Piše: prof.dr Zoran Ristić
Ako se analizira produkcija mesa divljači u kg na 100 ha lovno produktivne površine, se može zaključiti da je najveća produkcija u Austriji sa impozantnih 115,29 kg, na drugom mestu je Češka, na trećem Mađarska, na četvrtom Nemačka, na petom Slovačka, i na poslednjem mestu Srbija za minimalnom količinom od svega 15,65 kg. Produkcija mesa divljači u Srbiji u odnosu na druge države je najmanja. Primera radi, u odnosu na Austriju produkcija mesa (Tabela 3) je za više od sedam puta manja, a u odnosu na Češku, Mađarsku i Nemačku, za više od pet puta i u odnosu na Slovačku za više od dva puta, dok je u odnosu na Hrvatsku prosek isti.
Produkcija mesa divljač u kg po zemljama na 100 ha
Zemlja | Površina u ha. | Meso divljači | Prosek |
Češka | 7.900.000 | 6.939.000 | 87,84 |
Nemačka | 35.700.000 | 28.023.000 | 78,50 |
Austrija | 8.400.000 | 9.684.000 | 115,29 |
Slovačka | 4.900.000 | 1.808.250 | 36,90 |
Mađarska | 9.300.000 | 8.003.750 | 86,06 |
Hrvatska | 5.173.000 | 791.160 | 15,29 |
Srbija | 8.800.000 | 1.377.500 | 15,65 |
Da bi se meso kod nas više koristilo u ljudskoj ishrani, kao što je to primer sa Mađarskom, Nemačkom i Austrijom, potrebno je prvo da se proizvodi nekoliko puta više mesa divljči u odnosu na 100 ha lovno produktivne površine. Na ovaj način bi meso divljači bilo pristupačnije svom građanstvu, kako po količinama, isto tako i po pristupačnijim cenama. Zbog ove činjenice mora se mnogo više raditi na uzgoju i unapređenju našeg lovstva u svim segmentima, a posebno uzgoju onih vrsta koje se mogu uzgajati u uzgajalištima (fazan, divlje patke, jelen, jelen lopatar, muflon i posebno divlje svinje). Drugim rečima rečeno trebamo forsirati proizvodnju navedenih vrsta divljči koje se mogu ,,lako“ proizvoditi i plasirati u lovnom turizmu, naplaćivati otstrelne takse, a meso ostaje korisnicima lovišta. Korisnici lovišta uz izgradnju klaonica i hladnjača će nakon toga plasirati sve količine mesa na domaćem tržištu, koje nakon kvalitetne obrade, uz povoljne cene će naše stanovništvo, zbog njegovog kvaliteta rado konzumirati.