Pripremila: Ivanka Rumpl
Evo poštovane lovkinje i lovci našeg predloga za Novogodišnju noć i večeru na lovački način. Ovog puta, specijalno za Lorist, predlog je izradila Ivanka Rumpl, kulinar i veliki poznavalac lovačke kuhinje.
Hladno predjelo
Potrebno:
1 fazan
2 glavice crnog luka (srednje veličine)
Guščja mast (cca 300gr)
Beli biber, najkvirc, so
Sveži peršun (list)
Fazanska supa
Želatin
Listovi dimljenih ćurećih grudi
Postupak:
Skuvati fazana u supi, kuvano meso iskostiti i izmiksati u blenderu. Na guščjoj masti izdinstati sitno seckani luk i dodati izmiksano meso, kratko propržiti i dodati začine.
Kalup obložiti ćurećim grudima, staviti paštetu i izliti aspik od fazanske supe.
Pašteta se služi kao hladno predjelo uz puter i prženi tost.
Potrebno:
660 gr brašna
2 jaja
2.5 dl jogurta
2.5 dl mleka
1 kvasac
1 margarin
So, šećer i susam
Postupak:
Otopiti kvasac u toplom mleku i šećeru, dodati ga u brašno, so, jogurt, jaje i umesiti glatko testo. Smesu podeliti na 8-10 jufkica. Svaku jufkicu rastanjiti, naribati margarin i slagati jednu na drugu. Na kraju razviti veliki krug, seći i oblikovati po želji u tepsiju i ostaviti da odstoji 2 sata.
Pre pečenja premazati žumancetom i posuti susamom.
Peči na 180 stepeni dok ne porumeni.
Toplo predjelo
LAZANJE OD SRNETINE
Potrebno:
1kg mlevene srnetine
½ kg kora za lazanje
1 l mleka
1 puter
½ l sosa od paradajza
½ kg mocarele
Crni luk i začini po ukusu (so, biber, origano)
Postupak:
Izdinstati luk na sitno seckanoj slaninici, dodati mleveno meso, kratko propržiti i dodati paradajz i začine i prokuvati desetak minuta.
Otopiti puter,dodati 2-3 kašike brašna, promešati i zaliti mlekom. Mešati dok se ne zgusne i na kraju posoliti.
Na dno posude za pečenje staviti malo fila zatim red kora, fil pa bešamel i narendanu mocarelu. Postupak ponavljati dok se sastojci ne potroše. Odozgo premazati bešamelom i naribati mocarelu.
Peći u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta, dok ne porumeni.
Služiti kao toplo predjelo uz mileram ili kečap.
DIVLJE PEČENJE U SOSU OD KAJSIJA
Potrebno:
2 ½ kg buta divlje svinje
200 gr slanine
1 glavica belog luka
Ruzmarin, med, biber, so, tucana paprika
1 dl crnog vino
Maslinovo ulje
Priprema:
Meso ušpikovati, u svaki zarez staviti komadić slanine, čen belog luka i malo ruzmarina.
Otopiti 4 kašike meda, dodati crno vino, par kašika maslonovog ulja, seckani sveži ruzmarin i sok iz kompota od kajsija. Ovom smesom preliti meso i ostaviti u vrećici da odstoji minimalno 8 sati, maksimalno 24. Povremeno okretati.
Meso se peče na 160 stepeni prekriveno folijom oko 2.5 sata, sat po kilogramu težine.
Sok od pečenja procediti, dodati izmiksane kajsije i preliti preko buta isečenog na šnicle.
Služiti uz prilog od polutki pečenog krompira.
ČOKOLADNA RAPSODIJA
Potrebno:
300 gr mlevenog plazma keksa
½ margarina
600 gr čokolade za kuvanje
½ l slatke pavlake
500 gr malina/višanja
Postupak:
Mlevenu plazmu umesiti sa margarinom, malo mleka i 100 gr otopljene čokolade. Smesu staviti u kalup i preko nje poređati voće i preliti kremom.
Krema: Otopiti ½ kg čokolade, dodati slatku pavlaku i zagrijavati mešanjem do sjedinjenja pa preliti preko voća.
Ostaviti da prenoći i sutradan skinuti kalup.
Po želji, poslužiti uz voće i umućenu slatku pavlaku.