacija 1996 preko
  5. Oktobarskih demonstracija pa evo sve do ovih danasnjih Protesta tražite nesto bolje a sve gore i gore i gore po nas i našu decu izborite.

  I kakvi smo treba nam biti još gire jer se ni kroz istoriju i prošla vremena ničeg nismo opametili niti Napredovsli sami sebe samoznišavamo.
  Nama nisu potrebni Nemci Turci Šiotari Ustaše Bugarski i Mađarski Fašisti mi smo sami sebi najveći Neprijatelji i Zlo.

  Veliki pozdrav Goran

 2. Komso sve si u pravu,Izjednacili su nas sa onima koji su imali nelegalno oruzje pa legalizovali,sta imamo da preregistrujemo oruzje,ono je vec registrovano i placene su sve dazbine,takse itd kad smo ga kupili i sprevelina na svoje ime i dobili oruzani list.
  Znaci sad eventualno bi trebali da platimo samo neku taksu da zamenimo stari oruzani list novim,kao licna k,voz.dozvola.zd.knjizica.
  I msm da je receno da obuka za rukovanje oruzjem ne treba za one koji su nabavili oruzje do 1998g(do tad nije ni trebala ta obuka)posle toga svi koji su nabavljali su i morali imati to polozeno,tako da bi ona u ovom slucaju bila potrebna samo licima koji sad imaju nameru da kupe neko novo oruzje.(ovo zadnje je meni receno u sup ZR.od strane referenta)
  A sad ispada da nije tako,i po celoj Srbiji je negde ovako negde onako,negde treba negde netreba sve zavisi kako ga koi referent ili inspektor u doticnoij policijskoj upravi tumaci.da nije tuzno bilo bi smesno.

 3. Колеге ловци и уопште љубитељи оружја, чињеница је да су на власт дошли људи чији је једини задатак (а добијен од ЕУ) да се разоружају грађани Србије. И ко је крив за то криви смо ми сами, ми смо их гласали и довели на власт. Спадамо у земље које се налазе на дну лествице кад је у питању број оружја по глави становника.Од нас су више наоружани и Немци и Аустријанци и Италијани да не помињем Америку и остале земље где проценат наоружаних грађана прелази 50%. Шта можемо да променимо по мени ништа јер они који могу нешто да ураде неће јер имају енормне плате и овај издатак неће ни осетити, друго они су на таквим положајима да неће доћи у ситуацију да им се узме оружје јер они имају везе, јер они су угрожени па им треба оружје за личну безбедност. И још много тога бих имао рећи, много тога о неправди у овој земљи Србији, али нећу јер могу доћи да ме хапсе испитују понижавају да се иживљавају надамном јер не смеју против криминалаца, и оних који постављају експлозиве под аутомобиле, оних који носе хеклере, калашњикове, оних који пуцају у по бела дана и не буду откривени.

 4. Poštovani kolege, lovci,ljubitelji oružja! Država je ukinula besplatno školovanje za treće dete(ako braća ili sestre nisu redovni učenici, studenti),tako da se nadati nečemu boljem,vrlo teško.Zulum. U jugoistočnoj Srbiji postoji izraz,moram da citiram: “ Iskali ste,eve vi ga ! „

  • „Iskali ste ga, eve vi ga!“… Gde se seti… 🙂
   P.S. Zbog istog zakona sam i ja predao pistolj od pokojnog oca (bio je registovan kao trofejni)… A o redovima ispred policije da ne pocinjem. Bake od po 60-70 i kusur godina, cekaju red da predaju to sto im nekog njihovog pokijnika ostalo. Sta ce drugo, na obuku da idu…!?? Naopako smo drustvo i naopaka drzava, nemam drugi komentar.
   Pozdrav drugar

 5. Ja sam bio primoran da radim sve po novom i to kad je sve bilo najskuplje jer mi je otac iznenada umro i da bih prebacio karabin morao sam da polazem po novom za karabin, a lovacku pusku posto sam vec imao, njegovu sam samo prebacio na sebe… i tako sa svim taksama, lekarskim pregledom plus polaganjem za karabin po novom me je tacno kostalo 55000din…

 6. Huh boze uzas.Pa to je suvise i za bogate a ne za obicne ljude.Ja zivim u Kanadi od 1988 i imam lovacku dozvolu og 1995.
  Prvo sam isao na casove 5 veceri po ,mislim da je bilo po 3 sata,polozio ispit i dobio lovaku dozvolu(broj) i to je bilo oko $100 e posle toga da kupim ili da imam pisku-e morao sa da polozim poseban ispit za oruzjemvrsta oruzja,cuvanje,prenosenje ,rukovanje itd.E onda sam dobio dozvolu i ona se produzava svakih 5 godina i mislim da kosta oko $75.
  I to je sve.Jedino svake godine moras da kupis lovacku dozvolu za tu godinu oko $25 plus kartice za svaku vrstu zivotinja koju hoces da lovis a svaka zivotinja ima drugaciju cenu.A ima isto restrikcija kada i gde i u koje vreme mozed da lovis ili ne ili za neke vrste moras da kupis tikete pa na lutriju i ako te izvuku mozes da lovis gde si podneo zahtev a ako te izvuku ne mozes.
  Sve to nije skupo koliko je kod Vas.To je lopovluk …. jednostavno porez na porez na porez.
  Puno Vas pozdravljam

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here