Paprikaš od divlje svinje

4345

Kotlić je omiljen kad je u pitanju veći skup ljudi… Stajanje oko vatre , povremeno probanje i priča uz neizbežnu čašicu žestine, dok se vatra lagano razgoreva i paprikaš polako baca ključ… Za ovaj kotlić pobrinuli su se moji prijatelji Saška i Milan. Kupljena je veprovina u smrznutom stanju koja je preko noći ostavljena da se odmrzne i nakon toga je još ceo dan odstajala u pacu…

10 kg mesa, isečeno na veće komade potrebno je da 24h odstoji u pacu od vode, soli i sirćeta i to u razmeri: na svaku litru vode ide 1 kašikica soli i 3 kašike sirćeta. Slobodno dodajte začine: biber, lovorov list, beli luk, ruzmarin.

5 kg crnog luka isečenog na kockice

3 kg krompira isečenog na četvrtine, ili, ako je nešto sitniji ostavljen ucelo.

Od začina i dodataka za kuvanje paprikaša od divlje svinje potrebno vam je: mleveni biber, mlevena crvena slatka paprika, tucana ljuta paprika, 2 kašike pekmeza od šljiva, 2 veće jabuke očišćene od kore i semenki.

Meso izvadjeno iz paca je oprano pa ostavljeno nekih sat vremena u čistoj hladnoj vodi, a zatim isečeno na sitne kocke. Zajedno sa seckanim crnim lukom u istom trenu se stavlja u kotlić na malo masti i polako dinsta.Kad meso promeni boju a luk malo omekša dodajemo vodu i potrebne začine i dodatke i kuvamo na umerenoj vatri naredna dva sata. Povremeno dodajemo vode da ne bi zagorelo. Pred sam kraj kuvanja ubacimo krompir. Krompiru je potrebno 30-40 minuta da bi se skuvao.

Na samom kraju u paprikaš od divlje svinje, posle već desetak probanja i ocenjivanja, kad je već društvo dobro gladno od mirisa,  možete dodati čašu crnog vina. I naravo, salata od slatkog kupusa je nezamenljiva uz to! Prijatno !!!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here