Vranje: LOVAČKO UDRUŽENjE „FAZAN“ OBELEŽILO 120 GODINA POSTOJANjA I RADA

0
41

Prigodnom svečanošću lovačko udruženje “Fazan “ obeležilo je sinoć veliki jubilej, 120 godina postojanja  i rada. Bila je ovo prilika da se na jednom mestu okupe ljubitelji lova iz celog Pčinjskog okruga. Zaslužnim pojedincima i  ustanovama uručena su  priznanja i plakete za doprinos razvoju i unapređenju lovstva u našem kraju.

Lovačko  udruženje“Fazan“ je jedno od  najstarijih u Srbiji i  nastalo je  samo godinu dana nakon  osnivanja Lovačkog saveza Srbije davne 1896 godine.

Osnovano je od strane grupe lovaca  iz vranjskog kraja pre 120 godina. Od tada do danas, razvijalo se , napredovalo, omasovljavalo se. Trenutno ima oko 700 članova.

“Očuvanje prirode, divljači, zaštita prirodnih resusrsa , održivog razvoja  kao i izvanredna saradnja sa državnim institucijama i lokalnom samoupravom  su ključni za rad lovačkih Udruženja. Ovaj jubilej mora biti nama i budućim lovcima snažan podsticaj u ostvarivanju ciljeva lovstva“, rekao je Nebojša Jović, predsednik lovačkog udruženja “Fazan“.

Dragan  Šormaz, predsednik  Lovačkog saveza Srbije je na svečanosti istakao da Savez ima 250 udruženja i oko 75.000 članova . On je naglasio da će pre nove lovne sezone doći do promene Zakona o divljači i lovstvu  koji će doneti niz novina.

“Vraća se lovna karta u Savez, pa ćemo lakše i funkcionisati. Biće više pomoći od države. Lovački ispit smo vratili na teren i biće još mnogo novina . Ono što u Zakonu ostaje je dodela lovišta direktno udruženjima jer država poštuje ono što se zove tradicija narodnog lova , tako da u onim granicama u kojima ste do sada gazdovali  i od sada ćete gazdovati . Imaćete  ugovor od 30 do 50 godina , nema usitnjavanja ni cepanja lovišta, ostaje onako kako jeste“ istakao je Dragan Šormaz, predsednik Lovačkog saveza Srbije.

Posebnu želju da se obrati prisutnima  izrazio je komandant Kopnene vojske Milosav Simović  koji je uručio zahvalnicu i plaketu  nekadašnjem i sadašnjem predsedniku udruženja “Fazan“.

“Posebno želim da pozdravim sve prisutne lovce ali i one koji nisu večeras ovde i svima njima želim DOBAR POGLED . Iskoristiću  priliku da u ime Komandanta  Garnizona Vranje pukovnika Slobodana Stope  i svih pripadnika 4. brigade Kopnene vojske, a posebno Kopnene vojske, uručim zahvalnicu čoveku sa kojim su pripadnici 78. motorizovane brigade, zatim 4. brigade Kopnene vojske i  svih ostalih jedinica koje su boravile u zoni odgovornosti  4. brigade Kopnene vojske,  sarađivali.  To je  Dragan  Dodić  koji je sve vas predstavljao godinama.  A ovu Plaketu Kopnene vojske ne uručujem samo sadašnjem predsedniku udruženja Nebojši Joviću nego svima vama, svim članovima udruženja “Fazan“, istakao je general potpukovnik Milosav Simović, komandant Kopnene vojske.

Dragan  Šormaz , predsednik Lovačkog saveza Srbije je zaslužnim članovima udruženja “Fazan“ uručio diplome i tri zlatna lovačka  ordena, šest srebrnih i  11 bronzanih . Zaslužnim pojedincima i ustanovama koji su dali svoj doprinos  razvoju i unapređenju lovstva  i udruženja “Fazan“ u Vranju.

U kulturno-  umetničkom programu učestvovali su gradsko kulturno- umetničko društvo “Sevdah“ , virtuoz na harmonici Slobodan Jovanović i vokalna solistkinja Tijana Vučković.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here