ZEC NA KRALJEVSKI NAČIN

0
286

 

za 4-6 osoba

  • 1 zec (oko 2 kg)
  • džigerica od zeca
  • 200 g suve slanine
  • 2 velike glavice crnog luka
  • 10 tanjih strukova praziluka
  • 1 veza zeleni za supu
  • 2 šargarepe
  • 3/4 l crnog vina
  • 1 dl vinskog sirćeta
  • nekoliko zrna bibera
  • malo putera
Meso marinirati u pacu jedan dan.Mariniranog zeca dinstati u poklopljenoj posudi oko 2 sata na laganoj vatri. Za to vreme svo povrće sitno iseći.

Posudu u kojoj će se zec peći obložiti režnjevima slanine i dodati naseckanu šargarepu, zelen, crni luk i polovinu pripremljene količine praziluka i belog luka. Na to položiti zeca i staviti u zagrejanu rernu (200ºC) da se kratko zapeče. Zatim ga zaliti vinom i sirćetom, posoliti, smanjiti temperaturu rerne i sasvim lagano dinstati 2 sata u poklopljenoj posudu u rerni.

U međuvremenu naseckati drugu polovinu praziluka i belog luka zajedno sa džigericom, tako se da dobije pire.

Zeca pažljivo izvaditi iz posude (meso mora biti veoma mekano), a sok u kome se pekao preliti u šerpu i dodati pripremljeni pire od džigerice. Taj umak kuvati dok se ne zgusne kao krem, a zatim ga propasiramo kroz sito sa pritiskanjem. Zeca položiti u činiju za serviranje i preliti pripremljenim umakom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here