LOVAČKA KOMORA NASTAVILA SA OBRAZOVANjEM LOVNIH RADNIKA

0
1005

DSC00487Lovačka komora Srbije je tokom novembra meseca 2015. godine, održala stručne skupove za članove Komore sa licencama za obavljanje stručnih poslova gazdovanja lovištem i poslova lovočuvarske službe. Stručni skupovi su održani na 8 lokacija širom R. Srbije (Futog, Žitište, Vladimirci, Majdanpek, Čačak, Knić, Lebane i Beograd), uz učešće oko 900 članova Komore sa navedenim licencama. Teme koje su od strane eminentnih predavača obrađene na stručnim skupovima su određene na osnovu Programa edukacije za 2015. godinu, i to:

– Prof. dr Zoran Popović i prof. dr Nenad Đorđević: „Štete od divljači i na divljači i mere za sprečavanje šteta“;

– Prof. dr Svetlana Milošević Zlatanović i Vladan Bjedov: „Monitoring populacija divljači (značaj neprekidnog praćenja stanja populacija divljači i njihovih staništa u lovištu i kontrolna metoda)“ i

– Prof. dr Novica Stajković: „Prirodnožarišne infekcije lovnih radnika (bolesti koje se prenose i održavaju krpeljima i miševima)“.

Osim predavanja koje su uvaženi predavači izložili članovima Komore na veoma značajne i uvek aktuelne teme, u okviru tematike koju je obradio prof. dr Novica Stajković svim učesnicima stručnog skupa podeljene su ankete u vezi sa ovom problematikom putem koje su lovni radnici izneli svoja mišljenja i iskustva. Rezultati ove anonimne ankete sprovedene na lovnim radnicima biće nakon izvršene obrade objavljeni na sajtu Komore a cilj ovoga je da se sagledaju svi važni aspekti vezani za prirodnožarišne infekcije i rizike kojima su izloženi lovni radnici što će omogućiti preduzimanje daljih koraka u smislu prevencije i zaštite lovnih radnika kao i postupanja u slučaju da dođu u kontakt sa ovim problemom.

Pored ovoga Komora je u cilju afirmacije pitanja korišćenja pasa tragača po krvnom tragu pripremila „Priručnik za obuku pasa krvoslednika“ sa DVD filmom sa primerima obuke i korišćenja pasa krvoslednika iz praktičnog lova.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here